Deze taart maakte ik samen met Simone. En het stuk dat ik meenam naar huis was op voordat ik er erg in had.
Die spijs maakt hem echt al ‘herfstig’. En de vijgen doen nog heel even aan de zomer denken.
Gekoeld uit de koelkast vond ik hem het lekkerst!
Custard amandelspijs vijgen taart recept
Dit heb ik gebruikt (1 grote taart):
Voor het deeg:
- 55 gram suiker
- 310 gr bloem
- 225 gram koude boter, in kleine blokjes
- 1/4 theelepel zout
- 3 el ijskoud water (net genoeg om het een samenhangend deeg van te maken)
- 1 ei, losgeklopt
Voor de custard:
- 300 milliliter melk
- 3 eierdooiers
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel maizena
- beetje zout
Extra: 200 gram amandelspijs (in kleine stukjes gesneden) en stuk of 4 vijgen. Maar ander steenfruit kan ook heel goed in deze taart.
Zo maak ik het:
- Maak het deeg ruim van te voren. Het moet minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
- Meng de bloem met de suiker. En doe er het zout bij.
- Snij met twee messen (of doe het in een bakje met messen, van de staafmixer) de boter door de bloem en de suiker. Het moet op zand gaan lijken.
- Voeg dan beetje bij beetje het ijskoude water toe. Knijp dan snel met je handen het deeg tot een bal. Wikkel hem in vershoudfolie en leg het in de koelkast. (Minimaal 30 minuten)
- Maak ondertussen de custard:
- Doe een scheutje melk bij de maizena en roer het tot een glad papje.
- Schenk de rest van melk in een steelpan.
- Doe de eierdooiers bij de melk en roer alles met een garde glad.
- Voeg het maizena papje toe en roer goed door.
- Zet de pan op het vuur en laat de custard indikken. Roer wel steeds goed. Ook over de bodem.
- Laat de custard wat afkoelen.
- Taartbodem bakken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een bestoven werkvlak.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 3-4 millimeter.
- Bekleed de springvorm met het deeg. Je houdt deeg over, maar pak het in en bewaar het nog in de koelkast (3 dagen) of in de vriezer. Daar kun je later nog iets mee bakken.
- Neem een stuk bakpapier en leg dat op het deeg. Leg er nu blindbakvulling op. Ik gebruik een mengsel van oude bonen en rijst. Dat stop ik weer in een pot en gebruik dat altijd. Je kunt namelijk de rijst en de bonen niet meer eten!
- Bak de bodem 20 minuten in de oven gaar.
- Haal de taartbodem uit de oven en verwijder de blind bak vulling.
- Bestrijk de bodem met wat los geklopt ei en zet hem nog 10 minuten in de oven.
- Haal de taartbodem uit de oven.
- Taart maken:
- Zet de oven op 160 graden Celsius.
- Verdeel de spijs over de taartbodem en giet de custard erover.
- Leg de plakjes vijgen op de taart.
- Bak de taart nog 15 in de oven.
- Haal hem uit de oven en laat hem afkoelen.
(Visited 68 times, 1 visits today)
Jaaaa! Kom ik helpen opeten! Hahaha
Ja wat was ie lekker he! 😉 Nog maar eens een keertje maken, want volgens mij heb ik nog een pakje marsepein liggen!
Dank voor je compliment! En je kunt hem ook maken met taartbodem plakjes uit de diepvries. Om mee te beginnen. Dat scheelt een hoop werk!
Dankjewel! Gewoon maken. In het weekend ofzo. En dan met thee, taart en Netflix op de bank! 😉
Jemig, wat ziet dit er heerlijk uit! Ik krijg meteen zin om dit te maken!
wauw, wat ziet dat er lekker uit. helaas ben ik echt een kok, maar ja, wie weet, ooit?!