Vroeger vond ik dat allemaal maar raar. Kaneel in je warme eten. Kaneel paste in mijn beleving alleen in appeltaart en ok, speculaas. Tegenwoordig vind ik al die specerijen interessant. En ik vind dat het je eten dan weer een beetje spannend maakt. Want anders ben ik ook weer snel verveelt…
En die ene keer dat ik pilav heb gegeten was het met vruchten erin. En daar hou ik gewoon niet zo van. Warme vruchten in mijn warme eten… Maar deze was prima.
Recept lamsvlees pilav
Dit heb ik gebruikt:
- 6 tenen knoflook, grof gehakt
- 6 kruidnagels
- 10 kardemom pitten, platgeslagen met vijzel (of deegroller)
- 2 stukjes kaneel
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 4 laurierbladeren
- stukje gember (duim groot), in plakjes
- 1 ui, grof gehakt
- 1,5 eetlepel zout
- 700 gram lamsvlees, ik gebruikte schouder met bot
Later toevoegen:
- 1 ui, fijn gesneden
- 2 theelepels komijnzaad, gemalen
- 3 groene Spaanse pepers, in ringen gesneden en eventueel ontdaan van zaadjes
- 350 gram rijst
- 4 eetlepels olie, om in te bakken
- 300 gram (diepvries) doperwten
Zo maak ik het:
- Doe alle (eerste) ingrediënten in een grote pan.
- Schenk er 700 milliliter water op en breng het aan de kook.
- Laat het vlees in ongeveer 1,5 uur gaar worden. Ligt een beetje aan welk gedeelte er is gebruikt.
- Haal het vlees uit de pan wanneer het gaar is. Verwijder eventueel botjes en snijdt het vlees in stukjes.
- Giet het overgebleven vocht door een zeef. Vang het vocht op in een maatbeker.
- Vul de bouillon aan met water tot 750 milliliter.
- Verwarm in een pan de olie.
- Bak hierin de ui aan tot hij glazig ziet.
- Voeg de komijn en Spaanse pepers toe en bak dit even mee.
- Doe het vlees terug in de pan en giet de aangelengde bouillon erover.
- Proef en breng eventueel op smaak met meer zout en of pepers.
- Voeg de rijst toe en laat alles aan de kook komen.
- Draai het vuur zacht zodra het kookt en leg het deksel erop.
- Kook de rijst in ongeveer 20 minuten gaar.
- Voeg een paar minuten voordat de rijst klaar is de doperwten toe.
- Roer door en serveer direct.
Summary

Recept naam
Recept lamsvlees pilav
Gepost op
Geef een antwoord