Op de één of andere manier deden deze cakejes me denken aan speculaas. Door de dadels krijgen ze een heel kruidige, warme smaak. En ze zijn zo leuk klein. Ik vind dat altijd lekkerder eten.
En natuurlijk: met karamel wordt ook altijd alles beter. Ik vond persoonlijk het het lekkerst met de karamelsaus wanneer die nog een beetje warm is.
Ik denk dat ik ze ook maak voor het ‘het heerlijke avondje’ wanneer we Sinterklaas vieren. Want ze passen prima naast de kruidnoten en de pepernoten rotsjes.
Dadel cakejes met zoute karamel saus
Dit heb ik gebruikt:
Voor de cakejes:
- 250 gram dadels, zonder pit en in kleine stukje gehakt
- 300 milliliter sinaasappelsap
- 70 gram boter
- 1 theelepel baksoda
- 2 eieren
- 200 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 150 gram bruine basterdsuiker
- snuf zout
- extra boter voor het invetten van de muffin bakvorm
Voor de karamelsaus:
- 150 milliliter slagroom
- 40 gram boter
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 1 theelepel grof zeezout
Zo maak ik het:
- Schenk de sinaasappelsap in een pan en doe de dadels erbij.
- Laat het sap aan de kook komen en zet dan het vuur zacht. Laat het 10 minuten pruttelen.
- Zet het vuur uit en voeg de boter en de baksoda toe aan de dadels. Let op! Het kan aardig schuimen! Goed blijven roeren.
- Laat de dadels afkoelen tot ze lauw zijn. Dat duurt ongeveer een half uur.
- Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en de basterdsuiker en het zout. Roer goed door met een garde zodat er geen klontjes suiker in zitten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet de holte van de muffin bakvorm ruim in met boter.
- Voeg de eieren en de dadels toe aan het bloem mengsel.
- Roer met een pollepel alles goed door. Niet te lang, het moet net gemengd zijn.
- Schep het beslag in de vormpjes.
- Zet de bakvorm in de oven en bak de cakejes in ongeveer 30 minuten gaar. Een sateprikker moet er schoon uitkomen nadat hij in de cake gestoken is.
- Doe de slagroom, boter en basterdsuiker in een steelpan. Zet het vuur laag.
- Laat de suiker smelten onder voortdurend roeren.
- Zodra de suiker gesmolten is het vuur hoog zetten en de saus laten inkoken. Ongeveer 10 tot 15 minuten. Roer steeds goed om aanbranden te voorkomen. En: Kijk uit! Heet!!
- Zet het vuur uit en laat de saus iets afkoelen.
- Roer dan de zout door de saus.
- Haal de cakejes uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen.
- Verwijder de cakejes uit de vormpjes en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Geef een reactie