Varkensgehakt.
Dat is nu typisch iets dat je niet in de supermarkt kunt krijgen. Wel half om half, maar puur varkensgehakt, nee, dat niet.
Laatst kreeg ik een pakket van Koop een Varken. Een bedrijf dat precies kan zeggen welk varken het is. Wat het heeft gegeten en wanneer het geslacht is. Biologisch, ook dat nog. En tegen een heel redelijke prijs. (Ze hebben trouwens ook deze pakketten van koeien!)
De varkens lopen buiten, maar mogen ook naar binnen. Biggetjes blijven bij mama tot ze oud genoeg zijn om op eigen benen te kunnen staan. Al met al een fijn bedrijf.
Het werkt zo: iedereen kan een pakket bestellen. Op het moment dat alles verkocht is van het varken wordt het pas geslacht. (Alles wordt gebruikt, van neus tot staart) Om de hoek. Dus geen lange rijtijden in krappe vrachtwagens. Daarna wordt het met zorg verwerkt en na twee weken kan alles verstuurd worden.
In mijn pakket zat gehakt. En ik maakte daar dumplings van. Want met varkensgehakt zijn ze nu eenmaal sappiger. Geen varkensgehakt in huis? Snij dan schouderkarbonades (zonder bot) heel fijn met een mes.
Gehakt garnalen dumplings recept
Dit heb ik gebruikt:
Voor het deeg:
- 300 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 30 milliliter zonnebloemolie
- 200 gram (kokend) heet water
Voor de vulling:
- 300 gram varkensgehakt (rund kan ook, maar is droger)
- 250 gram gepelde (rauwe) garnalen, grof gehakt
- 3 lente-ui, in kleine ringetjes gesneden
- 1 teen knoflook, door de pers
- 20 milliliter vissaus
- 1 theelepel maizena
Voor het dipsausje:
- 75 milliliter dunne (zoute) soja saus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 lente-ui, heel fijn gesneden
- 1 of 2 theelepels sriracha saus of andere hete saus
Extra nodig: stoommand of een grote plat vergiet om in te stomen
Zo maak ik ze:
- Deeg: Meng de bloem het het zout en de zonnebloemolie. Schenk er 200 milliliter heet water bij en kneed dit tot een deeg. Dat deed ik met de machine. Geen machine? Roer dan met een lepel het hete water erdoor. Doe dat zolang tot het deeg niet te heet meer is om met handen gekneed te worden.
- Dek het deeg af en laat 30 minuten rusten.
- Meng voor de vulling alle ingrediënten door elkaar.
- Voor de dipsaus ook alles door elkaar mengen.
- Verdeel het deeg in 30 stukjes. (Ongeveer 18 gram per stuk)
- Bol ieder stukje deeg op tot een balletje.
- Rol ieder stukje deeg uit. Zo groot als de palm van je hand.
- Leg het deeg in de palm van je hand en schep er 1 flinke theelepel van de vulling op.
- Knijp nu met duim en wijsvinger het deeg dicht om de vulling. Dit is even lastig. Maar als hij maar dicht zit. Het mooie oefenen we gewoon nog even op.
- Ga zo door tot alle stukjes deeg op zijn.
- Zet een grote pan water op hoog vuur en laat het aan de kook komen.
- Maak een stuk bakpapier nat en leg deze in de stoommand/ vergiet.
- Plaats zoveel dumplings in de mand. Ze mogen elkaar niet raken.
- Stoom de dumplings in ongeveer 10 minuten gaar.
- Serveer met de dipsaus.
Disclaimer: Ik kreeg een pakket toegestuurd van het bedrijf ‘koop een varken’. Alle meningen zijn die van mijzelf.
Geef een reactie