Snel simpel mayonaise maken met staafmixer
Sencor is in Nederland nog niet zo´n bekend merk. Gek, want in het oosten van Europa is het merk groot en wordt in allerlei winkels verkocht. Daar liggen deze huishoudelijke apparaten bij de Makro, Carre Four en Auchan. In Nederland is het nu in ieder geval te koop op Bol. Waar ze met ruim tachtig producten in de webshop staan.
Hun apparaten zijn in bijna iedere denkbare kleur te verkrijgen. Van knalrood tot zacht geel. En van blauw tot appeltjes groen. (Kijk voor de grap ook even naar de waterkoker van Chinees porselein! Die ziet er ook fantastisch uit.)
De kwaliteit van Sencor doet zeker niet onder voor andere merken. Alleen onderscheidt Sencor zich door de prijs (laag) en door het grote kleurige assortiment.
Om te testen werd er een vrolijke gele staafmixer bezorgd. Samen met een oranje weegschaal. (Die leuke, vrolijke kleuren in de keuken, het maakt het allemaal zoveel vrolijker). En daar wilde ik natuurlijk iets mee maken.
Omdat deze dagen al druk genoeg zijn wilde ik iets maken dat snel en simpel was. En iets dat toch echt bij de feestdagen past. Het werd mayonaise.
Want alles wordt lekkerder met mayonaise.
En het is zo divers. Je kunt er een beetje kerrie doorroeren (kerriesaus), fijn gesneden kruiden, ketchup, whiskey met ketchup (cocktailsaus, heerlijk bij vis en schaaldieren) en nog veel meer combinaties.
De staafmixer en de weegschaal vond ik allebei makkelijk in gebruik. Geen ellenlange gebruiksaanwijzing. Gewoon simpel, maar doen precies waar ze voor gemaakt zijn.
De staafmixer heeft een traploos instelbare snelheid. Gewoon met een draaiknop aan de bovenkant. Handig, want je wilt de soep graag in de pan houden… (Niet vragen hoe ik dat weet…). Deze staafmixer is handzaam omdat hij heel erg dun is. Scheelt ook weer kastruimte.
De weegschaal heeft maar twee druktoetsen, maar evengoed een heel scala aan mogelijkheden. Natuurlijk kan hij aan en uit. En dezelfde knop heeft ook de ’tare’ functie. Hiermee zet je de weegschaal weer op nul nadat er al iets is afgewogen. Dat gaat stukken sneller dan steeds ‘aan en uit’. De linker knop is voor het schakelen tussen het wegen van grammen, fluid ounces, ounce/ LB en milliliters. Heel handig wanneer je net zoals als ik wel eens recepten in het Engels maakt die gebruik maken van andere maten dan gram/ kilogram.
Enfin.
Mayonaise maakte ik meestal gewoon met de handmixer. Maar er is een veel snellere manier: de staafmixer.
Dus maakte ik mayonaise eens met de staafmixer. En zonder te jokken: mijn mayonaise was binnen een minuut klaar.
Snel simpel mayonaise maken met staafmixer
Ik gebruik het liefst citroensap voor mijn mayonaise, maar iedere soort azijn kan er voor gebruikt worden. Het is zo simpel dat het meer een korte beschrijving is dan een recept.
Ik heb gebruikt:
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 1 tot 2 theelepels mosterd
- 45 milliliter citroensap (of azijn)
- 250 milliliter zonnebloemolie
- peper en zout, naar smaak
Zo maak ik het:
- Breek het ei boven de mengbeker van de staafmixer.
- Doe de mosterd erbij.
- Giet de citroensap en de zonnebloemolie in de mengbeker.
- Zet de staafmixer op de bodem van de mengbeker en zet hem aan op de hoogste stand.
- Zodra er op de bodem een dikke lichtgele massa is ontstaan dan kan de staafmixer naar boven getrokken worden.
- Breng op smaak met peper en zout.
Variaties:
- Mix met de staafmixer eerst wat basilicumblaadjes door de olie.
- Fruit een fijn gesneden uitje met wat kerrie in wat boter. Laat het afkoelen en meng het met de mayonaise.
- Pers een teen knoflook bij de mayonaise en meng met wat fijn gesneden peterselie.
- Klop voor een lichtere variant twee eetlepels water door de mayonaise. (De mayonaise is dan wel minder lang houdbaar)
- Voor cocktailsaus: meng 30 milliliter whiskey en 3 eetlepels ketchup door de mayonaise.
- Druppel wat tabasco door de mayonaise voor een extra kick.
Disclaimer: Dit is een gesponsorde post.

Geef een antwoord