Prioriteit: Koning van de kauwgomberg.
Ja, echt. Heel af en toe heb ik dan zo’n weekend.
Januari.
Koud, saai. Lange maand, klein salaris. Dat soort dingen. Oh, en laten we de ‘Blue Monday’ niet vergeten! Van dat saaie grijze weer.
En toen besloot ik op mijn iPad een spelletje te spelen. Candy Crush. En dan die met die frisdrank-flesjes. En wat bleek? In het weekend hebben ze een speciale missie. Waarbij iedereen van heel de wereld kan meespelen.
Vijf levels.
En als je wint mag je jezelf “Koning van de kauwgomberg” noemen.
Ik heb twee keren op de troon mogen zitten. In mijn lelijke onesie.
Dat zegt genoeg.
En dat is ook het laatste dat ik erover zeg.
Salades en kou gaan niet zo goed samen. Maar deze kan ook warm opgediend worden. Bewaar hem voor de volgende dag, giet er eventueel wat hete bouillon bij en daar staat een heerlijke lunch!
Mung bonen spelt rosbief salade recept
Mung bonen spelt rosbief salade recept
Dit heb ik gebruikt (4-6 pers.):
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 3 tenen knoflook, door de knoflookpers of heel fijn gehakt
- 2 rode chili pepers, zaadjes verwijderd in ringetjes
- bosje koriander, steeltjes gehakt en de blaadjes geplukt
- 1 rode paprika, in dunne repen gesneden
- 1 wortel, grof geraspt
- 100 gram mais, uit blik
- 200 gram spelt, gekookt
- 200 gram mungboontjes, geweld en gekookt
- 150 gram rosbief in plakjes (vleeswarenafdeling)
- 4 lente uitjes, in dunne ringen gesneden
- 1 avocado, geschild en grof geprakt met een vork
- 6 kleine tomaatjes, gehalveerd
- sap van 1 limoen
Directions:
- Bak eerst de ui, voeg dan de koriander steeltjes toe, de specerijen, knoflook en 1 gesneden chili peper en bak voor ongeveer 3-5 minuten.
- Doe de paprika, mais en wortel erbij en meng goed. Roer de gekookte spelt erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
- Doe de boontjes in een koekenpan en bak ze krokant. Voeg nog wat olijfolie toe voor extra krokante boontjes en breng op smaak met zout en peper.
- De ‘dressing’ is in weze een soort guacamole, dus je prakt de avocado met de gesneden lente-ui, de cherry tomaatjes (in vieren) en de limoensap
- Verhit de olijfolie in een hapjespan.
- Bak in de olijfolie de ui, komijn, paprikapoeder, 1 gesneden chilipeper, steeltjes van de koriander en knoflook. Bak dit ongeveer 3 minuten en zet dan het vuur uit.
- Meng de paprika, mais en gekookte mungboontjes en spelt erdoor.
- Maak van de lente uitjes, de andere chilipeper (naar smaak), avocado, tomaatjes en het sap van de limoen een quacamole. (Gewoon alles mengen). Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de salade over de borden. Schik er de rosbief over en lepel er flink wat van de avocado (quacamole) bij.
- Serveer direct.
Dank voor je reactie!
Probeer ze eens zou ik zeggen. Je kunt ze ook laten ontkiemen. Dan heb je taugé!
Wat een lekker recept, ik heb zelf nog nooit met mung bonen gekookt maar wil het graag eens proberen!