• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Hopscheuten het witte goud van Poperinge

Echt Eten Es vertelt, bespreekt en neemt waar Recepten Travel

Hopscheuten het witte goud van Poperinge

Heel vroeg vertrok ik in de ochtend om af te reizen naar België. Dat mijn keurige make-up en haren halverwege de fietstocht naar het station verdwenen waren,  daar hebben we het even niet over…. Laten we zeggen dat het stopte met záchtjes regenen…

Eenmaal in de trein ging het eigenlijk allemaal best redelijk. De treinreis verliep, op één storing na, heel gladjes. Rond een uur of twee arriveerden we op het station Poperinge.

Met een paar andere genodigden zouden wij twee dagen lang alles te horen krijgen, en te weten komen over hop, bier en hopscheuten. Na de lunch gingen we op pad met een vintage VW busje. (Gaaf he?) (Rondje Westhoek kun je boeken. Heerlijk bier proeven en rond gereden worden in vintage VW busjes.)
Als eerste bezochten we de militaire begraafplaats. De eerste wereldoorlog speelt nog steeds een grote rol in Poperinge. Poperinge lag achter de linie en hier kwamen de gewonde soldaten om verzorgd te worden. En de soldaten die rust nodig hadden. De begraafplaats was heel indrukwekkend. Zoveel mensen.
Ik werd er een beetje triest van….

Hopscheuten het witte goud van Poperinge

Hierna stapten wij weer in de Volkswagen bus. Op naar een bierbrouwerij. Natuurlijk! We zijn per slot in België! Wij bezochten Sint Bernardus. Gelegen in het uiterste puntje van West-Vlaanderen, te midden van “Le Plat Pays”, in het hart van de Westvlaamse hoppestreek.
Een bijzonder verhaal waarom de verpakking nu een rijke handelsman laat zien in plaats van een monnik. En een overzicht van alle bieren in de brouwerij. Ook doen ze veel export naar de USA, Japan en Israël. Voor alles is weer een andere verpakking gemaakt. Ik vond die van Japan echt prachtig!
Na wat biertjes te hebben gedronken gingen we weer op pad.

Brouwerij St Bernardus Watou

Naar het Hopmuseum. Want Poperinge staat bekend om zijn hopplanten. Een prachtig oud pakhuis waar al sinds mensenheugenis de hop werd gedroogd en verpakt.
De rondleiding begint bovenin het pakhuis. (Hoogtevrees? Neem gerust de lift!) Hier zien we de hopteelt door de eeuwen heen. Grappig weetje: alle kinderen in Poperinge hadden later de grote zomervakantie in België. Alleen omdat bij het begin van het nieuwe schooljaar ze nodig waren om te helpen bij de oogst van hop.

Verder zag je hoe hop gedroogd werd. Daarna verpakt. Dat verpakken werd gedaan door de ‘gele mannetjes’. Deze mannen stonden in de manshoge zakken de hop aan te stampen. Door het stuifmeel dat losliet waren ze aan het einde van de dag dus geel. Tegenwoordig gaat dat allemaal machinaal.

Hopscheuten het witte goud van Poperinge

Hopmuseum Poperinge

Aan het einde van de dag hebben we heerlijk gegeten in het ’t Blauwershuys. Vroeger zaten daar de smokkelaars van tabak en drank. Tegenwoordig is het een heel fijn restaurant met een fantastische kok en zijn vrouw die ook gastdame is. We hebben daar, natuurlijk, hopscheuten gegeten. Met vis, kalfsvlees en kalfszwezerik.
Het toetjes met een bavarois van bier, daar droom ik nog steeds van!

In deel twee zal ik vertellen over de hoeve waar we zijn geweest. Daar worden de hopscheuten geteeld. En dat is best een werkje, op zijn zachts gezegd…

 

Disclaimer: Ik was op uitnodiging van het bureau voor toerisme Vlaanderen in Poperinge. Alle meningen zijn die van mijzelf.

Ook lekker:

  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
Hopscheuten het witte goud van Poperinge
Article Name
Hopscheuten het witte goud van Poperinge
Description
Over Poperinge en zijn hopplanten. De bereidingen van hopscheuten, de bierbrouwerij in Watou, het Hopmuseum en 't Blauwershuys.
Author
Es


2 Reacties

« Budget recept gevulde kippensoep in broodje
Budget recept gevulde kippensoep in broodje »

Reacties

  1. Es zegt

    19/02/2016 om 21:59

    Jaaaaa Nell! Ik wacht op de aanvoer in Nederland.

  2. Nell Nijssen zegt

    19/02/2016 om 21:17

    Nu ben ik natuurlijk heel nieuwsgierig geworden wat je vond van al dat witte goud. Ja, ja, het toetje was heerlijk … komt de smaak van hopscheuten in deel 2 aan de orde?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.869 andere abonnees

Budget!

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Pittige Indische eieren recept

Pittige Indische eieren recept telor petis

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Top 20 blogs

Top list 20 Food Blogs

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

11 groentegerechten voor het kerstdiner

11 groentegerechten voor het kerstdiner

Copyright © 2022 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}