Petula. De Recept knoflook pompoen geitenkaas taart.
Sorry dat het zo lang heeft geduurd. En nu weet ik waarom. Het is een hele lap tekst geworden! Maar ik hoop dat je nu niet meer hoeft te dromen van de taart. Hier is dan (eindelijk) het recept. Kun je hem zelf maken en eten!
Deze taart had ik in november al gemaakt. En iedereen was dol enthousiast. Of ik het recept op mijn blog wilde zetten. Ja, dat wilde ik wel. Snel had ik nog een foto gemaakt van het laatste stukje dat in november over was.
En dat zag er niet uit.
Dus was mijn missie om hem weer te maken.
En dat duurde even.
Eindelijk dan toch mijn belofte nagekomen.
Nu lijkt het allemaal heel veel. En dat is het misschien wel een beetje. Maar neem gewoon de tijd. Het is zeker de moeite waard. Ik heb alles een beetje in etappes gedaan. Knoflook de dag van te voren. En ook de pompoen.
Dat scheelde.
Enfin.
Het recept.
PS Mocht het pompoenseizoen voorbij zijn, gebruik dan zoete aardappel.
Recept knoflook pompoen geitenkaas taart
Dit heb ik gebruikt:
Deeg:
- 275 gram bloem
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 200 gram (koude) boter, in blokjes
- 6 gram zout
- 1,5 theelepel vers gemalen zwarte peper
- 4 tot 5 eetlepels water (meer of minder, net zoveel als nodig is om het deeg samen te laten hangen)
Vulling:
- 3 bollen knoflook, gepeld
- 1 eetlepel olijfolie
- 30 milliliter balsamico azijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel tijm (vers)
- 1 theelepel rozemarijn (vers), fijn gehakt
- 200 milliliter water
- 300 gram pompoen, in blokjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 100 gram zachte geitenkaas
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 200 gram slagroom
- 2 eieren
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
Zo maak ik het:
- Meng de koude boter met de bloem, Parmezaanse kaas, zout en peper tot het op zand lijkt. Dit gaat het best met het bakje met messen van de staafmixer. Maar ook met de gardes van de handmixer (op lage stand) gaat dit ook prima.
- Doe er beetje voor beetje water bij. Kneed vlug met de handen tot het deeg samen komt. Voeg eventueel iets water toe.
- Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.
- Doe de knoflooktenen in een steelpan en giet er zoveel water op tot ze onder staan.
- Breng het water met de knoflook aan de kook en laat 3 minuten op zacht vuur blancheren.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Giet de knoflooktenen af in een zeef.
- Zet de lege steelpan weer op het vuur en doe er 1 eetlepel olijfolie in.
- Leg de knoflooktenen terug in de steel pan en laat ze een minuutje bakken.
- Voeg de balsamico azijn, suiker, water (200 milliliter), tijm en rozemarijn toe.
- Breng alles aan de kook, zet het vuur dan zacht en laat alles inkoken totdat er bijna geen water meer over is.
Dit duurt ongeveer 20 minuten. - Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit (ongeveer 4 millimeter dik).
- Bekleed de spring of vlaaivorm met het deeg.
- Verfrommel een stuk bakpapier en leg dat op het deeg.
- Leg de blindbakvulling (oude bonen, rijst of iets dergelijks) op het bakpapier.
- Bak de bodem 20 minuten met de blindbakvulling.
- Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de blokjes pompoen gaar. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
- Haal de bodem uit de oven. Verwijder de vulling en het bakpapier en zet de bodem nog 15 minuten in de oven.
- Mix in een maatkan de slagroom, Parmezaanse kaas, eieren, peper en zout door elkaar.
- Haal de bodem uit de oven.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 170 graden Celsius.
- Verdeel de pompoenblokjes en de geitenkaas over de bodem.
- Schenk het slagroom-ei mengsel in de taart.
- Schep de knoflooktenen op de taart.
- Schuif de taart in de oven en bak hem in ongeveer 35 tot 40 minuten bruin en gaar.
- Serveer warm, lauw of op kamertemperatuur.

Ah! Dank voor die tip van de flespompoen. Dat wist ik namelijk niet meer zeker!
Klinkt goed! O enne… flespompoen kun je het hele jaar krijgen geloof ik dus geen reden om hem niet te maken zeg ik…