Gloednieuw project van Simone en mij.
Nou ja, gloednieuw…. Wij hadden het vorig jaar al over dit project. Allebei hebben we veel kookboeken. Mooie, nieuwe, bijzondere en ook heel oude boeken. Boeken waar je terug gaat in de tijd en je je blijft verbazen over de spinazie die ruim een half uur gekookt werd. Of een macaroni schoteltje met melk en suiker.
Erboven op graag een klontje boter….
En vergeet dan ook niet de macaroni lang te koken. Twintig minuten ofzo….
Vorige week hadden we ‘het hupje’ en gingen we aan de slag. Al gniffelend keken we in een kookboek uit 1964. Gelei zover het oog reikt. Sausjes in alle tinten bruin. En zoveel schaduw in één foto dat dat op zich al een prestatie is. We hebben echt hopeloos gezocht naar de naam van de fotograaf, maar die stond er echt niet in. Mocht u de fotograaf zijn, schroom niet om u even te melden zodat ik credit kan geven…
Enfin.
Het sausje is en blijft wat aan de bruine kant. Iets waar Simone gewoon een beetje bang is. Ik zag het in haar ogen. Maar ik wilde graag dit gerecht maken. En met succes! Het was echt lekker. (Puntje bij paaltje heb ik heel het bordje leeg gelepeld met steeds maar één hapje…. hahaha) Simone heeft ’s avonds heerlijk gegeten van het andere gerecht.
Hieronder het originele recept en de foto zoals het gerecht in het kookboek stond. Daaronder onze iets aangepaste versie naar de moderne keuken. En een andere foto.

Retro spinazie champignons recept
En dan hieronder het recept zoals wij het hebben gemaakt. Overigens past het ook heel goed in de budget gerechten. Met gekookte aardappel erbij is het een volwaardige maaltijd zonder vlees.
Hier nog een goede tip voor het koken van eieren.
Retro recept champignons spinazie ei gerecht

Retro recept champignons spinazie ei gerecht
Ingrediënten
- 8 eieren gekookt (hard of zacht naar wens)
- 400 gram spinazie vers, grof gehakt of uit diepvries
- 250 gram champignons heel of in kwarten gesneden
- 150 milliliter slagroom
- 2 tablespoons tomatenketchup
- 1 bouillonblokje groenten
- peper en zout naar smaak
- boter en / of olie om in te bakken
Instructies
- Verhit in een grote hapjespan wat boter en / of olie.
- Voeg de spinazie toe en laat (verse) slinken. Of de spinazie uit de diepvries warm worden.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit wat boter en/ of olie in een koekenpan.
- Bak hierin de champignons tot ze geen vocht meer loslaten.
- Giet de slagroom bij de champignons.
- Voeg het bouillonblokje en de tomatenketchup toe.
- Roer alles goed door en laat de slagroom iets indikken.
- Verdeel de spinazie over de borden.
- Schep de champignons met saus erover.
- Leg op ieder bord vier helften van een ei.
- Serveer direct.






Jaaaaa! Ik ook! We ‘moeten’ elkaar dus veel zien enzo! Yeehaw!! 🙂
Ja wat is het leuk he! 🙂 Ik zit al driftig te bladeren in het boek voor nieuwe remakes
Wij gniffelen ook heel wat af met dit project!
Spinazie met een ei aten we vroeger ook vaak. Vond ik als kind ook heerlijk. Niet vreemd dat ik dit gerecht ook lekker vond!
En die slechte foto’s, fantastisch he? Hahaha
Haha wat ziet die foto er slecht uit! Heel oldschool wel!
Ik eet regelmatig spinazie met een gekookt ei en aardappels. Dat was als kind echt m’n lievelings eten. Deze modernere versie ga ik dan ook zeker eens maken!
Haha, ik moest ook al gniffelen bij de post van Simone – wat een geweldig idee! Lijkt me ook een erg lekker maaltje!