Zaterdag is weer kookboeken tijd! Deze keer het boek van Regula Ysewijn. Een prachtig boek over de fascinerende culinaire geschiedenis van Groot Brittannië. En dan in het bijzonder de puddingen. Waar wij pudding vooral associëren met zoet, blijkt in dit boek er een grote variëteit te zijn in hartige puddingen.
Het is een heerlijk dik lees en kijkboek met illustraties van Bruno Vergauwen. De fotografie is door Regula zelf gedaan. Helemaal in haar eigen stijl. Donkere sfeerfoto’s met prachtig servies.
Ik vind sowieso het boek erg mooi vormgegeven. Ik hou wel van boeken die illustraties afwisselen met foto’s. Daarbij vind ik Regula gewoon een leuk mens. Al heb ik haar nog nooit in het echt gezien!
Enfin.
Kookboek Pride and Pudding
De inhoud van het boek is groot. Het is onderverdeeld in:
- Woord vooraf.
Een korte beschrijving over pudding door Dr. Annie Grey (voedselhistoricus). Waarom Annie zo trots is op ‘het puddingerfgoed’. - Pudding en ik.
Wat ooit begon als een ongecompliceerd project. Dat uitliep op een tweejarig project waarin Regula tot in de puntjes de culinaire geschiedenis uitzocht. Ik vind het persoonlijk erg leuk omdat de Franse en de Italiaanse keukens veel meer voor de hand zouden liggen. Zeker wanneer je een kookboek maakt. Laten we wel wezen, die keukens spreken nu eenmaal meer tot de verbeelding. - Inleiding.
Historie over de puddingen, Engeland en meer. Een groot lees hoofdstuk. - Een woordje uitleg bij de recepten.
Vroeger gingen dingen natuurlijk heel anders. Geen oven zoals nu. Of vlees werd vaak op een spit gebraden. Hier een stukje uitleg. - Ingrediënten.
Waarom bijvoorbeeld vroeger er veel meer kruiden werden gebruikt. Want het duurde veel langer voordat ze aankwamen en werden minder goed bewaard. Dus minder smaak. - Puddingmallen.
Prachtige foto’s van ouderwetse mallen. En een stukje over waar ze vroeger van gemaakt werden. - Boiled en Steamed puddings.
- Baked puddings.
- Batter puddings.
- Bread puddings.
- Jellies, milk puddings &ice creams.
- Basis recepten.
Van clotted cream tot lange vingers. - Bibliografie.
- Register.
- Dankwoord.
Een hele lijst dus. Maar allemaal even leuk om te lezen.
Ik heb het boek al een tijdje (Sorry Regula!), maar lees er regelmatig in. Ik ben geobsedeerd door de zoete rijstpudding die gemaakt wordt in darm. Net zoals worst. Het is er nog steeds niet van gekomen, maar die ga ik echt een keer maken!
[bol_product_links block_id=”bol_56ebe3b01aeda_selected-products” products=”9200000046451276″ name=”Pride and Pudding” sub_id=”Regula Ysewijn” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Disclaimer: Ik kreeg het boek opgestuurd, maar werd niet verplicht erover te schrijven. Alle meningen zijn die van mijzelf.
Geef een antwoord