Eigenlijk had deze met Pasen gepost moeten worden.. Maar ja, er was nog zoveel anders. Maar eigenlijk is hij ook heel leuk voor Moederdag toch?
Of nog beter: Ik hoor net dat het aan het einde van deze maand Grieks Pasen is!
Ha!
Want eerlijk gezegd is dit brood ernstig geïnspireerd op de Tsoureki. Een brood met gekookte eieren dat speciaal voor Pasen wordt gebakken in Griekenland. (Met dank aan Petros van Ermis.)
Ik was heel erg blij met deze foto. Mijn eerste met een bloemetje! Simone wist niet goed waar ze moest kijken, want ja ik maakte gewoon een paar vreugdesprongetjes.
Ik ben gewoon heel snel blij.
Enfin.
Ik maak vaak van dit soort brood. Het lijkt heel ingewikkeld, maar dat is het echt niet. En het komt ook niet zo heel nauw met dat oprollen enzo. Maar het ziet er gewoon heel feestelijk uit. Neem als vulling ook eens pesto met kaas of tapenade met kaas. Ook lekker. Iets zoets zou ik zo snel niet nemen vanwege het ei dat erin zit.
Kook de eieren niet te hard. Die garen in de oven namelijk ook nog. Rauwe eieren kan niet, die zullen kapot gaan. En dat maakt een ontzettende kliederboel dat heel lastig op te ruimen is. Aangebakken eiwit is geen pretje om op te ruimen…. (Vraag zeker niet waarom ik dat weet…)
En of het nu voor Moederdag is, of een andere dag, het maakt niet zo heel veel uit. Ze smaken altijd wel.
Boodschappenlijst voor deze broodjes
Broodje ei bakken voor Moederdag

Broodje ei bakken voor Moederdag
Ingrediënten
- Deeg:
- 500 gram bloem
- 300 gram water lauw-warm
- 7 gram gist korrels
- 10 gram zout
- 50 gram boter
- Vulling:
- 150 gram geraspte kaas
- 30 gram gesmolten boter
- Om de broodjes af te maken:
- 3 zacht gekookte eieren
Instructies
- Meng de bloem, water, gist en zout door elkaar in een mengkom.
- Kneed dit tot een bal deeg, dat kan met de hand of met een machine.
- Voeg de boter beetje bij beetje toe en kneed het goed door het deeg.
- Vet een kom in met wat olie en leg het deeg erin.
- Dek af met folie en laat het een uur rijzen op een warme plek. Het moet ongeveer twee keer zo groot zijn geworden.
- Haal het deeg uit de kom en verdeel in drie gelijke stukken.
- Bestuif het werkvlak met wat bloem.
- Rol elk stuk uit tot een rechthoekige lap.
- Verdeel een derde van de boter en een derde van de geraspte kaas over de deeglap
- Laat aan de bovenkant een stuk van 3 cm vrij.
- Maak dat randje een beetje nat met water.
- Rol het deeg op tot een lange worst.
- Leg het deeg met de naad naar beneden.
- Snij hem doormidden in de lengte zodat je twee lange helften krijgt.
- Wikkel de twee repen nu om elkaar heen en zorg dat de vulling naar boven ligt.
- Rol nu de vlecht tot een krans.
- Druk het gekookte ei in het midden.
- Verwarm de oven voor op 190˚Celsius.
- Laat ondertussen de kransen nog even rijzen tot de oven warm is. Bak de broodjes in de oven in ongeveer 25-30 minuten goudbruin.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Hi Corine. Dank voor je reactie. Dat is inderdaad een beetje onduidelijk. Ik ga dat even anders neerzetten.
Echt een goed doorlezen recept. Bij de 1e regel raak ik al in de war: “alle ingrediënten (behalve de boter)”.
Dus ook de eieren? Alle twee de genoemde hoeveelheden boter weglaten?
Dat dacht ik ook! hahahaha :p
Hahaha.. Heb jij even mazzel dat het zo ook weer Grieks Pasen is…:)