Hete kolen. Een kookboek voor de BBQ en dan in het bijzonder voor de Kamado. Het boek is geschreven door Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas. Jeroen is eigenaar van ‘het Kookvuur’ een bedrijf dat zich toelegt op het geven van trainingen, demonstraties en workshops met de Kamado.
Leonard is chef-kok en kookt vrijwel dagelijks in zijn restaurant met de Kamado. Ook geeft hij les in ‘buitenkoken’ en op koksopleidingen.
De Kamado zelf is een keramische BBQ die kan grillen, roken, koken en bakken. Nou ja, daar heeft hij wel een mens voor nodig, maar toch. De Kamado kan met kolen of met hout gestookt worden.
Het boek zelf Hete kolen gaat dan ook vooral over het gebruik en de technieken voor deze BBQ. Of dat nu een nadeel of een voordeel is? Ik ben er nog niet over uit. Voordeel: in het bezit van een keramische BBQ is het boek een mooie aanvulling en handleiding om optimaal gebruik te maken van je aanschaf. Nadeel: zonder keramische barbecue zul je bij de recepten af en toe wat moeten improviseren om het gerecht te maken.
Kookboek Hete kolen
Het boek is onderverdeeld in:
- Voorwoord. In 2014 is al nummer 1 van Hete kolen uitgebracht. Dit boek is ontstaan uit de vraag van lezers om meer recepten. Jeroen en Leonard hebben dus gezocht naar hun ‘evergreens’, gerechten die altijd goed scoorden in het restaurant of op een catering.
- De Kamado, een korte geschiedenis. Van originele klei-ovens naar een Japanse rijstkoker en een flipperkast verkoper/ importeur die uiteindelijk via een vriend bij de NASA uitkwam om een minder kwetsbaar en lichter soort keramiek te ontwerpen voor deze BBQ.
- Hoe werkt een Kamado? Doordat de in en uitvoer van lucht regelbaar is, is de temperatuur beter te beheersen. Het keramiek houdt de hitte beter vast en geeft zijn warmte af door straling, contact en conventie.
- De Kamado in gebruik. Hoe steek je hem aan? Koepel open of dicht? Hoe regel je de temperatuur? En nog meer tips om om te gaan met de barbeque.
- Technieken om te grillen, roken en bakken. Een uitgebreide uitleg over deze technieken. Met tips.
- Recepten. Mijn favoriete onderdeel. Vlees, vis, maar ook tagliatelle met geroosterde groenten van de BBQ. Helemaal leuk: briochebrood gevuld met zuurkool en rookworst van de BBQ. En dit recept kan ook prima gewoon in de oven. Of op je eigen BBQ wanneer je daar handigheid in hebt. Ook nog gevulde koeken en speculaas. Ik vond het heel verrassende recepten!
- Register.
- Dankwoord en colofon.
- Legenda.
Disclaimer: Ik kreeg dit boek als recensie exemplaar. Alle meningen zijn die van mijzelf.
Oh wat een handig boek! zou zeker te pas komen met dit mooie barbecue weer. 🙂