Bapao-trauma.
In mijn wereld bestaat die. Het is een zwart gat met hevige emoties.
En daar ga je niet zomaar weer naar terug.
Dat vergt kracht, moed en doorzettingsvermogen.
En natuurlijk een grote dosis lef.
U moet namelijk weten dat mijn eerste stappen in nieuwe gerechten in de keuken ook zeker niet altijd over rozen gaat. Er gaat regelmatig wat mis. Soms kan ik van een donkerbruin randje nog keihard roepen dat het ‘rustiek’ is. Maar soms is het niet meer te redden….
Mijn eerste bapao’s dus ook. Bij het rijzen in de stoomkoker (mijn oude) had het deeg zich door de gaatjes van de bodem geperst. Eindresultaat: broodjes zonder onderkant met de vulling in de pan. Laten we zeggen dat het hele idee van een gevuld broodje de plank compleet mis geslagen had. Ja, het kapje was leuk en redelijk om te zien. Maar de vulling maakt toch wel hét broodje….
Een keer (daar zat een lange tijd tussen) was ik zo slim om ze op stukjes bakpapier te leggen. Deeg kon zich niet meer in de gaatjes persen.
Heel goed.
Heel goed.
Heel goed bedacht Es.
Broodjes uit de stoomkoker.
Prima.
Ik laat ze afkoelen en ben in een uitgelaten stemming.
Voor even.
Want eenmaal terug naar het aanrecht zakte mijn stemming in. De bovenkant van de broodjes hadden een soort van pokdalig en rimpelig velletje gevormd…. De smaak was verder prima, maar ja, ik wil graag zo’n mooi broodje.
Gewoon.
Het oog wil ook wat.
Vorige week maakte ik ze weer. Want nu staat mijn stoomkoker van Magimix in de keuken. Dat móet toch goed gaan? Ik legde er expres geen bakpapier onder, want ik ging er gewoon van uit dat het goed zou gaan. En voor het deeg gebruikte ik een deel rijstmeel.
Resultaat?
Genezen van het trauma.
Zwart gat vol heftige emoties is verdwenen.
Lang leve een leven vol met bapao’s!
Deze keer geen deeg dat zich door de gaatjes had geperst. Waarschijnlijk omdat de stoomkoker heel snel heet wordt. Geen pokdalige bovenkant. Waarschijnlijk door het gebruik van rijstmeel.
Hiep hiep hoera!
Deze vulling heb ik speciaal gemaakt voor de bapao. Maar restje ajam ketjap of pittige speklapjes over? Stop het in een bapao. De mogelijkheden zijn eindeloos! En je gooit niks weg.
Niet helemaal zeker of het deeg in de gaatjes van de bodem gaat zitten? Leg er een stukje bakpapier onder.
Recept pittige bapao gevuld gestoomd broodje

Recept pittige bapao gevuld gestoomd broodje
Ingrediënten
- 1/2 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel palmsuiker of neem bruine suiker
- 1 theelepel sesamolie
- 1 teen knoflook door de pers of heel fijn gesneden
- 1 rode peper rawit, heel fijn gesneden
- 1 groene peper rawit, heel fijn gesneden
- 2 blaadjes daun salam of neem laurierblad
- 1 ui in kleine stukjes gesneden
- 3 kippenbouten gaar gekookt in wat bouillon van blokje
- 10 gram zout
- 7 gram gist
- 320 gram water
- 100 gram rijstebloem
- 400 gram patentbloem
- 3 eetlepels ketjap manis
Instructies
- Deeg maken:
- Maak een soepel deeg van de patentbloem, rijstemeel, gist, zout en water.
- Vorm een bol van het deeg en leg het in een ingevette schaal en dek het af met een stuk plastic of een theedoek.
- Laat het deeg ongeveer een uur rijzen of tot het dubbel zo groot is gerezen.
- Vulling maken:
- Kook de kippenbouten in een pannetje met water en 1 of 2 bouillonblokjes gaar. (Ongeveer 30 minuten.)
- Haal ze uit de pan en leg ze in een schaal om af te koelen.
- Bak ondertussen de ui met de gember, pepers, daun salam en knoflook op zacht vuur.
- Haal het vlees van de botjes en gooi de botjes weg. (Of vries ze in om later bouillon van te maken)
- Doet het vlees bij de ui, gember en knoflook.
- Schep twee soeplepels van de bouillon in de pan met kip en laat dit zachtjes pruttelen tot het vocht verdampt is.
- Voeg de ketjap, sesamolie en palmsuiker toe en roer tot de suiker is opgelost.
- De vulling is klaar wanneer er bijna geen vocht meer in de pan zit. Draai dan het vuur uit en laat wat afkoelen.
- Maken van de bapao:
- Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken.
- Maak van ieder stukje deeg een mooi bolletje.
- Strooi een klein beetje bloem op het werkvlak om plakken te voorkomen.
- Druk het bolletje plat en leg er een deel van de vulling in.
- Knijp met je vingers het deeg om de vulling heen. Zorg dat alle naden goed dicht zitten, anders loopt de vulling eruit.
- Leg het broodje op de naadkant in de stoomkoker.
- Ga zo door tot alles stukjes deeg op zijn.
- Zet de stoomkoker aan en zet de timer op 40 minuten.
- Na veertig minuten zijn ze klaar.
Geef een reactie