Weer een recept dat hevig is geïnspireerd op een recept van Ottolenghi. Maar zoals ik al eerder zei: Ik vind dat er veel ingrediënten voor nodig zijn. En niet als laatste, ze zijn soms best prijzig…
Maar goed, deze heb ik al een aantal keren gemaakt en het is echt een favoriet! Als lunch prima voor twee personen. Als bijgerecht op een tafel vol met andere hapjes ook genoeg voor zes personen. Lekker met wat geroosterd brood. Of pita’s of ander platbrood.
Wanneer de dressing niet gelijk over de aubergines gaat kan dit gerecht een dag van te voren gemaakt worden. Bewaar de aubergines in de koelkast apart van de dressing. Meng alles ruim een uur voor serveren zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Recept zwarte knoflook dressing over aubergine

Recept zwarte knoflook dressing over aubergine
Ingrediënten
- 3 kleine aubergines in repen van 3 centimeter gesneden (Snij de aubergines in de lengte en dan in repen)
- basilicumblaadjes grote exemplaren gescheurd
- 200 gram Griekse yoghurt
- handje geroosterde pijnboompitten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel cacaopoeder
- een snuf rode rode pepervlokken
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel harissa
- 30 gram zwarte knoflook
- vers gemalen zwarte peper
- 1/2 eetlepel grof zeezout
- 4 eetlepels olijfolie
- eventueel nog wat grof zout en zwarte peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de aubergine over de bakplaat.
- Besprenkel de aubergines met de olijfolie, grof zout en vers gemalen zwarte peper.
- Hussel alles voorzichtig met handen door elkaar.
- Leg de aubergines met schil naar beneden op de bakplaat.
- Schuif de bakplaat in de oven en rooster de aubergines in ongeveer 40 minuten gaar.
- Haal ze van de bakplaat en leg ze in een grote kom.
- Doe de zwarte knoflook, harissa, citroensap, rode pepervlokken, cacaopoeder en olijfolie in een vijzel of in het bakje van de staafmixer.
- Stamp of mix de ingrediënten tot een dressing.
- Schenk de dressing over de geroosterde aubergines.
- Verdeel de dressing voorzichtig met je handen over de aubergines.
- Laat de dressing minimaal 30 minuten in de aubergines trekken.
- Spreid de Griekse yoghurt op een grote schaal.
- Schep de aubergines in het midden van de Griekse yoghurt.
- Strooi er de pijnboompitten en de basilicum over.
- Serveer direct.
Geef een reactie