Simone en ik lopen altijd wel over van de projecten. Wij vinden namelijk heel, heel veel dingen leuk. Alleen de afstand (fysiek) gezien en tijd ontnemen ons nog meer projecten.
Aan de andere kant misschien maar goed. Want wanneer we dichterbij elkaar zouden wonen zouden we koken voor zestig weeshuizen…
Eerste Paasdag zou ik ook weer gezellig naar Simone gaan.
Ik vroeg mijn bed uit. Snel een kop thee gedronken en ‘hup’ op de fiets. (Vlak voor het weekend had ik zoveel boodschappen gedaan dat ik mijn zadel domweg van de stang trok. De fiets was te zwaar…)
‘Hup’ op de fiets. En fietsen maar! Bij de eerste trap kraakte mijn zadel gevaarlijk. Ik bedacht me dat ik wel half staand/half zittend naar het station kon fietsen.
Geen probleem voor Es.
Na tien meter voelde de achterkant van mijn fiets raar. Na een uitvoerige inspectie van 4 seconden bleek mijn achterband lek. Die had het boodschappen geweld van voor de Pasen dus ook niet overleeft…
Ik ren naar huis. Natuurlijk zo elegant mogelijk als dat gaat met grote cameratas en fiets-met-lekke-band aan de hand. Ik bedenk me dat ik met de bus naar het station in de volgende stad kan gaan. Dáár mijn OV-chipkaart opladen en dan alsnog naar Simone gaan. Terwijl ik, elegant half ren/loop, kijk ik snel hoeveel erop mijn kaart staat.
Te weinig.
Natuurlijk.
En het is Pasen. Dus niks is in de buurt open.
Lang verhaal kort: Ik heb thuis alle lades overhoop gehaald voor de reservesleutel van de fiets van dochter. Na ruim een uur zoeken vinden we een fietssleutel.
Juist.
De reservesleutel van mijn eigen lekke-band-fiets.
Ik heb in mijn koeien pyjama de rest van de dag Netflix gekeken….
Enfin.
Dit gerecht maakten we de vorige keer. En het was lekker. Bizar als je het originele recept bekijkt. Want dat blijkt toch iedere keer weer: in de eerste instantie denken we dat het niks kan worden.
Totdat we het gemaakt hebben.
Retro gebraden kip met exotische rijst

Retro gebraden kip met exotische rijst
Ingrediënten
- 1 hele kip in 8 stukken gesneden of neem 4 kippenbouten
- 1 grote ui fijn gesneden
- 300 gram tomaat in partjes gesneden
- 250 gram basmati rijst
- olie om te bakken
- 1 bouillonblokje kip of trek bouillon van de overgebleven stukken kip
- 1 eetlepel bloem
- 2 theelepels gerookte paprika
- zout
- peper
- paar draadjes saffraan
Instructies
- Bestrooi de kip rondom met peper, zout en de gerookte paprika.
- Maak eventueel van de afsnijdsels van de kip een bouillon door dit onder water te zetten met 1 bouillonblokje. Breng het water aan de kook en laat het even trekken.
- Bak de kip aan in een grote pan.
- Bestrooi de kip met bloem.
- Haal de kip uit de pan als het gaar is. Prik hiervoor even in een dik deel van de kip. Wanneer het vocht helder is dan is hij gaar.
- Bak in de achtergebleven olie de ui glazig en zacht.
- Voeg de rijst toe en genoeg bouillon zodat de rijst net onder staat. Doe de saffraan draadjes erbij.
- Laat dit op laag vuur zachtjes pruttelen.
- Kook de rijst tot er putjes in de rijst vallen. Proef even of de rijst gaar is, zo niet voeg dan nog een beetje bouillon toe en laat het nog even op het vuur staan.
- Als laatste voeg je de tomaat toe en dit laat je even mee verwarmen.
- Serveer de kip met de rijst en eventueel een salade.
Geef een antwoord