Sausjes en glacé.
Ik vermoed dat een hele generatie er groot mee is geworden. En wat dachten jullie van de chaud-frois-saus Aurora? Die maakt u zeker ook wel twee à drie keer per week toch?
Het boek staat voor Simone en mij echt vol met geheimen. Wij koken toch zeker meer dan de gemiddelde Nederlander, maar dit boek strooit met recepten, sausjes en geleien waar wij echt nog nooit van gehoord hebben…
Enfin.
Het recept zelf is wel heel ernstig aangepast…
De gelei? Exit.
Ruitvormige eiwitten? Serieus?
En de truffel doet sowieso niet mee.
Citaat van Simone:
Ook niet in de minste plaats omdat Esmée hele bijzondere side effects heeft als ze truffel eet en dat wilde ik dan weer niemand aandoen.
Dus maakten we een soort van uitgeklede versie, die dan wel weer verrassend goed uitpakte qua smaak! Voor het gemak hebben wij gewoon het bakje met messen van de staafmixer gebruikt.
Hieronder het originele recept, voor de liefhebbers en de puristen onder ons.
Boodschappenlijst hammousse recept (klik)
Retro recept ham mousse zelf maken
En natuurlijk de foto die erbij hoort: Let vooral op de fantastische mozaieken die ze met van alles en nog wat konden maken. En natuurlijk de kleuren! En wat ik me ook afvroeg: Is dit niet een klein beetje te veel voor zes personen? Of aten ze het als avondmaaltijd?
En natuurlijk de foto zoals wij hem hebben gemaakt. Het schaaltje met de mousse zelf vond ik nogal lastig… Dus bij mij alleen de toast. Maar kijk gerust even bij Simone!

Retro recept ham mousse zelf maken
Ingrediënten
- 300 gram gekookte ham
- 100 gram roomkaas
- 1 eetlepel pittige mosterd
- 1/2 theelepel Cayennepeper
- 50 milliliter slagroom
- peper en zout naar smaak
- 2 hardgekookte eieren in stukjes gesneden
Instructies
- Doe de ham, roomkaas, mosterd, Cayennepeper en slagroom in het bakje van de staafmixer.
- Pureer alles tot een glad mengsel.
- Is het mengsel iets te dik, doe er dan een scheutje melk of slagroom bij.
- Schep de mousse in een schaaltje en bestrooi met de stukjes ei.
- Serveer de mousse op toast, stokbrood of op een zacht wit bolletje.
Ja, al die gelei… brrrr Maar deze versie was gewoon goed. Niks bijzonders, maar dat ik soms ook wel eens fijn toch? 🙂
Veel pakjes en zakjes vroeger. En veel gelei of aspic. Bibberdebibber. Ik vind de moderne versie beter, geloof ik.