Alkalische noedels.
Nou, dat stond op mijn netvlies gebrand. Zeker omdat het boek aangeeft dat je dat gewoon thuis zelf kan maken.
Zo gezegd, zo gedaan.
Een dag (én aanrecht) vol met bloem en lange slierten bami.
Vorige week ontving ik het kookboek Nanban. En alsof het bij mij paste want ik ben helemaal in de ban van dit boek. Er zijn heel veel dingen die ik wil maken. Al moet ik wel zeggen dat het allemaal nogal bewerkelijk is. Dus die recepten zullen waarschijnlijk veel later verschijnen. Tijd is een raar ding…
Het alkalische staat voor de zouten die in het deeg zitten. Dit doet iets met de gluten. Die worden verstoord en daardoor krijg je een heel elastisch soort noedels.
Natuurlijk zijn de noedels/ ramen uit de winkel prima. Ze zijn dan misschien gekleurd met beta caroteen (komt uit de wortel) dus eigengemaakt is iets bleker. Maar nog leuker is dat je zelf je smaak kan geven aan de noedels/ ramen. Knoflook, chilipoeder, sesamolie of waar je zelf blij van wordt.
Het is even een werkje, maar ik vond het zo leuk om zelf ramen te hebben gemaakt!
PS Heel veel ramententjes kopen hun noedels. Een kom ramen is echt niet minder daardoor.
[bol_product_links block_id=”bol_57304c9579124_selected-products” products=”9200000052216229″ name=”nanban” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Hi Belinda,
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Of beter: de chemische reactie kan ik niet uitleggen, maar door het loog (in dit geval natriumbicarbonaat) doet juist iets met de gluten.
Een specifiek antwoord moet ik je helaas schuldig blijven. 😱
Hoi,
Ik las ergens dat men meestal 1/3 meel hoog in gluten en 2/3 deel meel laag in gluten gebruikt. Maar dit zou dan de elasticiteit van de noedels aantasten toch?
Gr Belinda
Die sesamolie maakt het echt zo anders en goed! En dank voor je compliment.
Wauw! Ik zag ze al voorbijkomen op Instagram toen je er druk mee bezig was maar wat ziet dit er waanzinnig lekker uit! Heerlijk met sesamolie, daar ben ik echt dol op 🙂