No waste.
Voor mij is dat wel een speerpunt in de keuken. Niet alleen omdat het geld bespaart, maar ook omdat het gewoon doodzonde is. Per jaar gooien we echt heel veel eten weg.
Kilo’s.
En daar zouden we ons voor moeten schamen.
Dit boek van Alex Elliot-Howery en James Grant staat vol met duurzame recepten. Gerechten en recepten met hun duurzaamheidsprincipes die ze hebben doorvertaald naar een bedrijfsfilosofie.
Zij maakten hun droom waar. Veel mensen dromen ervan: een eigen eetcafé/ restaurant beginnen. (Ok, niet iedereen en dat ‘veel’ valt over te steggelen, maar toch…)
Alex en James kochten een pand om de hoek van hun huis. Verbouwden het tot een eetcafé.
Dat het pand na al hun harde werk werd vernield en beklad, was niet de ondergang, maar juist de start van een mooi en prachtig initiatief dat door de hele buurt wordt gedragen. Overtollige oogst van de buurtgenoten kunnen worden ingeruild voor een kop koffie of een huisgemaakt inmaakproduct. Van lieverlee werden er steeds meer producten gebracht. Werd een oude slagerij even verderop gekocht en omgedoopt tot werkplaats voor kookworkshops. Waar buurtbewoners weer cursussen konden volgen in brood bakken, fermenteren, jam maken etc.
Enig.
Dat is wat ik ervan vind.
Kookboek Cornersmith
Het boek zelf leent zich vooral voor heel veel inspiratie. Het is ingedeeld in:
- Lente.
Onder andere koolsalade met lentekruiden en ingemaakte kumquats, Franca’s cheesecake (Franca is een kok in Cornersmith) en citroenlimonade. - Zomer.
Van perzik-linoenjam tot ’tomatendag’ waarbij een recept staat om tomaten in te maken zodat je nooit zonder zit. - Herfst.
De tijd voor bittere limoenmarmelade, zuurkool van Jaimee en appelmoes met cider (maximaal 6 houdbaar in de voorraadkast.) - Winter.
Ook weer recepten voor jam, onder andere worteljam! Ingemaakte venkel en ingemaakte chayotes. (Die laatste moet ik eens zien te vinden!) - Inmaken.
Heel veel fijne informatie over wecken, in het zuur leggen of in zout. Over materialen (helemaal niet echt veel nodig, want eigenlijk hebben de meeste mensen het al thuis) en ook een stuk over fermenteren. (En dat laatste is natuurlijk weer helemaal hip!) - Richtlijnen voor recepten.
Twee pagina’s over wat hun gebruiken in de keuken en hun filosofie. - Over Cornersmith.
Over hun zes specialisten in de keuken. De één is expert op het gebied van fermenteren, de ander weer in bijen en de ander weer in het maken van kazen. - Register.
- Oventijden en maateenheden.
- Dankwoord.
[bol_product_links block_id=”bol_5745c248e1cee_selected-products” products=”9200000056953588″ name=”cornersmith” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Geef een antwoord