• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Kookboek Nanban Tim Anderson

Echt Eten Es vertelt, bespreekt en neemt waar KookBoeken

Kookboek Nanban Tim Anderson

Aziatische gerechten.
Mijn liefde voor die keuken is groot. Ook voor andere keukens, maar de smaken zijn voor mij zo vertrouwd en bekend.

Nu is de Japanse keuken toch net weer even anders. De Indiase keuken vind ik herkenbaarder en ook de Surinaamse keuken heeft veel overlappingen met de Indonesische keuken. De Japanse keuken heeft soms heel andere ingrediënten en gerechten die ik niet echt ken. Het boek Nanban gaf hiervoor heel veel leuke technieken, basis recepten en handige informatie.

Dit kookboek van Tim Anderson (winnaar van Masterchef Uk 2011) is van Fontaine Uitgevers en is prachtig gebonden. De rug van het boek is doorzichtig met zwarte stippen. (Ik ben nu eenmaal heel gevoelig voor verpakkingen en vooral wanneer ze nét even anders zijn…)

Nanban. Het betekend in het Japans ‘zuidbarbaar’. De Japanners noemden de de eerste Europeanen zo toen ze voor het eerst via Oost-Indië in het zuiden van Japan aankwamen. Dat waren ook wel een beetje barbaren, natuurlijk. Tegenwoordig is het geen scheldwoord meer, maar een aanduiding voor bepaalde ver-Japanste Europese gerechten. Zoals: Kip Nanban (gefrituurde kip) en Nanban-zuke (Japanse escabeche).
Het restaurant van Tim heet, natuurlijk: Nanban.

[bol_product_links block_id=”bol_573590b100afb_selected-products” products=”9200000052216229″ name=”nanban” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Kookboek Nanban Tim Anderson

Kookboek Nanban Tim Anderson

Het boek heeft vijftien hoofdstukken:

  1. Inleiding.
    Hoe het allemaal begon. Hoe Tim zich in een opwelling inschreef voor Masterchef en wat hij meenam voor zijn ‘auditie’. (Een bento box dat verre van authentiek was.)
  2. Ingrediënten.
    Basis ingrediënten voor Japanse gerechten. En, handig, ook waar je het kunt vinden en, nog handiger, waar je het door kan vervangen. Het is best een lange lijst. En een deel is beter via Internet te vinden dan in de winkel of toko.
  3. Basisrecepten.
    Vooral basissauzen en basis smaakmakers. Waaronder ook een vegetarische dashi.
  4. Kleine gerechten.
    Voorgerechten of hapjes. Maar ook een recept om zelf tofu met groenten te maken.
  5. Grote gerechten.
    Grappig om te zien dat dit hoofdstuk begint met een pasta gerecht met Parmezaan. Natuurlijk met wat Japanse smaakmakers. Verder natuurlijk hoofdgerechten en ook nog een ‘Sasebo burger’.
  6. Gegrilde gerechten.
    Veel recepten voor eten op een stokje. Van varkensbuik tot paddenstoelen met misoboter.
  7. Ramen.
    Mijn favoriete hoofdstuk. Het begint met een paar basis bouillon recepten. In de recepten verderop wordt deze vaak nog aangevuld met specifieke ingrediënten. Ook toppings voor ramen. Ik wist niet eens dat ze bestonden.
    En natuurlijk het recept voor alkalische ramen. Tim zegt er ook bij dat de meeste ramententjes ook niet zelf hun ramen maken. “Zelf gemaakt is misschien lekkerder, maar het wordt er zeker niet viezer van.”
  8. Desserts.
    Van cake tot ijs. En een soort donuts. Gefrituurd deeg met een coating van suiker. En een softijs van zoet aardappel.
  9. Drank.
    Een aantal cocktails met (Japanse) wishkey en ook vier recepten voor limonade (witte perzik, grapefruit honing, appel kaneel en rabarber custard).
  10. Handige informatie en: Hoe eet je in Japan?
    Een soort van reisgids. En natuurlijk hoe je ramen eet:”Werk, behoorlijk agressief, een flinke hoop noedels tegelijk naar binnen met stokjes. Zo krijg je flink wat bouillon én lucht naar binnen. Zo verbrand je mond niet. Dus slurp gerust, zo hoort het.”
  11. Leveranciers en boeken.
    Een handig overzicht van online winkels waar je de benodigde ingrediënten kunt bestellen. Met een aantal internationale shops die ook in Nederland en België leveren.
  12. Register.
  13. Dankwoord.
  14. Over de auteur.

Disclaimer: Ik kreeg dit recensie exemplaar toegestuurd van de uitgever. Alle meningen zijn die van mijzelf.

Ook lekker:

  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


2 Reacties

« Frisse yoghurt appel gember relish recept
Weekmenu maaltijden week 20 »

Reacties

  1. Es zegt

    14/05/2016 om 19:29

    Hi Els!
    Ik hoop dat je het boekt krijgt voor je verjaardag!
    Alvast van harte gefeliciteerd!

  2. Els Hengstmengel zegt

    14/05/2016 om 19:27

    O wat lokt dat boek. Zet het op mijn verjaarsverlanglijst. Ben vooral nieuwsgierig naar de alternatieven voor de japanse ingrediënten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}