Aziatische gerechten.
Mijn liefde voor die keuken is groot. Ook voor andere keukens, maar de smaken zijn voor mij zo vertrouwd en bekend.
Nu is de Japanse keuken toch net weer even anders. De Indiase keuken vind ik herkenbaarder en ook de Surinaamse keuken heeft veel overlappingen met de Indonesische keuken. De Japanse keuken heeft soms heel andere ingrediënten en gerechten die ik niet echt ken. Het boek Nanban gaf hiervoor heel veel leuke technieken, basis recepten en handige informatie.
Dit kookboek van Tim Anderson (winnaar van Masterchef Uk 2011) is van Fontaine Uitgevers en is prachtig gebonden. De rug van het boek is doorzichtig met zwarte stippen. (Ik ben nu eenmaal heel gevoelig voor verpakkingen en vooral wanneer ze nét even anders zijn…)
Nanban. Het betekend in het Japans ‘zuidbarbaar’. De Japanners noemden de de eerste Europeanen zo toen ze voor het eerst via Oost-Indië in het zuiden van Japan aankwamen. Dat waren ook wel een beetje barbaren, natuurlijk. Tegenwoordig is het geen scheldwoord meer, maar een aanduiding voor bepaalde ver-Japanste Europese gerechten. Zoals: Kip Nanban (gefrituurde kip) en Nanban-zuke (Japanse escabeche).
Het restaurant van Tim heet, natuurlijk: Nanban.
[bol_product_links block_id=”bol_573590b100afb_selected-products” products=”9200000052216229″ name=”nanban” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Kookboek Nanban Tim Anderson
Het boek heeft vijftien hoofdstukken:
- Inleiding.
Hoe het allemaal begon. Hoe Tim zich in een opwelling inschreef voor Masterchef en wat hij meenam voor zijn ‘auditie’. (Een bento box dat verre van authentiek was.) - Ingrediënten.
Basis ingrediënten voor Japanse gerechten. En, handig, ook waar je het kunt vinden en, nog handiger, waar je het door kan vervangen. Het is best een lange lijst. En een deel is beter via Internet te vinden dan in de winkel of toko. - Basisrecepten.
Vooral basissauzen en basis smaakmakers. Waaronder ook een vegetarische dashi. - Kleine gerechten.
Voorgerechten of hapjes. Maar ook een recept om zelf tofu met groenten te maken. - Grote gerechten.
Grappig om te zien dat dit hoofdstuk begint met een pasta gerecht met Parmezaan. Natuurlijk met wat Japanse smaakmakers. Verder natuurlijk hoofdgerechten en ook nog een ‘Sasebo burger’. - Gegrilde gerechten.
Veel recepten voor eten op een stokje. Van varkensbuik tot paddenstoelen met misoboter. - Ramen.
Mijn favoriete hoofdstuk. Het begint met een paar basis bouillon recepten. In de recepten verderop wordt deze vaak nog aangevuld met specifieke ingrediënten. Ook toppings voor ramen. Ik wist niet eens dat ze bestonden.
En natuurlijk het recept voor alkalische ramen. Tim zegt er ook bij dat de meeste ramententjes ook niet zelf hun ramen maken. “Zelf gemaakt is misschien lekkerder, maar het wordt er zeker niet viezer van.” - Desserts.
Van cake tot ijs. En een soort donuts. Gefrituurd deeg met een coating van suiker. En een softijs van zoet aardappel. - Drank.
Een aantal cocktails met (Japanse) wishkey en ook vier recepten voor limonade (witte perzik, grapefruit honing, appel kaneel en rabarber custard). - Handige informatie en: Hoe eet je in Japan?
Een soort van reisgids. En natuurlijk hoe je ramen eet:”Werk, behoorlijk agressief, een flinke hoop noedels tegelijk naar binnen met stokjes. Zo krijg je flink wat bouillon én lucht naar binnen. Zo verbrand je mond niet. Dus slurp gerust, zo hoort het.” - Leveranciers en boeken.
Een handig overzicht van online winkels waar je de benodigde ingrediënten kunt bestellen. Met een aantal internationale shops die ook in Nederland en België leveren. - Register.
- Dankwoord.
- Over de auteur.
Disclaimer: Ik kreeg dit recensie exemplaar toegestuurd van de uitgever. Alle meningen zijn die van mijzelf.
Hi Els!
Ik hoop dat je het boekt krijgt voor je verjaardag!
Alvast van harte gefeliciteerd!
O wat lokt dat boek. Zet het op mijn verjaarsverlanglijst. Ben vooral nieuwsgierig naar de alternatieven voor de japanse ingrediënten.