Over het jaar van de boon (overzicht recepten etc)
Woensdag weetjes Bonen
Dit Ā jaar is uitgeroepen tot het jaar van de bonen. Bonen (peulvruchten) zijn gezond en goedkoop. Daarbij passen ze in een evenwichtig dieet.
Niet dat ik me daar heel erg mee bezig hou. Ik hou gewoon van gevarieerd eten. En dat is ook met peulvruchten.
Grappig detail: pinda’s vallen ook onder de peulvruchten. Dus pindasaus past daar dus ook bij.
Hier een paar recepten van mijn blog met peulvruchten:
- Bonensalade met gorgonzola
- Mungbonen met rosbief salade
- Lamskoteletten met kikkererwten stoofpot
- Frietjes van kikkererwtenmeel
- Originele hummus van kikkererwten
- Hummus met geroosterde paprika
Een paar weetjes over peulvruchten op een rij*:
- Het is de verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pindaās.
- ZeĀ zijn een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten.
- Ze kunnen groeien op droge en schrale bodemsoorten daardoor is de ecologische afdruk laag. We hoeven ze niet van ver te halen.
- Er zijn meer dan duizend soorten, bijvoorbeeld kikkererwten, linzen, zwarte ogen bonen, capucijners, bruine boon, reuzeboon en kidneybonen.
- Bonen, soja, kapucijners en linzen bevatten net zoals vlees ijzer, eiwit en B-vitamines.
- De in Nederland verkrijgbare peulvruchten komen grotendeels van eigen bodem. Onder andere bruine bonen, kapucijners en kievietsbonen komen gewoon uit Nederland.
- Ze lenen zich uitstekend voor een snelle warme maaltijd. Uit glas en blik hoef je alleen maar op te warmen volgens de bereidingswijze op het etiket.
- Favisme is een overgevoeligheid voor peulvruchten. Sommige mensen krijgen er zelfs bloedarmoede door. Dit is te voorkomen door peulvruchten te verhitten tot ze gaar zijn, bepaalde soorten peulvruchten te laten kiemen of sojaproducten, zoals tempé, te eten.
- Ze hebben, vergeleken met granen, minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig.
Al met al best wel wat voordelen. Ik heb mezelf voorgenomen om weer eens wat meer recepten te maken met peulvruchten. En dan vooral voor de zomer. Want ik heb wel gezien dat ik vooral veel bonen in de winter eet.
Nieuw project!
*Bronnen: Voedingscentrum en website Blije Boon
Hahahahaha ? Zo! Koud zeg straks!
Maar ik ben wel een pietsje jaloers! Hier verwachten we 22 graden met regen. ??
Hoi Esmee, het is hier heerlijk warm! Overdag in huis tot zo’n 28C, buiten loopt het in de zon op richting de 37. Maar we gaan richting de koudere periode nu, dus dan wordt het voor 2-3 mnd zo’n 10 graden frisser (brrrr haha)
Ja, het boek van Joke is echt een grote inspiratiebron! En ik doe ook veel meer tegenwoordig met bonen. En ik heb ze nu ook weer in de tuin, want het is zo gemakkelijk om te laten groeien! Heel veel voldoening zonder dat je allerlei trucjes moet uithalen voor wat opbrengst! š
Hier hetzelfde Tessa! Bruine bonen en dat was het wel zoĀ“n beetje… Maar er is zoveel meer en zoveel meer mee te doen! En ik kan me voorstellen dat je vooral zomerse recepten wilt! Want hoe warm is het daar nu? š
Inmiddels ook flink wat soorten bonen ontdekt. Ik kwam eerst niet verder dan de bruine boon, linzen en de kikkererwt. Nu bak ik er zelfs mee! Maar aan inspiratie nooit genoeg, dus kom maar door met leuke (zomerse) recepten!
Sinds Joke’s “Bonen” ben ik ook weer helemaal in de ban van bonen en peulvruchten. Met name kikkererwten doen het momenteel erg goed in huize Eetplezier. Door de soep, de salade etc..
Dat duurzame (weinig ecologische druk) staat me ook aan.