• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Recepten / Woensdag weetjes Bonen

Echt Eten Es vertelt, bespreekt en neemt waar Recepten Woensdag Weetjes

Woensdag weetjes Bonen

Over het jaar van de boon (overzicht recepten etc)

Woensdag weetjes Bonen

Dit Ā jaar is uitgeroepen tot het jaar van de bonen. Bonen (peulvruchten) zijn gezond en goedkoop. Daarbij passen ze in een evenwichtig dieet.
Niet dat ik me daar heel erg mee bezig hou. Ik hou gewoon van gevarieerd eten. En dat is ook met peulvruchten.

Grappig detail: pinda’s vallen ook onder de peulvruchten. Dus pindasaus past daar dus ook bij.

Hier een paar recepten van mijn blog met peulvruchten:

  • Bonensalade met gorgonzola
  • Mungbonen met rosbief salade
  • Lamskoteletten met kikkererwten stoofpot
  • Frietjes van kikkererwtenmeel
  • Originele hummus van kikkererwten
  • Hummus met geroosterde paprika

Woensdag weetjes Bonen

Een paar weetjes over peulvruchten op een rij*:

  • Het is de verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s.
  • ZeĀ zijn een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten.
  • Ze kunnen groeien op droge en schrale bodemsoorten daardoor is de ecologische afdruk laag. We hoeven ze niet van ver te halen.
  • Er zijn meer dan duizend soorten, bijvoorbeeld kikkererwten, linzen, zwarte ogen bonen, capucijners, bruine boon, reuzeboon en kidneybonen.
  • Bonen, soja, kapucijners en linzen bevatten net zoals vlees ijzer, eiwit en B-vitamines.
  • De in Nederland verkrijgbare peulvruchten komen grotendeels van eigen bodem. Onder andere bruine bonen, kapucijners en kievietsbonen komen gewoon uit Nederland.
  • Ze lenen zich uitstekend voor een snelle warme maaltijd. Uit glas en blik hoef je alleen maar op te warmen volgens de bereidingswijze op het etiket.
  • Favisme is een overgevoeligheid voor peulvruchten. Sommige mensen krijgen er zelfs bloedarmoede door.Ā Dit is te voorkomen door peulvruchten te verhitten tot ze gaar zijn, bepaalde soorten peulvruchten te laten kiemen of sojaproducten, zoals tempĆ©, te eten.
  • Ze hebben, vergeleken met granen, minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig.

Al met al best wel wat voordelen. Ik heb mezelf voorgenomen om weer eens wat meer recepten te maken met peulvruchten. En dan vooral voor de zomer. Want ik heb wel gezien dat ik vooral veel bonen in de winter eet.
Nieuw project!

*Bronnen: Voedingscentrum en website Blije Boon

Ook lekker:

  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


6 Reacties

« Recept bulgur tomaat doperwt pilav
Paratha Indiaas gegrild brood recept »

Reacties

  1. Es zegt

    24/05/2016 om 13:38

    Hahahahaha ? Zo! Koud zeg straks!
    Maar ik ben wel een pietsje jaloers! Hier verwachten we 22 graden met regen. ??

  2. TessaC zegt

    24/05/2016 om 13:37

    Hoi Esmee, het is hier heerlijk warm! Overdag in huis tot zo’n 28C, buiten loopt het in de zon op richting de 37. Maar we gaan richting de koudere periode nu, dus dan wordt het voor 2-3 mnd zo’n 10 graden frisser (brrrr haha)

  3. Es zegt

    20/05/2016 om 10:33

    Ja, het boek van Joke is echt een grote inspiratiebron! En ik doe ook veel meer tegenwoordig met bonen. En ik heb ze nu ook weer in de tuin, want het is zo gemakkelijk om te laten groeien! Heel veel voldoening zonder dat je allerlei trucjes moet uithalen voor wat opbrengst! šŸ™‚

  4. Es zegt

    20/05/2016 om 10:31

    Hier hetzelfde Tessa! Bruine bonen en dat was het wel zoĀ“n beetje… Maar er is zoveel meer en zoveel meer mee te doen! En ik kan me voorstellen dat je vooral zomerse recepten wilt! Want hoe warm is het daar nu? šŸ™‚

  5. TessaC zegt

    18/05/2016 om 18:23

    Inmiddels ook flink wat soorten bonen ontdekt. Ik kwam eerst niet verder dan de bruine boon, linzen en de kikkererwt. Nu bak ik er zelfs mee! Maar aan inspiratie nooit genoeg, dus kom maar door met leuke (zomerse) recepten!

  6. Nell Nijssen zegt

    18/05/2016 om 16:30

    Sinds Joke’s “Bonen” ben ik ook weer helemaal in de ban van bonen en peulvruchten. Met name kikkererwten doen het momenteel erg goed in huize Eetplezier. Door de soep, de salade etc..
    Dat duurzame (weinig ecologische druk) staat me ook aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 Ā· Divine Theme on Genesis Framework Ā· WordPress Ā· Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}