• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Woensdag weetjes Umami

Echt Eten Es vertelt, bespreekt en neemt waar Woensdag Weetjes

Woensdag weetjes Umami

“Hartig” noemen de Japanners het. “Verukkelijk” is de letterlijke vertaling.
Het is buiten onze vier bekende smaken: zout, zuur, zoet, en bitter een vijfde ‘smaak’. Umami.

Aziaten kennen en erkennen het als een extra smaak. Wij kennen het wel maar er is veel over te doen (geweest). De stof die de smaak veroorzaakt heeft een lange tijd een slechte naam gehad. Maar umami zit in heel veel (gefermenteerde) producten. Zomaar, niet eens chemisch toegevoegd. Paddenstoelen (sommige) bevatten ook. En natuurlijk bouillonblokjes en de aromat.

Glutamaat is ook te koop in de toko’s en sommige supermartken. Het wordt ook wel mononatriumglutamaat, (Nederlands), vetsin (Chinees/ Aziatisch) of Aji-no-moto (Surinaamse naam) genoemd.

En hoe kom ik nu op dit onderwerp? Ik zag bij een winkel dit potje (zie foto) liggen. En ik kon het niet laten liggen. Eenmaal thuis keek ik wat erin zat:

  • tomaten concentraat
  • rode wijnazijn
  • Parmezaan
  • zwarte olijven
  • ansjovis pasta (ansjovis en olijfolie)
  • suiker
  • zout
  • knoflook
  • olijfolie
  • bruine ringboleet poeder
  • balsamico azijn
  • zonnebloemolie
  • citroenconcentraat

Dat is nog eens een lijst he? Nu staan alle bovenstaande ingrediënten bekend om hun umami. Ofwel de concentratie glutamaat. Er bestaan drie soorten volgens Robin van Aziatische ingrediënten (Zij gaat er veel dieper op in. En zij is de eerste waar ik naar toe ga als ik iets wil weten. Echt een schat aan waardevolle informatie is daar te vinden!)

Woensdag weetjes Umami

Woensdag weetjes Umami

Ik heb het opengemaakt en het ruikt naar een bouillon. Maar dan scherper. De smaak is sterk, zoutig. Maar het hoort dan ook in een saus en niet zo uit het potje gegeten te worden.

Ik heb her en der wel een schepje gebruikt in sauzen en soep. Het verschil is niet echt heel groot, want het kan prima weggelaten worden. Maar voor mijn idee was de smaak dieper. Leuk om eens te proberen.

Het is van het merk Saitaku. En ik kocht het gewoon omdat ik nieuwsgierig was. (Dus geen gesponsorde post hier).

Ook lekker:

  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


2 Reacties

« Milde witte kip curry recept
Japanse noedels ramen zelf maken »

Reacties

  1. Es zegt

    11/05/2016 om 20:08

    Hallo A. Rietveld,
    Ik ben de laatste om te zeggen of het wel of niet gezond is. Wat ik wel kan zeggen is dat ik het wel eens gebruik.
    En dat het van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt.

    Zelf zie ik geen gevaar. Het werkt het best wanneer je ongeveer 0,3% gebruikt. Dat betekend een mespuntje op een flinke stoofschotel. Dus dat doe ik en gebruik minder zout.

    Het onderzoek waar ik over heb gelezen is er 1 waar ratten zoveel kregen dat het gelijk stond aan 750 gram per dag voor een gemiddeld mens. Dat bleek uiteindelijk schadelijk.

    Dus ik gebruik het, maar met mate. Zoals alles.

  2. A. Rietveld zegt

    11/05/2016 om 13:04

    Ik heb vetsin (poeder) in huis, maar gebruik het niet meer omdat het HEEL ongezond zou zijn.
    Komt men daar nu weer van terug?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}