Budget gerechten. Ik ben er dol op! En het werd wel weer eens tijd.
Dit recept leent zich voor van alles dat er nog in de koelkast ligt te verpieteren. Restjes kaas (raspen en door de aardappelpuree) en de groenten bak je gewoon mee.
En je kunt het van te voren maken. En eventueel ook invriezen voor een andere dag. Ik hou van efficiëntie. Daar kan ik uren over fantaseren….
Enfin.
Hieronder het recept voor deze ovenschotel met aardappel, gehakt en groenten. Neem een grote ovenschaal want het is best een grote hoeveelheid.
Aardappel gehakt groenten ovenschotel recept

Aardappel gehakt groenten ovenschotel recept
Ingrediënten
- 1200 gram geschilde aardappelen
- 100 milliliter melk
- 50 gram boter
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- Voor de vulling:
- 2 uien fijn gesnipperd
- 3 winterwortelen in kleine stukjes gesneden
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 500 grams gehakt rund of half om half
- 1 blokje bouillon rund
- 2 eetlepels bloem
- vers gemalen peper
- beetje water
- boter en / of olie om in te bakken
Instructies
- Aardappelpuree maken:
- Doe de geschilde aardappelen in een grote pan.
- Schenk er zoveel water op dat ze nét onder staan.
- Doe 1 eetlepel zout bij het water en de aardappelen.
- Leg het deksel op de pan en zet hem op hoog vuur.
- Draai het vuur iets lager zodra het water kookt. Het water moet iets blijven koken, maar niet heel hard.
- Leg het deksel schuin op de pan.
- Kook de aardappelen op deze manier gaar in ongeveer 15 tot 20 minuten.
- Prik er met een vork in, valt de aardappel makkelijk uit elkaar dan zijn ze gaar.
- Giet de aardappelen af en laat ze op een klein vuur 5 minuten droog koken.
- Giet dan de melk erbij en voeg de boter toe.
- Laat de melk warm worden en de boter smelten.
- Pureer nu de aardappelen tot een puree. Dit kan met een stamper of met de handmixer.
- Vulling maken:
- Verhit in een grote koekenpan de boter en / of olie.
- Bak de ui hier een paar minuten in tot deze glazig ziet.
- Voeg de wortel toe en bak deze tot hij iets zachter is.
- Doe het gehakt bij de ui en wortel in de pan en bak deze rul.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak deze een minuutje mee. (Hierdoor ontzuurd hij)
- Schep de bloem in de pan en bak alles nu 5 minuten op hoog vuur om.
- Voeg het bouillonblokje en de zwarte peper toe.
- Schenk wat water in de pan en blijf goed roeren. Er is zoveel water nodig dat het een gehakt in een iets dikke saus komt te liggen.
- Zet het vuur uit.
- Ovenschotel maken:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Schep de gehaktvulling in een ovenschaal.
- Verdeel de aardappelpuree over de gehaktvulling.
- Zorg dat de aardappelpuree de zijkanten goed aansluiten.
- Maak in het midden een gaatje in de aardappelpuree.
- Zet de ovenschaal in de oven.
- Laat de ovenschotel door en door warm worden en de aardappelpuree bovenop goudbruin. Dit duurt ongeveer 40 minuten.
- Serveer warm uit de oven.
Ik ben ook dol op dit soort gerechten. En dank voor het opmerken. Denk dat er in de plugin iets mis is gegaan.
O ja, heerlijk zulke gerechten. Je kunt er alles in kwijt, als je de basis van aardappelen en gehakt (of ook vlees of vervanger ervan) als basis neemt. Maar ik denk dat je even naar de ingrediëntenlijst moet kijken: deze bevat een dubbeling. Erg veel aardappelen enzo… 😉