Francesca, op de eerste plaats van harte gefeliciteerd met je boek!
Fantastisch!
Het nam mij even weer terug in de tijd…
Dochter is alweer bijna twintig jaren. Wat gaat die tijd toch hard…
Bijna twintig jaren geleden ‘deed ik maar wat’.
Elk weekend weekte ik bonen, stoofde ik rundvlees en maakte ik appelmoes. Alles voor mijn baby (ok, peuter) die dol was op bruine bonen met appel en rundvlees. (Ja, zonder zout en suiker, maar mét kruiden.)
Voor de afwisseling kookte en pureerde ik aardappels, rulde ik wat gehakt en maakte groentehapjes. Alles van de markt. Of bietjes met gekookt ei en aardappelen. Niet haar grootste favoriet aan de roze spetters op mij en de muur te zien. (Toen hè, de spetters zijn allang weg hoor!)
Maar ook escargots (uit de diepvries), een salade met rivierkreeft en zalm hapte ze vrolijk weg. En later at ze gewoon met de pot mee. Hoe dat eruit ziet vind u hier op mijn blog. Geen dag hetzelfde en daarom eet ze zo graag gekookte aardappelen met groenten en vlees.
En toen ging het zoals het áltijd met kinderen gaat.
“Nee”.
“Wil ik niet”.
“Lust ik niet”.
“Nee”.
“Nee”.
En dan lijkt het alsof heel je culinaire opvoeding teniet wordt gedaan. Gelukkig kan ik na zoveel jaren zeggen dat het allemaal weer goed komt. Want ze mócht van mij ook “nee” zeggen.
En haar eigen wil ontwikkelen.
Enfin.
Ik kreeg het boek van Francesca opgestuurd. Over eten dat je voor je peuter/ kleuter maakt. Ik vond het grappig om te zien hoeveel meer producten er eigenlijk bij zijn gekomen afgelopen jaren. Avocado had je vroeger wel, maar was toch niet zo goed verkrijgbaar als nu. Net zoals de zoete aardappel.
Het boek is leuk opgezet. Ik vermoed dat het voor aanstaande en jonge moeders leuke tips en recepten bevat. En wat ik vooral fijn vind: Ook genieten van een patatje!
Mag ik dan als oude moeder nog een tip meegeven?
Léér ze (te) eten. Ja, ook hamburgers van de grote gele M en cola. Leer ze omgaan met wat er toch al is in plaats van het te verbieden. Verbieden zal ontaarden in compensatiegedrag en dat is jammer. Beter is om ze aan te leren dat het heus wel kan snoep, koek, fastfood, maar dat er grenzen zijn.
Kookboek Mag ik nog een hapje?
Van uitgeverij Bruna. Kost 19,99 EUR
Geef een antwoord