Arabische keuken.
Ik heb het idee dat het nu veel meer in de belangstelling staat. En terecht, want het is een heel leuke keuken.
Dit boek van Mounir is doorspekt met persoonlijke verhalen. En dat is altijd leuk om te lezen. (Vind ik dan he?)
De styling is van Alexandra Schijf en dat is te zien. Ik hou van haar stijl. (Buiten dat is het een verschrikkelijk leuk mens dat ontzettend hard kan zingen.)
Ik heb twee recepten eruit gemaakt. De ingelegde citroen, maar dan met limoen. En weet u wat? Die limoenen worden net zo geel. Geen foto, want daar had ik de balen van…
En de beghrir.
Maar ik zal wel iets ernstig mis hebben gedaan. Die moeten nog eens in de herhaling!
Kookboek Mounir Toub
De inhoud van het boek:
- Voorwoord.
Een stukje over zijn moeder, het gezin waarin hij opgroeide en hoe zijn liefde voor koken is ontstaan. - Mijn keukenkast.
Een beschrijving van de meest gebruikte kruiden om mee te koken. Bladpeterselie, koriander, munt, selderij, gember, kaneel, oranjebloesemwater, rozenwater en saffraan. - Woordenlijst.
Een handig lijstje met kruiden en specerijen en hun Marokkaanse benamingen. (Ik ben nog even aan het oefenen…) - Basis.
Veel recepten voor Smenn (gefermenteerde boter) met een smaakje. Maar ook harissa en zelf ras el hanout maken. - Broodsoorten.
Acht verschillende recepten voor brood. Ook de beghrir… - Salades en Mezze.
Het begint met ‘Mama’s salade’ en nog wat salades. Maar ook hummus en babah ganoush. - Soepen.
Ik vond hier het recept voor Marokkaanse erwtensoep interessant. Het heet Tamarqt en wordt ook gemaakt van spliterwten. Deze soep is vegetarisch in tegenstelling tot onze snert. - Tajines.
Shaksuka, kiptajine, lamsschenkeltajine, lamstajine, en een tajine met gamba’s en zwaardvis. - Vleesgerechten.
Met een stukje over hoe de kinderen uit de buurt een hamburger van een fast food keten kregen. En dat zijn moeder ze zelf maakte. Het deed me denken aan mijzelf…. - Visgerechten.
De foto van de opengesneden ansjovis (verse) ziet er zo lekker uit! Die wil ik een keer maken. Al is het geen makkelijk verkrijgbaar visje. - Vegetarisch.
Nou ja, dat spreekt voor zich. Maar een recept voor falafel mag natuurlijk niet ontbreken. - Bastilla’s.
Twee recepten maar in dit hoofstuk. Eén voor kip en één voor vis en zeevruchten. - Couscous.
Verschillende recepten voor couscous. Kleine ronde pasta balletjes. - Nagerechten.
Een heel uitgebreid hoofstuk met desserts. De zoete Turkse (ja, ja, Turks) taart lijkt me leuk om te maken. Hier gebruiken ze kataifideeg, dat lijkt op zeer dunne deegslierten. Ziet er gewoon leuk uit! - Koek en zo.
Dit hoofdstuk begint met de Marokkaanse muntthee die erbij gedronken hoort te worden. - Dankwoord.
- Register.
- Receptenindex.
Geef een antwoord