Afgelopen weken vraag ik me wel eens af waarom ik zo weinig vis kookte. Want nu ik het meer doe zie ik zoveel voordelen. Het is budgetvriendelijk (als je een beetje goed oplet). Er is veel variatie. Het is gezond (nu is afwisselen in eten sowieso gezond). En misschien wel het allerfijnst: het is echt binnen no-time klaar.
Tenminste.
Als je vraag of de visboer de vis even wil schoonmaken. En laat ik dat nou nét vergeten zijn…. En omdat iedereen leert van zijn fouten laat ik hier weten hoe ik deze vis eigenhandig schoonmaakte.
- Knip met een schaar de vinnen van de vis.
- Zoek de kieuwen (rode dingen aan de zijkant van de kop) en knip deze ook met een schaar eruit.
- Laat de gootsteen vollopen met water.
- Pak een mes uit de besteklade. Zo één waar je boter meer op je brood smeert.
- Leg de vis in het water.
Dit is essentieel. Tenzij je heel graag de volgende dag ook nog de schubben van je muur wilt poetsen…. (Don’t ask…) - Schraap nu vanaf de staart naar de kop toe met het mes over de huid van de vis. Hou de vis onder water. Doe dit helemaal rondom de vis. Voel af en toe even met je vingers of je nog schubben voelt. Dit voel je het beste wanneer je vanaf de staart naar de kop toe wrijft.
- Haal de vis uit het water en leg hem op een plank.
- Pak een scherp mes.
- Snij nu vanaf de onderkant van de kop naar beneden de buik open. Niet te diep met het mes snijden.
- Haal nu met je hand de ingewanden eruit. Gooi deze weg.
- De vis is nu klaar om bereid te worden.
Enfin.
Met bovenstaande werd het een nét iets minder snelle maaltijd. Maar dat mocht de pret niet drukken. En je zou filets kunnen snijden ervan, maar ik vind vis dat met graat bereid is makkelijker en lekkerder. Eventueel kan je de kop eraf snijden, voor de tere zieltjes aan tafel…
Tips:
Viskan ook online besteld worden. Bij de Appie bijvoorbeeld.
Le Creuset heeft een handige rechthoekige grillpan met inklapbaar handvat. Dat bergt makkelijk op.
Recept pittige koriander knoflook zeebaars
Disclaimer: Deze post bevat zogenaamde affiliate links.
Of vis echt zo goedkoop is … Ik heb er mijn twijfels bij. Vooral geen lijngevangen zeebaars. Ik heb hem vanmorgen bij mijn vaste viswinkel laten liggen, omdat hij zo vreselijk duur was. Kweekvis is natuurlijk wel stukken goedkoper, maar die hoef ik niet. Vraag jij wel bij de Sligro of iets kweek of wild is?
Serieus? Bizar. Maar weet je wat ik van de week bij de Sligro kocht?
Makreel en octopus!!! Voor op de foto….. Hahahahaha ? Het is geen wonder dat wij het goed kunnen vinden! X
Hahahahaha ? De visboer haalt met liefde de kop eraf! En in grill gaat ook prima. En dan us hij nog sneller klaar!
Ah lekker. Ja wij eten eigenlijk ook te weinig vis. En als je een beetje rondkijkt is het heel niet duur. Ik kocht van de week bij de Sligro voor welgeteld 1 euro (!! echt!) een makreel… Nu heb ik bij een makreel echt een p-hekel aan al die graten maar het kost natuurlijk niks. En een hele octopus tentakel voor slechts 60 cent. Bijna belachelijk zo goedkoop… Het was voor de foto dus ik dacht ‘nou daar gaan we’ maar dat viel dus mega mee…. 🙂
Mmm klinkt goed. Zou het ook in zo’n elektrisch grill ding kunnen waar je Panini’s in doet bijvoorbeeld. Die heb ik namelijk wel.
En aangezien ik tere kinderzieltjes hebben die bij het aanblik van zo’n vissekopje al beginnen te gruwelen, vraag ik de visboer wel die ook te verwijderen haha.
Doei doei