• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Recepten / Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

Echt Eten Es vertelt, bespreekt en neemt waar Recepten Travel Vis

Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

Vandaag is de Hollandse Nieuwe er weer! En hij is heerlijk, dat kan ik u alvast vertellen!

Deze ‘Woensdag Weetjes’ is wel heel bijzonder voor mij. Vorige week ging ik namelijk zelf kijken hoe onze Hollandse Nieuwe wordt gemaakt! Ik kreeg een uitnodiging van het Nederlands Visbureau en Tourisme Denemarken om in Denemarken te komen kijken naar bedrijven die zich bezig houden met ‘onze haring’.

Op donderdag vertrok ik om kwart over zes naar Schiphol. Rond een uur of negen vloog ik naar Denemarken. De eerste dag hebben we vooral veel toeristische tripjes gemaakt, daar later meer over. Want vandaag staat helemaal in het teken van de haring.

De haring die gebruikt wordt voor de Hollandse nieuwe wordt voor de kust van Denemarken gevangen. Dit gebeurd op een verantwoorde manier en alleen al daarom smaakt hij mij beter. De haring wordt gevangen en gaat daarna in in grote opslagkamers in het schip. Deze kamers zijn gevuld met water en niet warmer dan 2 graden Celsius. Zo kan de haring niet bederven.

Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

Opslag van haring in het schip

 

Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

Astrid, het schip dat net een jaar oud is en haring vangt.

Wanneer de schepen binnenlopen in de haven zijn er twee manieren waarop de haring van het schip wordt gehaald. Via een grote buis die de haring de fabriek in pompt. Of de haring wordt overgeheveld van het schip in dubbelwandige containers.

Woensdag Weetjes Nieuwe Haring
Pomp naar de fabriek
Woensdag Weetjes Nieuwe Haring
Overhevelen in container

In de fabriek worden de haringen eerst gesorteerd op grote. En worden de vissen eruit gehaald die geen haring zijn. (En ze kunnen net doen alsof, maar ze worden toch wel ontdekt… hahaha) Overigens is de bijvangst nog geen halve procent, hierdoor blijven de overige vissen gewoon in stand. De vissen die eruit worden gehaald worden vervolgens gebruikt als voer voor de gekweekte tonijn of gaan naar een fabriek waar er vismeel van gemaakt wordt. Er wordt niets verspild.
Overigens is het nogal nat in de fabriek zeg! Ik was nog nooit in een visfabriek geweest, maar het water spatte overal naar toe!

Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

Sorteren van de haring op grote

Hieronder een filmpje dat ik heb gemaakt van het kaken. Kaken is een belangrijk onderdeel voor het maken van onze haring. De ingewanden moeten eruit, maar de alvleesklier moet blijven zitten. De enzymen die daarin zitten zorgen voor rijping van onze Hollandse nieuwe en de maatjesharing. In deze fabriek wordt er eerst een foto gemaakt van de haring. De pen die de haring kaakt weet dan precies waar hij de haring moet kaken. Buiten dat dit razendsnel gaat, zorgt het ook voor minder verspilling.

Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

 

Nadat de haring gecontroleerd is wordt hij in zout water gelegd en dan binnen tien uur diepgevroren. Dit is nodig omdat er eventueel de ‘haringworm’ in kan zitten. Door de vis te bevriezen gaat deze dood en kunnen wij veilig de vis eten. En natuurlijk blijft de haring geconserveerd. Want anders dan vroeger waar heel veel zout werd gebruikt, wordt er nu stukken minder zout gebruikt. Conservering is nu dus door bevriezing en niet meer door het zout.

 

Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

Trots op hun product en terecht. Natuurlijk hebben wij de haring al voor mogen proeven. En wat is het toch een cadeau van de zee… Ik ben blij dat hij vanaf vandaag weer te verkrijgen is! Zoek een haring/ visboer die de haring vlak voordat je hem gaat eten schoonmaakt. Dat maakt verschil. Maar ik heb met eigen ogen gezien dat de haring uit de supermarkt van dezelfde vangst en fabriek komt. Alleen is deze natuurlijk al schoongemaakt. Het maakt dus niet veel uit. Het grote verschil in smaak zit hem in het tijdstip van schoonmaken.

Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

Woensdag Weetjes Hollandse Nieuwe

De eerste Hollandse Nieuwe 2016 proeven!

Bij deze wil ik het Nederlands Visbureau en Toerisme Denemarken heel hartelijk bedanken voor deze twee geweldige dagen. Ik ben onder de indruk van het land. En wat was het geweldig om met eigen ogen te mogen zien hoe onze haring wordt verwerkt. Ook bedank ik Skagerak Group voor hun gastvrijheid en heerlijk ontbijt. (Echt, iedereen was zo aardig en geduldig. Je kon alles vragen en je kreeg gewoon overal antwoord op. Ik benoem mijzelf vanaf nu Denemarken fan.)

Disclaimer: Ik was op uitnodiging in Denemarken. Alle meningen zijn die van mijzelf.

Ook lekker:

  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


2 Reacties

« Twee dagen Maastricht met dochter
Recept pittige koriander knoflook zeebaars »

Reacties

  1. Es zegt

    16/06/2016 om 09:21

    Het was ook echt heel erg leuk om eens te zien hoe dat nu allemaal in zijn werk gaat! En hier ook alweer een Hollandse nieuwe op!

  2. Anne-Marie zegt

    15/06/2016 om 18:32

    Leuk om eens een kijkje achter de schermen te krijgen. Ik heb er vandaag twee op, ze zijn heerlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}