Vandaag is de Hollandse Nieuwe er weer! En hij is heerlijk, dat kan ik u alvast vertellen!
Deze ‘Woensdag Weetjes’ is wel heel bijzonder voor mij. Vorige week ging ik namelijk zelf kijken hoe onze Hollandse Nieuwe wordt gemaakt! Ik kreeg een uitnodiging van het Nederlands Visbureau en Tourisme Denemarken om in Denemarken te komen kijken naar bedrijven die zich bezig houden met ‘onze haring’.
Op donderdag vertrok ik om kwart over zes naar Schiphol. Rond een uur of negen vloog ik naar Denemarken. De eerste dag hebben we vooral veel toeristische tripjes gemaakt, daar later meer over. Want vandaag staat helemaal in het teken van de haring.
De haring die gebruikt wordt voor de Hollandse nieuwe wordt voor de kust van Denemarken gevangen. Dit gebeurd op een verantwoorde manier en alleen al daarom smaakt hij mij beter. De haring wordt gevangen en gaat daarna in in grote opslagkamers in het schip. Deze kamers zijn gevuld met water en niet warmer dan 2 graden Celsius. Zo kan de haring niet bederven.
Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

Opslag van haring in het schip

Astrid, het schip dat net een jaar oud is en haring vangt.
Wanneer de schepen binnenlopen in de haven zijn er twee manieren waarop de haring van het schip wordt gehaald. Via een grote buis die de haring de fabriek in pompt. Of de haring wordt overgeheveld van het schip in dubbelwandige containers.
In de fabriek worden de haringen eerst gesorteerd op grote. En worden de vissen eruit gehaald die geen haring zijn. (En ze kunnen net doen alsof, maar ze worden toch wel ontdekt… hahaha) Overigens is de bijvangst nog geen halve procent, hierdoor blijven de overige vissen gewoon in stand. De vissen die eruit worden gehaald worden vervolgens gebruikt als voer voor de gekweekte tonijn of gaan naar een fabriek waar er vismeel van gemaakt wordt. Er wordt niets verspild.
Overigens is het nogal nat in de fabriek zeg! Ik was nog nooit in een visfabriek geweest, maar het water spatte overal naar toe!
Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

Sorteren van de haring op grote
Hieronder een filmpje dat ik heb gemaakt van het kaken. Kaken is een belangrijk onderdeel voor het maken van onze haring. De ingewanden moeten eruit, maar de alvleesklier moet blijven zitten. De enzymen die daarin zitten zorgen voor rijping van onze Hollandse nieuwe en de maatjesharing. In deze fabriek wordt er eerst een foto gemaakt van de haring. De pen die de haring kaakt weet dan precies waar hij de haring moet kaken. Buiten dat dit razendsnel gaat, zorgt het ook voor minder verspilling.
Woensdag Weetjes Nieuwe Haring
Nadat de haring gecontroleerd is wordt hij in zout water gelegd en dan binnen tien uur diepgevroren. Dit is nodig omdat er eventueel de ‘haringworm’ in kan zitten. Door de vis te bevriezen gaat deze dood en kunnen wij veilig de vis eten. En natuurlijk blijft de haring geconserveerd. Want anders dan vroeger waar heel veel zout werd gebruikt, wordt er nu stukken minder zout gebruikt. Conservering is nu dus door bevriezing en niet meer door het zout.
Trots op hun product en terecht. Natuurlijk hebben wij de haring al voor mogen proeven. En wat is het toch een cadeau van de zee… Ik ben blij dat hij vanaf vandaag weer te verkrijgen is! Zoek een haring/ visboer die de haring vlak voordat je hem gaat eten schoonmaakt. Dat maakt verschil. Maar ik heb met eigen ogen gezien dat de haring uit de supermarkt van dezelfde vangst en fabriek komt. Alleen is deze natuurlijk al schoongemaakt. Het maakt dus niet veel uit. Het grote verschil in smaak zit hem in het tijdstip van schoonmaken.
Woensdag Weetjes Nieuwe Haring

De eerste Hollandse Nieuwe 2016 proeven!
Bij deze wil ik het Nederlands Visbureau en Toerisme Denemarken heel hartelijk bedanken voor deze twee geweldige dagen. Ik ben onder de indruk van het land. En wat was het geweldig om met eigen ogen te mogen zien hoe onze haring wordt verwerkt. Ook bedank ik Skagerak Group voor hun gastvrijheid en heerlijk ontbijt. (Echt, iedereen was zo aardig en geduldig. Je kon alles vragen en je kreeg gewoon overal antwoord op. Ik benoem mijzelf vanaf nu Denemarken fan.)
Disclaimer: Ik was op uitnodiging in Denemarken. Alle meningen zijn die van mijzelf.
Het was ook echt heel erg leuk om eens te zien hoe dat nu allemaal in zijn werk gaat! En hier ook alweer een Hollandse nieuwe op!
Leuk om eens een kijkje achter de schermen te krijgen. Ik heb er vandaag twee op, ze zijn heerlijk!