Laatst maakte ik een Chinees menu. En dan vraag ik mijzelf altijd weer af waarom ik dat zo weinig doe. Het lijkt wel dat ik de Aziatische keuken steeds meer ga waarderen naarmate ik ouder word. Dat is dan weer een positiever iets dan de vast geplakte nepwimpers. (Hoort u mijn positief ingestelde aard?)
Deze dumplings zijn ook leuk om zelf te maken. Geen zin om het deeg zelf te maken? Dan koop je zogenaamde ‘gyoza’ velletjes bij de Chinese toko. Ze liggen daar in de vriezer.
Waar ik mij altijd zo over verbaas is dat Chinese toko´s vaak zoveel chaotischer ogen dan bijvoorbeeld de Indische. (Waar ik overigens ernstig gebrek aan heb. Maar dat is weer voor een ander blogje…)
Afgelopen weekend was ik in Beverwijk, de Zwarte Markt. Daar is wel een Chinese toko waar alles netjes en ordentelijk is. Ik kan daar echt uren rondzwerven. En dat weet partnerlief, want die ging lekker buiten zitten met de tassen groenten die we al hadden gehaald…
Enfin.
Deze dumplings zijn lekker als snack of serveer ze met rijst en pittige sperziebonen voor een maaltijd.
Gebakken Chinese dumplings zelf maken recept

Gebakken Chinese dumplings zelf maken recept
Ingrediënten
- 200 tot 225 gram water
- 400 grams bloem
- 400 grams magere varkenslapjes heel fijn gesneden
- 1 groene verse peper heel fijn gehakt
- 1 teen knoflook door de pers
- 3 theelepels sojasaus
- 1 theelepel zout
- 75 grams peultjes heel dun gesneden
- 1 bos lenteui heel fijn gesneden
Instructies
- Kneed van de bloem en het water een soepel deeg. (Met de hand ongeveer 10 minuten, met een machine 4 minuten)
- Wikkel het in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten.
- Meng ondertussen het varkensvlees, knoflook, groene peper, zout, sojasaus, peultjes en lenteui goed met elkaar.
- Verdeel het deeg in 30 balletjes. Ze wegen ongeveer 20 gram per stuk. Dek ze af onder vershoudfolie zodat ze niet uitdrogen.
- Rol nu een balletje uit tot een schijf van ongeveer 10 centimeter in doorsnede.
- Leg in het midden van het schijfje deeg ongeveer 1,5 theelepel van de vulling.
- Vouw het deeg dubbel. En vouw dan de randen dicht. Druk met je duim steeds het deeg een stukje over elkaar heen. Doe dit totdat de rand helemaal dicht is.
- Ga zo door totdat je 30 potstickers hebt.
- Verwarm olie in een anti aanbakpan.
- Leg er zoveel potstickers als er in passen. Zorg ervoor dat het randje naar boven wijst. Strooi een klein beetje bloem tussen de potstickers.
- Bak ze in ongeveer 5 minuten goudbruin aan de onderkant. Op hoog vuur.
- Schenk er 150 milliter water bij en zet het vuur zacht. Leg een deksel op de pan.
- Laat ze 10 minuten garen met de deksel op de pan op zacht vuur.
- Haal het deksel van de pan en laat al het vocht verdampen.
- Serveer ze warm met de sojasaus met lenteui, chillivlokken en knoflook.
Ik ga morgen deze dumplings maken. Niet met varkensvlees, maar met kip. Vind de Dumplings in bouillon nooit lekker, maar deze lijken me wel.