Alweer enige tijd geleden ging ik, samen met dochterlief, naar een event over voeding. Professoren over vet(ten), suiker, zoetstoffen, brood en zuivelproducten.
Ik vond het allemaal heel interessant. Vooral de lezing over het (vele) gebruikt tegenwoordig van kokosolie of kokosvet. (Het is helemaal niet zo gezond…) En ook heel leuke feiten over brood. Wij eten al veel langer brood dan ze dachten. En suiker is nu ook weer nu zo heel slecht voor je.
Enfin.
Heel veel informatie en dat was dan de keerzijde. Ik was helemaal gááhaaar ergens in de middag. En toen moesten we nog terug….
Dit recept is gebaseerd op een recept van het kenniscentrum Suiker & Voeding. Deze jam wordt gemaakt van gedroogde vruchten dus zo kan deze jam heel het jaar door gemaakt worden.
Vijgen abrikozen jam recept

Vijgen abrikozen jam recept
Ingrediënten
- 200 gram gedroogde vijgen
- 150 gram gedroogde abrikozen
- 650 milliliter water
- sap en rasp van 1 citroen
- 1 kilo geleisuiker de gewone variant
Instructies
- Pureer de vruchten met een staafmixer.
- Rasp de schil van de citroen en voeg dit toe aan de gepureerde vruchten.
- Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan de vruchten.
- Meng de geleisuiker door de vruchten.
- Zet de pan op het vuur en breng alles aan de kook.
- Schep het schuim dat soms ontstaat van de jam af en gooi dit weg.
- Zodra alles kookt (je kunt de het borrelen niet meer weg krijgen door te roeren) de timer zetten en 4 minuten laten koken.
- Tijdens het koken niet meer roeren.
- Draai dan het vuur uit en schenk/ schep de jam in schone potten.
- Zet de gevulde jampotten met 5 minuten op hun deksel.
- De jam is minimaal 1 jaar houdbaar op een donkere plek.
- Eenmaal aangebroken gekoeld bewaren.
Lees mijn disclaimer over het gebruik van affiliate links.
Jam maken is leuk he? Je kunt er echt alle kanten mee op!
Lijkt me een heerlijke combinatie! Ik heb het jam maken pas kort geleden ontdekt. Deze ga ik absoluut eens maken.