• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Recepten / Ciabatta zelf bakken recept

Brood Budget Echt Eten Kerstrecepten Lunch Recepten

Ciabatta zelf bakken recept

Brood bakken.
Ik vind dat een ontspannend werkje. De machine kneed mijn deeg. Ik leg het in een kom en ga zitten wachten tot het gerezen is.

Dan vorm ik het. Zet het in een hete oven en wacht tot het klaar is. Brood bakken gaat dus vooral om geduld. Neem de tijd en alles komt goed.

Ciabatta is een iets lastiger deeg omdat het wat meer water bevat. Maar daardoor heb je wel een krokante korst aan de buitenkant en goed kruim van binnen.

Let op! Dit recept start met een deeg dat een nacht moet staan!

Ciabatta zelf bakken recept

Ciabatta zelf bakken recept

Es
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Keuken Italiaanse
Porties 2 ciabatta's

Ingrediënten
  

  • Voor de biga:
  • 125 gram bloem
  • 75 milliliter water lauw
  • 2 gram gist korrels
  • Ciabatta:
  • 500 gram bloem
  • 400 milliliter lauw water
  • 3 gram gist korrels
  • 6 gram zout
  • 4 eetlepels olijfolie plus extra voor je handen

Instructies
 

  • Biga maken:
  • Meng alles goed door elkaar en kneed er een deegje van.
  • Leg het deegje in een schaal dat is ingevet met wat olijfolie (de schaal moet groot genoeg zijn, het deegje rijst nog)
  • Dek de schaal af met een stuk plastic folie of een douchemuts
  • Zet het deegje weg op het aanrecht en laat het een nacht staan
  • Ciabatta maken:
  • Verdeel de biga in kleine stukjes en doe deze bij de bloem in een kom.
  • Giet er het lauwe water bij.
  • Doe de gist en het zout erbij.
  • Roer nu met een pollepel alles goed door elkaar. Klop uit alle macht! Hou dit een paar minuten vol.
  • Pak een andere schaal of kom en doe er 4 eetlepels olijfolie in en wrijf je handen ook in met wat olijfolie.
  • ‘Schenk’ het deeg in de andere schaal/ kom met olijfolie.
  • Pak nu met je handen het deeg een aantal keren op en ‘vouw’ het steeds.
  • Stop wanneer er bijna geen olijfolie meer op de bodem van de schaal/ kom over is.
  • Dek de schaal af en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen. Het moet in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Het liefst met een pizzasteen. Niet aanwezig? Laat het bakblik erin zitten om gloeiend heet te worden.
  • Bestuif het werkvlak met bloem en leg het deeg erop. Probeer zo min mogelijk het deeg plat te duwen.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken. Doe dit met een deegsteker of een mes.
  • Rek ieder stuk uit en vouw de uiteinden terug naar het midden.
  • Leg de ciabatta’s op een stuk bakpapier en laat ze nogmaals een uur rijzen. Of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Schuif de ciabatta’s voorzichtig in de oven en bak ze in 25 tot 30 minuten gaar. Ze moeten hol klinken als je op de onderkant klopt.
  • Oven niet groot genoeg voor 2 ciabatta’s in 1 keer? Bak ze dan vlak na elkaar.
  • Laat de ciabatta’s afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Ook lekker:

  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Ciabatta zelf bakken recept
Gepost op
2016-08-04
Voorbereidingstijd
0H20M
Kook tijd
0H30M
Totale tijd
0H50M


9 Reacties

« Gevulde gestoomde broodjes bapao kip recept
Kookboek Greek George Calombaris »

Reacties

  1. Es zegt

    16/05/2019 om 20:32

    Hoi Sylvia,

    meel met veel eiwitten, dat is het beste. Ik weet zo snel niet welke sort dat is in Italië.

  2. Sylvia Burger zegt

    13/05/2019 om 08:24

    Goedemorgen!

    Ik zou graag willen weten wat voor type bloem je gebruikt? Ik zit in Italie en ik heb type 0 en type 1 in huis.

    Groetjes,
    Sylvia

  3. Es zegt

    05/08/2018 om 09:05

    Dank voor je leuke reactie Tess!

  4. Tess zegt

    05/08/2018 om 00:47

    Ik gebruik dit recept al jaren! Altijd succes verzekerd, bedankt!

  5. Es zegt

    19/11/2016 om 07:55

    Hi Eline,

    Dank voor je reactie. Ja, 75 milliliter is exact 75 gram water. Ik weeg het altijd. Gemakzucht. 😉
    En ik zet de thermostaat ’s nachts gewoon laag. Dat maakt niet zoveel uit. In de zomer zul je zien dat het wat meer rijst. En met tarwebloem gaat het ook prima. Al heeft sterke bloem (bevat meer eiwitten en maakt daardoor meer gluten) de voorkeur. Maar ik heb het ook niet altijd in huis en dan gebruik ik ook gewoon bloem.

  6. Eline zegt

    16/11/2016 om 09:10

    Hallo, bedankt voor dit recept! Wel heb ik een aantal vragen, als je de biga laat rijzen een nachtje, zet je de thermostaat laag die nacht? En 75 ml water is 75 gram water toch? ( bij gebrek aan maatbeker) en laatste vraag, gewonen tarwebloem uit de supermarkt is goed?

    Alvast bedankt!

  7. Esther zegt

    05/08/2016 om 21:47

    Thanks! Ik ga het zeker proberen. Deeg is echt mijn zwakste punt in de keuken.

  8. Es zegt

    05/08/2016 om 14:36

    Kijk even op mijn post van ‘Pizza deeg zelf maken’. Dat is mijn standaard recept voor beginners. En dat is echt al vaak gemaakt door anderen en iedere keer weer is het een succes. Van dat deeg kun je natuurlijk pizza’s maken, maar je kunt het ook vormen tot 1 groot brood of meerdere kleine broodjes. Groot brood op 200 graden ongeveer een half uur bakken. Kleine broodjes iets van 15 minuten.
    Volg gewoon het recept, dat kan echt niet mislukken.
    Om een goede rijs te krijgen: Dek het deeg af met zo’n wegwerp douchemuts. Zet het in de woonkamer, daar is het lekker warm.
    Ook een tip: maak het een dag van te voren. Niet laten rijzen maar afdekken en in de koelkast zetten. De dag erna kun je het vormen en bakken. Wel goed op temperatuur laten komen dan. Dat is de ‘slow fermentation process’. En persoonlijk vind ik dat deeg nog lekkerder! Ook is het deeg beter te hanteren uit de koelkast. Het deeg kan je tot drie dagen bewaren in de koelkast.
    Ik hoop dat je er iets aan hebt!
    X

  9. Esther zegt

    04/08/2016 om 11:19

    Heerlijk, ciabatta! Lekker besmeren met roomboter en beleggen met dikke plakken salami, mozzarella en basilicum! Ik maak niet zo heel vaak zelf brood want deeg laten rijzen en ik … no way. Ik krijg het maar heel soms voor elkaar. Heb je tips?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}