Brood bakken.
Ik vind dat een ontspannend werkje. De machine kneed mijn deeg. Ik leg het in een kom en ga zitten wachten tot het gerezen is.
Dan vorm ik het. Zet het in een hete oven en wacht tot het klaar is. Brood bakken gaat dus vooral om geduld. Neem de tijd en alles komt goed.
Ciabatta is een iets lastiger deeg omdat het wat meer water bevat. Maar daardoor heb je wel een krokante korst aan de buitenkant en goed kruim van binnen.
Let op! Dit recept start met een deeg dat een nacht moet staan!

Ciabatta zelf bakken recept
Ingrediënten
- Voor de biga:
- 125 gram bloem
- 75 milliliter water lauw
- 2 gram gist korrels
- Ciabatta:
- 500 gram bloem
- 400 milliliter lauw water
- 3 gram gist korrels
- 6 gram zout
- 4 eetlepels olijfolie plus extra voor je handen
Instructies
- Biga maken:
- Meng alles goed door elkaar en kneed er een deegje van.
- Leg het deegje in een schaal dat is ingevet met wat olijfolie (de schaal moet groot genoeg zijn, het deegje rijst nog)
- Dek de schaal af met een stuk plastic folie of een douchemuts
- Zet het deegje weg op het aanrecht en laat het een nacht staan
- Ciabatta maken:
- Verdeel de biga in kleine stukjes en doe deze bij de bloem in een kom.
- Giet er het lauwe water bij.
- Doe de gist en het zout erbij.
- Roer nu met een pollepel alles goed door elkaar. Klop uit alle macht! Hou dit een paar minuten vol.
- Pak een andere schaal of kom en doe er 4 eetlepels olijfolie in en wrijf je handen ook in met wat olijfolie.
- ‘Schenk’ het deeg in de andere schaal/ kom met olijfolie.
- Pak nu met je handen het deeg een aantal keren op en ‘vouw’ het steeds.
- Stop wanneer er bijna geen olijfolie meer op de bodem van de schaal/ kom over is.
- Dek de schaal af en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen. Het moet in volume verdubbeld zijn.
- Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Het liefst met een pizzasteen. Niet aanwezig? Laat het bakblik erin zitten om gloeiend heet te worden.
- Bestuif het werkvlak met bloem en leg het deeg erop. Probeer zo min mogelijk het deeg plat te duwen.
- Verdeel het deeg in 2 stukken. Doe dit met een deegsteker of een mes.
- Rek ieder stuk uit en vouw de uiteinden terug naar het midden.
- Leg de ciabatta’s op een stuk bakpapier en laat ze nogmaals een uur rijzen. Of tot ze in volume verdubbeld zijn.
- Schuif de ciabatta’s voorzichtig in de oven en bak ze in 25 tot 30 minuten gaar. Ze moeten hol klinken als je op de onderkant klopt.
- Oven niet groot genoeg voor 2 ciabatta’s in 1 keer? Bak ze dan vlak na elkaar.
- Laat de ciabatta’s afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Hoi Sylvia,
meel met veel eiwitten, dat is het beste. Ik weet zo snel niet welke sort dat is in Italië.
Goedemorgen!
Ik zou graag willen weten wat voor type bloem je gebruikt? Ik zit in Italie en ik heb type 0 en type 1 in huis.
Groetjes,
Sylvia
Dank voor je leuke reactie Tess!
Ik gebruik dit recept al jaren! Altijd succes verzekerd, bedankt!
Hi Eline,
Dank voor je reactie. Ja, 75 milliliter is exact 75 gram water. Ik weeg het altijd. Gemakzucht. 😉
En ik zet de thermostaat ’s nachts gewoon laag. Dat maakt niet zoveel uit. In de zomer zul je zien dat het wat meer rijst. En met tarwebloem gaat het ook prima. Al heeft sterke bloem (bevat meer eiwitten en maakt daardoor meer gluten) de voorkeur. Maar ik heb het ook niet altijd in huis en dan gebruik ik ook gewoon bloem.
Hallo, bedankt voor dit recept! Wel heb ik een aantal vragen, als je de biga laat rijzen een nachtje, zet je de thermostaat laag die nacht? En 75 ml water is 75 gram water toch? ( bij gebrek aan maatbeker) en laatste vraag, gewonen tarwebloem uit de supermarkt is goed?
Alvast bedankt!
Thanks! Ik ga het zeker proberen. Deeg is echt mijn zwakste punt in de keuken.
Kijk even op mijn post van ‘Pizza deeg zelf maken’. Dat is mijn standaard recept voor beginners. En dat is echt al vaak gemaakt door anderen en iedere keer weer is het een succes. Van dat deeg kun je natuurlijk pizza’s maken, maar je kunt het ook vormen tot 1 groot brood of meerdere kleine broodjes. Groot brood op 200 graden ongeveer een half uur bakken. Kleine broodjes iets van 15 minuten.
Volg gewoon het recept, dat kan echt niet mislukken.
Om een goede rijs te krijgen: Dek het deeg af met zo’n wegwerp douchemuts. Zet het in de woonkamer, daar is het lekker warm.
Ook een tip: maak het een dag van te voren. Niet laten rijzen maar afdekken en in de koelkast zetten. De dag erna kun je het vormen en bakken. Wel goed op temperatuur laten komen dan. Dat is de ‘slow fermentation process’. En persoonlijk vind ik dat deeg nog lekkerder! Ook is het deeg beter te hanteren uit de koelkast. Het deeg kan je tot drie dagen bewaren in de koelkast.
Ik hoop dat je er iets aan hebt!
X
Heerlijk, ciabatta! Lekker besmeren met roomboter en beleggen met dikke plakken salami, mozzarella en basilicum! Ik maak niet zo heel vaak zelf brood want deeg laten rijzen en ik … no way. Ik krijg het maar heel soms voor elkaar. Heb je tips?