• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Recepten / Ciabatta zelf bakken recept

Brood Budget Echt Eten Kerstrecepten Lunch Recepten

Ciabatta zelf bakken recept

258
SHARES
PinShareDeel op Google+Tweet
Stuur al appPrintVoeg toe aan Flipboard

Brood bakken.
Ik vind dat een ontspannend werkje. De machine kneed mijn deeg. Ik leg het in een kom en ga zitten wachten tot het gerezen is.

Dan vorm ik het. Zet het in een hete oven en wacht tot het klaar is. Brood bakken gaat dus vooral om geduld. Neem de tijd en alles komt goed.

Ciabatta is een iets lastiger deeg omdat het wat meer water bevat. Maar daardoor heb je wel een krokante korst aan de buitenkant en goed kruim van binnen.

Let op! Dit recept start met een deeg dat een nacht moet staan!

Ciabatta zelf bakken recept

Ciabatta zelf bakken recept
 
Bewaar Print
Voorbereiden:
20 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Totale tijd:
50 minuten
 
Auteur: Es
Keuken: Italiaanse
Serves: 2 ciabatta's
Wat ik heb gebruikt:
  • Voor de biga:
  • 125 gram bloem
  • 75 milliliter water (lauw)
  • 2 gram gist (korrels)
  • Ciabatta:
  • 500 gram bloem
  • 400 milliliter lauw water
  • 3 gram gist (korrels)
  • 6 gram zout
  • 4 eetlepels olijfolie plus extra voor je handen
Zo maak ik het:
  1. Biga maken:
  2. Meng alles goed door elkaar en kneed er een deegje van.
  3. Leg het deegje in een schaal dat is ingevet met wat olijfolie (de schaal moet groot genoeg zijn, het deegje rijst nog)
  4. Dek de schaal af met een stuk plastic folie of een douchemuts
  5. Zet het deegje weg op het aanrecht en laat het een nacht staan
  6. Ciabatta maken:
  7. Verdeel de biga in kleine stukjes en doe deze bij de bloem in een kom.
  8. Giet er het lauwe water bij.
  9. Doe de gist en het zout erbij.
  10. Roer nu met een pollepel alles goed door elkaar. Klop uit alle macht! Hou dit een paar minuten vol.
  11. Pak een andere schaal of kom en doe er 4 eetlepels olijfolie in en wrijf je handen ook in met wat olijfolie.
  12. ā€˜Schenk’ het deeg in de andere schaal/ kom met olijfolie.
  13. Pak nu met je handen het deeg een aantal keren op en ā€˜vouw’ het steeds.
  14. Stop wanneer er bijna geen olijfolie meer op de bodem van de schaal/ kom over is.
  15. Dek de schaal af en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen. Het moet in volume verdubbeld zijn.
  16. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Het liefst met een pizzasteen. Niet aanwezig? Laat het bakblik erin zitten om gloeiend heet te worden.
  17. Bestuif het werkvlak met bloem en leg het deeg erop. Probeer zo min mogelijk het deeg plat te duwen.
  18. Verdeel het deeg in 2 stukken. Doe dit met een deegsteker of een mes.
  19. Rek ieder stuk uit en vouw de uiteinden terug naar het midden.
  20. Leg de ciabatta’s op een stuk bakpapier en laat ze nogmaals een uur rijzen. Of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  21. Schuif de ciabatta’s voorzichtig in de oven en bak ze in 25 tot 30 minuten gaar. Ze moeten hol klinken als je op de onderkant klopt.
  22. Oven niet groot genoeg voor 2 ciabatta’s in 1 keer? Bak ze dan vlak na elkaar.
  23. Laat de ciabatta’s afkoelen op een rooster.
3.5.3208

Ā 

Ook lekker:

  • Rode bieten pasta zelf makenRode bieten pasta zelf maken
  • Recept bagels zelf bakkenRecept bagels zelf bakken
  • Kookboek Delicious Elke dag bijzonderKookboek Delicious Elke dag bijzonder
  • Kikkererwten broodjes receptKikkererwten broodjes recept
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt…
  • Pittige makreel broodjes receptPittige makreel broodjes recept
  • Chocolade broodjes met Ben en Jerry's ijsChocolade broodjes met Ben en Jerry's ijs
  • Recept Thaise viskoekjes met koriander en lenteuiRecept Thaise viskoekjes met koriander en lenteui
  • Freekeh halloumi tomaten saladeFreekeh halloumi tomaten salade

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Ciabatta zelf bakken recept
Gepost op
2016-08-04
Voorbereidingstijd
0H20M
Kook tijd
0H30M
Totale tijd
0H50M
258
SHARES
PinShareDeel op Google+Tweet
Stuur al appPrintVoeg toe aan Flipboard


9 Reacties

« Gevulde gestoomde broodjes bapao kip recept
Kookboek Greek George Calombaris »

Reacties

  1. Es zegt

    16/05/2019 om 20:32

    Hoi Sylvia,

    meel met veel eiwitten, dat is het beste. Ik weet zo snel niet welke sort dat is in Italiƫ.

  2. Sylvia Burger zegt

    13/05/2019 om 08:24

    Goedemorgen!

    Ik zou graag willen weten wat voor type bloem je gebruikt? Ik zit in Italie en ik heb type 0 en type 1 in huis.

    Groetjes,
    Sylvia

  3. Es zegt

    05/08/2018 om 09:05

    Dank voor je leuke reactie Tess!

  4. Tess zegt

    05/08/2018 om 00:47

    Ik gebruik dit recept al jaren! Altijd succes verzekerd, bedankt!

  5. Es zegt

    19/11/2016 om 07:55

    Hi Eline,

    Dank voor je reactie. Ja, 75 milliliter is exact 75 gram water. Ik weeg het altijd. Gemakzucht. šŸ˜‰
    En ik zet de thermostaat ‘s nachts gewoon laag. Dat maakt niet zoveel uit. In de zomer zul je zien dat het wat meer rijst. En met tarwebloem gaat het ook prima. Al heeft sterke bloem (bevat meer eiwitten en maakt daardoor meer gluten) de voorkeur. Maar ik heb het ook niet altijd in huis en dan gebruik ik ook gewoon bloem.

  6. Eline zegt

    16/11/2016 om 09:10

    Hallo, bedankt voor dit recept! Wel heb ik een aantal vragen, als je de biga laat rijzen een nachtje, zet je de thermostaat laag die nacht? En 75 ml water is 75 gram water toch? ( bij gebrek aan maatbeker) en laatste vraag, gewonen tarwebloem uit de supermarkt is goed?

    Alvast bedankt!

  7. Esther zegt

    05/08/2016 om 21:47

    Thanks! Ik ga het zeker proberen. Deeg is echt mijn zwakste punt in de keuken.

  8. Es zegt

    05/08/2016 om 14:36

    Kijk even op mijn post van ‘Pizza deeg zelf maken’. Dat is mijn standaard recept voor beginners. En dat is echt al vaak gemaakt door anderen en iedere keer weer is het een succes. Van dat deeg kun je natuurlijk pizza’s maken, maar je kunt het ook vormen tot 1 groot brood of meerdere kleine broodjes. Groot brood op 200 graden ongeveer een half uur bakken. Kleine broodjes iets van 15 minuten.
    Volg gewoon het recept, dat kan echt niet mislukken.
    Om een goede rijs te krijgen: Dek het deeg af met zo’n wegwerp douchemuts. Zet het in de woonkamer, daar is het lekker warm.
    Ook een tip: maak het een dag van te voren. Niet laten rijzen maar afdekken en in de koelkast zetten. De dag erna kun je het vormen en bakken. Wel goed op temperatuur laten komen dan. Dat is de ‘slow fermentation process’. En persoonlijk vind ik dat deeg nog lekkerder! Ook is het deeg beter te hanteren uit de koelkast. Het deeg kan je tot drie dagen bewaren in de koelkast.
    Ik hoop dat je er iets aan hebt!
    X

  9. Esther zegt

    04/08/2016 om 11:19

    Heerlijk, ciabatta! Lekker besmeren met roomboter en beleggen met dikke plakken salami, mozzarella en basilicum! Ik maak niet zo heel vaak zelf brood want deeg laten rijzen en ik … no way. Ik krijg het maar heel soms voor elkaar. Heb je tips?

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Stem op dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.851 andere abonnees

Budget!

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Pittige Indische eieren recept

Pittige Indische eieren recept telor petis

Meest gedeelde recepten

  •  
    Ei rode biet salade met walnoten en bieslook...
    Mijn vader stierf een afschuwelijk dood. Zo. Dat is eruit. (Lekker he, zo bij een salade…) Dag
    1.7k x gedeeld
  •  
    Recept Thaise viskoekjes met koriander en lenteui...
    Recept Thaise viskoekjes met koriander en lenteui Met mijn nieuwe hervonden energie start ik met 
    407 x gedeeld
  •  
    Pittige Indische eieren recept telor petis...
    Het is een project dat ik al heel lang wil doen: meer Indisch koken. Want eigenlijk is het best bijz
    323 x gedeeld
  •  
    Pittige makreel broodjes recept...
    Snacks.Vooral in het weekend hou ik ervan. Een tafel vol met hapjes, Netflix aan en een glas ijskoud
    311 x gedeeld
  •  
    Recept heek in zwarte bonensaus...
    Vrijdag is visdag.Zo. En ondertussen ben ik met van alles bezig (geweest) en is mijn blog ernstig ve
    153 x gedeeld

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Top 20 blogs

Top list 20 Food Blogs

Op datum

Hapjes om niet te missen

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

11 groentegerechten voor het kerstdiner

11 groentegerechten voor het kerstdiner

Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2021 Ā· Divine Theme on Genesis Framework Ā· WordPress Ā· Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.