“Maagdelijk wit”. Dat is het thema van @ZTRDG deze week. Eten dat wit gekleurd is heeft niet altijd een goede reputatie. Maar dan denken we vaak aan wit brood, geraffineerde suiker en bijvoorbeeld slagroom.
Maar er zijn meer dan genoeg witte etenswaren die prima zijn. Denk aan ricotta, witvis en feta. De feta die ze verkopen bij ZTRDG is gemaakt van geitenmelk. Origineel wordt het van schapenmelk gemaakt en de witte kaas die in de supermarkt verkocht wordt is van koeienmelk.
Enfin.
Deze vegetarische burgers maakte ik samen met Simone. Wij vonden ze nogal groot uitgevallen… Dus voor de grote eter prima, maar maak er gerust kleine burgers van.
Falafel burger met feta yoghurt saus

Falafel burger met feta yoghurt saus
Ingrediënten
- 800 gr kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 1 ui fijngesneden
- 2 tenen knoflook door de pers of heel fijn gehakt
- 2 theelepels gemalen koriander
- 45 gram bladpeterselie fijn gehakt
- 50 gram bloem en wat extra om te bestuiven
- 1 eiwit
- Voor de saus:
- 150 gram feta verkruimeld
- 100 gram Griekse yoghurt
- 1 eetlepel dille fijn gesneden
- Om te serveren:
- 1 komkommer in plakjes gesneden
- 6 grote bolletjes wanneer je grote hamburgers maakt of 12 mini bolletjes voor kleine hamburgers
- muntblaadjes voor erbij
Instructies
- Maal de kikkererwten, ui, knoflook, koriander, peterselie, bloem en eiwit in een keukenmachine tot een grove massa.
- Voeg zout en peper toe naar smaak.
- Vorm met vochtige handen 6 (of 12 kleintjes) gelijke burgers van.
- Leg ze op een schaap en zet deze in de koelkast. Laat ze een minuut of 30 koud en stevig worden in de koelkast.
- De saus:
- Mix de feta met de Griekse yoghurt en dille in een hakbakje van de staafmixer tot een gladde saus. Zet tot gebruik in de koelkast.
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Bestuif de falafelburgers met een kleine beetje bloem.
- Bak in de koekenpan de falafelburgers in 3-4 minuten aan elke kant goudbruin en gaar. Misschien moet dit in gedeeltes. Hou de burgers dan warm onder wat folie.
- Snij de broodje doormidden.
- Bestrijk de onderste helft van de broodjes royaal met het feta yoghurt mengsel. Leg de burger erop en leg nog wat plakjes komkommer erop. Leg de bovenkant van het broodje erop en serveer.
Geef een reactie