Een paar weken geleden maakte ik deze heerlijk pittige kip met Simone. Hij gaat vandaag in de herhaling met de bestelling van @ZTRDG. (U weet wel: vandaag besteld, morgen geoogst en overmorgen knettervers bij u in huis)
Oh.
Vandaag bestaat mijn blog acht jaren. En dat moet natuurlijk gevierd worden. Dat gaat komen. Maar u heeft vast gemerkt dat het hier wat stil is…
Het gaat niet zo goed met mijn vader. Ik zit dus al drie weken lang elke ochtend in het ziekenhuis. Vandaar. Maar mijn blog verjaardag gaat gevierd worden.
Dat beloof ik u.
En nu ga ik snel weer naar het ziekenhuis.
Gevlinderde piri piri kip met groene jalapeno dressing

Gevlinderde piri piri kip met groene jalapeno dressing
Ingrediënten
- 1 hele kip
- 750 gram aardappels geschild en in heel dunne plakjes gesneden
- 4 takjes verse tijm blaadjes los geritst
- 3 eetlepels olijfolie
- Voor de piri piri marinade
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel gedroogde chili vlokken
- 1 eetlepel gerookte paprika
- 60 milliliter citroensap
- 1 eetlepel rode wijn azijn
- 60 milliliter olijfolie
- zeezout en vers gemalen zwarte peper
- Voor de groene jalapeno dressing
- 2 groene jalapenos grof gehakt (zonder zaadjes voor een mildere variant)
- 1 bosje verse koriander
- 1/2 eetlepel olijfolie
- 15 milliliter citroensap
- 150 gram mayonaise
- 60 gram zure room
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Kip vlinderen:
- Leg de kip met zijn rug naar boven op een snijplank.
- Knip met een schaar de ruggengraat uit de kip. Gooi deze weg.
- Druk nu met je handen de kip plat.
- Steek eventueel grote prikkers door de kip zodat hij plat blijft.
- Piri piri marinade maken:
- Doe de knoflook, chili, paprika, citroensap, azijn, olie, zout en peper in het bakje van de staafmixer en draai tot het een mooie gladde marinade is.
- Wrijf de kip goed in met de marinade. Bewaar een deel van de marinade om de kip later mee in te wrijven.
- Leg de kip met zijn velkant naar beneden in een braadschaal.
- Doe de aardappelschijfjes, tijm, olie, zout en peper in een grote kom.
- Meng alles goed zodat alles een laagje olie krijgt.
- Spreid de aardappels op een bakplaat uit.
- Zet de kip en de aardappelschijfjes in de oven en rooster 15 minuten.
- Draai de kip om, bestrijk met marinade en rooster nog eens 20 minuten.
- Bestrijk regelmatig met de marinade tot de kip en de aardappels gaar en goudbruin zijn.
- Groene jalapeno dressing maken:
- Doe de jalapenos, koriander, olie, citroensap, zout en peper in het bakje van de staafmixer en draai tot een gladde saus.
- Schep de saus in een bakje.
- Meng de mayonaise en de zure room met de saus.
- Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de kip en de aardappelschijfjes met de groene chili dressing.
Ik wil een date! Om samen mooie producten te gebruiken!
Probeer in plaats van jalapeno ook eens een citroen-chili, zoals Toftegaards citron chilli (een Capsicum baccatum, geen C. annuum). Iets heter, maar heel veel meer smaak.
Dank Simone en dikke kus terug! ❤️?
Kijk wens Ik je vanaf Schiphol een fijne blog verjaardag. En natuurlijk sterkte met je paps! Dikke kus!
Aaaw. Dankjewel Esther! ☺️?
Heel veel sterkte Esmee! Wat een rot tijd, bah!
En toch ook: gefeliciteerd met je blog verjaardag ?