Italianen zijn (bijna) net zo gepassioneerd over eten als Indische mensen.
En daarom vroeg ik mij bij heel veel gnocchi recepten af of het daadwerkelijk nodig was om die aardappelen vlak van te voren te koken. Ik bedoel: Italianen zijn toch ook een soort van ‘ koning van de restverwerking’?
Dus heb ik het een aantal malen geprobeerd met gewoon een restje aardappel. En dat gaat prima.
Echt.
Ik vermoed zomaar dat dat in Italië ook gebeurd. Aardappel over?
Bloem erbij.
Een ei.
Kneden.
Gnocchi.
Alleen te veel bloem zorgt voor een wel heel melerige balletjes. Dus daar zou ik een beetje mee oppassen. Verder is het geen hogere wiskunde, maar een heel leuk gerechtje waarmee je je kliekjes mee op maakt.
PS. Je kunt de kaas ook weglaten wanneer je die toch niet hebt. Maar ik had nog een stukje liggen.
Zelf gnocchi met Parmezaanse kaas maken recept

Zelf gnocchi met Parmezaanse kaas maken recept
Ingrediënten
- 500 gram gekookte aardappelen heel fijn geprakt, geraspt of door de pureeknijper
- 1 groot ei
- 75 gram Parmezaanse kaas geraspt
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel verse nootmuskaat geraspt
- 120 gram bloem (misschien iets extra wanneer het deeg erg plakt + extra om het werkvlak mee te bestrooien
- Extra nodig: Een grote pan met water en flink wat zout
Instructies
- Zet de pan met water op het vuur en laat het aan de kook komen.
- Draai, zodra het water kookt, het vuur iets zachter.
- Doe de aardappel, ei, Parmezaanse kaas, zout, nootmuskaat en de bloem in een kom en mix vlug alles door elkaar tot er nét een bal is ontstaan. Kneed niet te lang.
- Is het deeg iets te plakkerig? Voeg dan beetje bij beetje iets bloem toe. Niet te veel bloem, dan wordt het te ‘melig’.
- Kneed ook niet te lang. Daar worden de gnocchi taai van.
- Bestrooi het werkvlak ruim met bloem.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken.
- Neem 1 stuk van het deeg en rol het op het werkvlak uit tot een worst van ongeveer 1 centimeter dik.
- Snij met een scherp mes stukjes van ongeveer 1,5 centimeter af.
- Doe de gnocchi in de pan met kokend water.
- Kook de gnocchi in de pan met water.
- De gnocchi komt bovendrijven wanneer hij gaar is.
- Schep de gare gnocchi met een schuimspaan uit de pan in een schaal.
- Ga zo door tot al het deeg gebruikt is.
- Gnocchi kan bewaard worden in de koelkast (3 dagen) of ingevroren worden.
Geef een reactie