Ook een goed gevulde stoofpot vind ik passen bij guur en koud weer. En deze hoeft niet perse met bruine bonen gemaakt te worden. Gebruik eens zwarte bonen of lima bonen (van die hele grote witte).
Verdubbel de hoeveelheid en vries de helft in voor dagen waarop het allemaal ‘snel snel’ moet. Even opwarmen in een pan of in de magnetron.
Ik wens u weer een heel fijne zaterdag!
Bruine bonen chorizo gehaktballetjes stoofpot recept

Bruine bonen chorizo gehaktballetjes stoofpot recept
Een hartverwarmende stoofschotel met gehaktballetjes, bruine bonen, chorizo en tomaat. Genoeg voor 6 personen.
Ingrediënten
- 300 gram gedroogde bruine bonen of neem 2 blikken voor een snelle versie
- 500 gram gehakt gekruid met peper en zout en vet andere kruiden
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1/2 theelepel witte peper gemalen
- 3 eetlepels olijfolie
- 150 gram chorizo in blokjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij in blokjes gesneden
- 1 rode ui fijn gesnipperd
- 1 wortel in blokjes gesneden
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 blokje kippenbouillon
- 350 milliliters water
- 5 gram zout
- 6 takjes tijm de blaadjes eraf geritst (takjes gooi je weg)
- 2 tenen knoflook fijn gesneden of door de pers
Instructies
- Week een nacht van te voren de bruine bonen en kook ze de volgende dag gaar in ongeveer 20 minuten.
- Meng het gehakt met het zout, (gerookte) paprikapoeder en de witte peper.
- Draai balletjes van het gekruide gehakt. Ongeveer zo groot als soepballetjes.
- Zet ze in de koelkast tot later gebruik.
- Verhit 1 el olie in braadpan op hoog vuur.
- Bak de chorizo uit in de olie. Schep de chorizo uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Giet de 2 andere eetlepels olijfolie in dezelfde pan.
- Bak dan de gehaktballetjes gaar en bruin.
- Haal de gehaktballetjes uit de pan.
- Bak dan in de pan, op zacht vuur, de wortel, ui, bleekselderij tot de groenten zacht zijn. In ongeveer 10 minuten.
- Voeg de knoflook en de tijmblaadjes toe. Bak 2 tot 3 minuten mee.
- Doe de tomaten, het bouillonblokje, het water, zout en de bonen toe en breng alles aan de kook op hoog vuur.
- Voeg dan de gehaktballetjes toe, zet het vuur zacht en laat alles nog 15 tot 20 minuten zachtjes inkoken.
- Doe de cherrytomaatjes in de pan en laat ze warm worden.
- Strooi bij het serveren de chorizo over de bonenschotel.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
(Visited 32 times, 1 visits today)
Dag ES,
Die techniek ook hè 😉 Maar ja, we kunnen niet zonder. En als het dan niet werkt, merk je pas hoe verdraaide handig het is! Succes met zoeken naar de oplossing van het (plugin)probleem. Ik zie overigens ook dat de reacties onder blogs wel erg smal uitgelijnd worden. Misschien ook iets om uit te zoeken? Maar niet in het weekend hoor! Goed weekend en succes!
Hi Florina!
Dank voor je compliment!
Ja, ik kan ook al heel de week niet pinnen vanaf mijn site. Ik duik er dit weekend in. Hopelijk of misschien is het de plugin die niet goed werkt. Ik zoek het uit!
Een heerlijke stoofpot lijkt me! Ik wilde het dan ook pinnen op Pinterest. Helaas lukt het op geen enkele manier. Niet via jouw knopjes in het scherm en via de popup op de foto’s, niet via mijn eigen knoppen in mijn browsers. Zou er technisch iets niet in orde zijn?
Voorlopig print ik het dan maar uit 🙂