Mijn moeder doet een dieet. Een dieet waarbij je geen geraffineerde suiker, niet te veel koolhydraten en geen melkproducten mag eten. Dus geen roomboter, geen bloem en geen suiker, en dat is best onmogelijk bakken. Melkproducten is trouwens pas recentelijk, dus er zijn al wat koekjes van kokosmeel uitgeprobeerd, en cake van speltmeel. En dan zoeten met banaan of vijgen, dat mag wel. Maar het gaat wel een beetje tegen mijn bak principes in, want gezond zijn koekjes uiteindelijk toch niet. Maar we zijn lekker aan het experimenteren. Ook al hou ik het vooral bij het bakken van lekkere, niet zo gezonde baksels. En dan heeft mama pech, geen brownies voor haar. Maar wel voor jullie natuurlijk, dus hier een recept voor brownies.
Gemarmerde roomkaas brownies recept
Brownies zijn echt ideaal voor de chocoladeliefhebbers. Deze zijn gemarmerd, maar brownies zijn ook heel lekker met karamel, m&m’s, chocolade, rood fruit, koekjes, en nog veel meer. Je kan er lekker creatief mee aan de gang.
Voor de marmer moet je uitkijken dat je niet te enthousiast gaat swirlen, want dan zijn je brownies gewoon lichtbruin in plaats van gemarmerd. De chocolade kan je au bain-marie smelten, dat doe je boven een pan kokend water in een hittebestendige kom. Of je gebruikt je magnetron, 30 seconden in de magnetron, even doorroeren, en dan 10 seconde in de magnetron en even doorroeren. Dat laatste herhaal je tot het helemaal gesmolten is. Verder gebruik ik altijd bruine basterdsuiker omdat dan de brownies ook echt mooi bruin zijn.

Gemarmerde roomkaas brownies recept
Ingrediënten
- 85 gram roomkaas op kamertemperatuur
- 25 gram roomboter op kamertemperatuur
- 60 gram suiker
- 1 ei
- 1 eetlepel bloem
- scheutje vanille-essence
- 60 gram pure chocolade
- 125 gram boter
- 2 eieren
- 190 gram bruine basterdsuiker
- 1 theelepel vanille-essence
- snufje zout
- 60 gram bloem
- Extra nodig: bakvorm vierkant 20 x 20 cm bakpapier
Instructies
- Verwarm de over voor op 175 graden Celsius. Bekleed een vierkant bakvorm van 20 bij 20 centimeter met bakpapier.
- Klop de roomkaas en de boter tot het een mooi luchtig mengsel is.
- Mix de suiker er doorheen tot het glad is.
- Mix het ei, de bloem en de vanille door het roomkaas mengsel, en zet dit even weg.
- Smelt de chocolade met de boter, en roer tot er geen stukjes meer in zitten. Laat dit even afkoelen.
- Mix één voor één de eieren door de chocolade. Mix daarna de suiker, vanille en het snufje zout er doorheen.
- Schep de bloem door het chocoladebeslag.
- Giet twee derde van het chocoladebeslag in het bakblik.
- Schenk het roomkaas mengsel over het beslag, en giet hier het laatste chocoladebeslag overheen.
- Met een satéprikker maak je het marmer, door met een golvende beweging door het beslag te gaan.
- Bak de brownies af in 35 tot 40 minuten.
[…] nu naar het recept. Mocht het nou gebeuren dat je brownies (bijvoorbeeld van dit recept) overhoudt als je ze gebakken hebt, is dit een leuk recept om er een variatie op te maken. Maar als […]