Griekse producten. Daar was nog niet zo makkelijk aan te komen. Maar sinds kort is er een online winkel met mooie Griekse producten.
Een prachtig assortiment met Griekse delicatesse, olijfolie, kazen, vleeswaren en wat je maar meer kunt bedenken. Een tafel vol met Griekse hapjes is niet meer ver weg.
Er is ook een afdeling met kant en klare sauzen, voor de dagen waarop het wel wat sneller mag. Maar dan wel met kwaliteit. Om kennis te maken met een echte Griekse smaak.
Ik ben weg van alle mooie soorten peulvruchten en pasta’s die ze hebben. Hilopites met geitenmelk? Of hilopites met schapenmelk. Allerlei soorten waar ik nog nooit van gehoord had. Voor de mensen die ook zo houden van peulvruchten is het een fijne winkel. Witte reuze bonen, kleine kikkererwten en linzen.
Het was lastig een keuze te maken uit alle producten. Uiteindelijk koos ik voor de halva met mastiek. Dat had ik nog nooit geproefd. Na wat zoeken stuitte ik op een recept van Ottolenghi en daar is dit recept van afgeleid. Een beetje kruidige cake en niet al te zoet.
Daar hou ik van.
Recept halva cake Greek Food Tales

Recept halva cake Greek Food Tales
Ingrediënten
- 85 gram roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 200 gram bloem
- 1,5 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 130 creme fraiche
- Vulling en topping:
- 70 gram boter
- 120 gram walnoten
- 1 theelepel kaneel
- 30 gram bruine suiker
- 200 gram halva met chios mastiek
Instructies
- Wrijf een cakeblik (1 liter) in met wat boter. Knip een stuk bakpapier zo dat hij de lange zijkanten en de bodem bedekt. Leg het stuk bakpapier in het bakblik.
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Topping maken:
- Verwarm de boter in een steelpannetje en laat het smelten.
- Laat de boter op half hoog vuur nu een beetje bruin worden. Let op! Er zit een fijne lijn tussen bruin en zwart.
- Draai het vuur uit zodra op de bodem van de steelpan wat bruine spikkels te zien zijn.
- Haal de pan van het vuur, roer de walnoten en kaneel door de boter en laat afkoelen.
- Cake beslag:
- Mix met de handmixer de boter met de suiker luchtig.
- Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en mix goed door.
- Meng met een pollepel de bloem, bakpoeder, zout en creme fraiche door het botermengsel.
- Schep nu de helft van het cakebeslag in het cakeblik.
- Verdeel de helft van het walnoten-boter mengsel over het cakebeslag.
- Breek de halva in stukjes en verdeel deze over de walnoten.
- Schep de rest van het beslag in het cakeblik.
- Verdeel de rest van de walnoten-boter mengsel erover.
- Strooi de bruine suiker als laatste boven op de cake.
- Zet de cake in de oven en bak hem in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar. Wanneer je er een sateprikker insteekt moet hij schoon uit de cake komen.
- Laat dan de cake 20 minuten afkoelen.
- Haal dan de cake uit de vorm door aan het bakpapier te trekken.
- Verwijder het bakpapier en laat de cake op een rooster helemaal afkoelen.
Vond het zo gezellig dat je er was! ❤️
Nou was ik de gelukkige deze cake zelf te proeven en ook mocht ik kennis maken én ook proeven van verschillende Griekse producten………..geweldig, wat een variatie, wat een heerlijke smaken. Die cake zal al wel op zijn, dus ga ik die zelf maken! Heerlijk……….