Op het blog van Simone vertelde ik over de Lamberti-kerstmarkt in Oldenburg. Dat stuk vind u hier. (Heel even geduld, hij moet nog gepubliceerd worden….)
Maar ik ging niet alleen voor de kerstmarkt naar Duitsland. Ik proefde daar ook heel veel specialiteiten met boerenkool, of zoals de Duitsers zeggen: “Grünkohl”.

Hierboven een van de vele soorten boerenkool. Prachtige stronken die soms wel wat van palmen weg hebben.
Ik wist wel dat er een paar soorten boerenkool waren, maar zoveel als ze in Oldenburg hadden deden mij verbazen. We kregen een rondleiding en kijkje in de Hortus Botanicus in deze universiteitsstad. Een stuk grond was alleen bestemd voor boerenkool soorten. Paarse boerenkool, oude rassen boerenkool tot de Italiaanse ‘Cavalo Nero’ dat ook een boerenkool is.
Dat boerenkool gezond is, is wel te merken aan de hype die er is geweest in Amerika. En ik ben niet zo van de hypes, maar boerenkool zoals wij het kennen is gewoon een gezonde maaltijd.
Het meest gegeten is waarschijnlijk wel de stamppot van boerenkool. Maar deze boerenkoolschotel met kip en chorizo is ook een heel leuk en verassend gerecht.
Boerenkool pesto recept en kerstmarkt in Oldenburg
‘Onze bioloog’ die ons van alles vertelde over boerenkool en haar soorten. En het onderzoek dat in Oldenburg gedaan wordt. Ze willen een soort kweken die niet al te bitter is, maar wel alle goede eigenschappen bezit. U kunt trouwens ook zelf de Hortus bezoeken in Oldenburg. En er is een heuse ‘Grünkohl’ tour zodra het boerenkool seizoen begint. Via deze link vind u daar meer informatie over.
In Oldenburg proefde ik een pesto gemaakt met boerenkool. Verassend! Hieronder vind u het recept zoals ik hem (na)maakte.

Boerenkool pesto recept en kerstmarkt in Oldenburg
Ingrediënten
- 100 gram boerenkool gewassen en klein gesneden
- 200 milliliter olijfolie
- 70 gram ongebrande cashewnoten
- 50 gram Parmezaan
- 3 tenen knoflook
- 1 theelepel citroensap
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Doe alle ingrediënten in het bakje van de staafmixer, vijzel of keukenmachine.
- Pureer alles tot een mooie smeuïge pasta.
- Voeg eventueel iets olijfolie toe wanneer het te droog is.
- Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Schep de pesto over in een pot en schenk er wat olijfolie op. Zo blijft hij langer goed.
- Bewaar de pesto in de koelkast.
Disclaimer: Ik was op uitnodiging van het tourisme bureau in Oldenburg.
Hoi Ellen,
Ik vond het echt heel erg leuk! En ik snap dat je daar een jaarlijks uitje van hebt gemaakt! En die supermarkt, daar wil ik nu ook naar toe de volgende keer!
Groetjes!
X
Hoi Esmée,
Toen wij in Friesland woonden was dit ons jaarlijks kerstuitje. Zo’n authentieke Kerstmarkt en op de terug weg naar de Supermarkt Famila .