Als er iemand jarig is, ben ik altijd degene die de taart mag bakken. Ik vind het ook erg leuk om te doen, dus het is zeker geen straf voor mij. Deze keer was m’n moeder jarig. Vorig jaar had ik nog een chocolade taart gemaakt met heel veel chocola, dit jaar ging ik voor de klassieker; een appeltaart.
De appeltaart is een discussiepuntje sinds ik met vriendlief ben. Als bakker vindt hij dat er cakebeslag in moet, zodat de ruimte tussen de appels gevuld is. Maar ik heb natuurlijk appeltaart leren bakken met mijn oma en mijn vader, en oma’s appeltaart is gewoon lekker klassiek. Dus hier een recept voor een klassieke, ouderwetse appeltaart, zoals we hem allemaal kennen.
Klassieke appeltaart recept
Als je deeg nog wat droog is, kneedt er dan nog wat boter doorheen. Wordt het te nat? Kneedt er dan telkens een beetje zelfrijzend bakmeel doorheen, tot je een stevig deeg hebt. Als je met z’n tweeën aan de gang gaat, kan de één aan de slag met het deeg en de ander ondertussen de appels schillen, hartstikke gezellig en kan je nog sneller een stukje appeltaart eten. 😉

Appeltaart recept
Ingrediënten
- 1 ei
- 250 gram boter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 1 kilo goudrenetten
- 70 gram rozijnen
- 50 gram kristalsuiker
- 2 el kaneel
- 15 gram custard
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden celsius.
- Vet de springvorm in en bedek de bodem met bakpapier.
- Klop het ei los.
- Kneed de helft van het ei, boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel en vanillesuiker tot een stevig deeg.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in plakjes.
- Doe de plakjes in een kom en voeg hier de rozijnen, de kristalsuiker en kaneel aan toe, en meng dit door elkaar.
- Begin de bodem van het springvorm te bedekken met het deeg. Dit hoeft geen dikke laag te zijn, gewoon een mooi dun laagje.
- Ga verder met de rand van de springvorm te bedekken.
- Strooi de custard op de bodem en vul de vorm met appels.
- Rol je overgebleven deeg uit, en snij hier reepjes van.
- Leg de repen als een raster over de appeltaart heen, en druk het uiteinde aan de rand vast.
- Bestrijk de repen met de rest van het ei.
- Bak de appeltaart in 60 minuten gaar in de oven.
Snel maken?
😉
Hier heb ik nu zoveel trek in, heerlijk!!