Kalkoen.
Het moest er natuurlijk eens van komen.
In (of uit) principe pekel ik die grote vogel altijd. Want ik krijg hem altijd cadeau en dat is niet altijd de vrije uitloop vogel… En ja, die hebben echt baat bij een badje van zout, suiker en wat kruiden.
Verder wordt de kalkoen, nadat ik hem heb gebraden, altijd nog vakkundig en traditioneel gecremeerd in de magnetron.
No kidding.
Dus toen ik met Simone op ons ‘kookdagje’ in de studio deze kalkoen maakte was ik helemaal blij!
Heeft u dus een goede kalkoen met goed vetlaag, dan is dit een prachtig recept.
Recept kalkoen uit de oven met boter en bacon

Recept kalkoen uit de oven met boter en bacon
Recept kalkoen uit de oven met boter en bacon. Kalkoen zonder vulling. Dat scheelt oventijd. Feestelijk recept voor de feestdagen.
Ingrediënten
- 85 gram grof zout
- 8 takjes tijm alleen de blaadjes
- 2 theelepels vers gemalen zwarte peper
- 1 kalkoen 5 tot 6 kilo
- 100 gram gerookt ontbijtspek dobbelsteentjes
- 150 gram boter op kamertemperatuur
- 30 milliliter ahornsiroop
- 2 citroenen
- paar takjes rozemarijn
- 1 bol knoflook schoongemaakt
Instructies
- Maal in het bakje van de staafmixer het zout, tijm en het peper fijn.
- Leg de kalkoen in een grote braadschaal en wrijf hem van binnen en van buiten in met het zoutmengsel.
- Dek de kalkoen af en zet hem minimaal 4 uren in de koelkast.
- Haal de kalkoen ruim 2 uur voordat hij de oven in gaat uit de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Bak in een koekenpan het gerookte spek krokant.
- Schep alles uit de pan en maal het spek met de boter en de ahornsiroop tot een pasta.
- Probeer zoveel mogelijk van de bacon-boter onder de huid van de kalkoen. Wat er over blijft van de boter wrijf je over de huid van de kalkoen.
- Snij de citroenen doormidden en stop deze in de kalkoen gevolgd door de tenen knoflook en rozemarijn.
- Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en zet hem in de oven.
- Bak de kalkoen dan ongeveer 3 uren, haal dan het folie eraf en laat nog een uur in de oven staan zodat de huis mooi goudbruin kan worden.
- De kalkoen is gaar wanneer (als je er in prikt) het sap helder is en niet meer rose. Of wanneer de kerntemperatuur 70 tot 72 graden Celsius aangeeft.
- Haal de kalkoen uit de oven en dek hem weer af met aluminiumfolie en laat hem nog een uur rusten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
(Visited 40 times, 1 visits today)
Geef een reactie