• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Recept kalkoen uit de oven met boter en bacon

Echt Eten Es goes Masterchef Feestelijk Gevogelte Kerstrecepten

Recept kalkoen uit de oven met boter en bacon

Kalkoen.
Het moest er natuurlijk eens van komen.

In (of uit) principe pekel ik die grote vogel altijd. Want ik krijg hem altijd cadeau en dat is niet altijd de vrije uitloop vogel… En ja, die hebben echt baat bij een badje van zout, suiker en wat kruiden.

Verder wordt de kalkoen, nadat ik hem heb gebraden, altijd nog vakkundig en traditioneel gecremeerd in de magnetron.
No kidding.

Dus toen ik met Simone op ons ‘kookdagje’ in de studio deze kalkoen maakte was ik helemaal blij!

Heeft u dus een goede kalkoen met goed vetlaag, dan is dit een prachtig recept.

Recept kalkoen uit de oven met boter en bacon

Recept kalkoen uit de oven met boter en bacon

Recept kalkoen uit de oven met boter en bacon

Es
Recept kalkoen uit de oven met boter en bacon. Kalkoen zonder vulling. Dat scheelt oventijd. Feestelijk recept voor de feestdagen.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 min
Gang Feestdagen
Keuken Hollandse
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 85 gram grof zout
  • 8 takjes tijm alleen de blaadjes
  • 2 theelepels vers gemalen zwarte peper
  • 1 kalkoen 5 tot 6 kilo
  • 100 gram gerookt ontbijtspek dobbelsteentjes
  • 150 gram boter op kamertemperatuur
  • 30 milliliter ahornsiroop
  • 2 citroenen
  • paar takjes rozemarijn
  • 1 bol knoflook schoongemaakt

Instructies
 

  • Maal in het bakje van de staafmixer het zout, tijm en het peper fijn.
  • Leg de kalkoen in een grote braadschaal en wrijf hem van binnen en van buiten in met het zoutmengsel.
  • Dek de kalkoen af en zet hem minimaal 4 uren in de koelkast.
  • Haal de kalkoen ruim 2 uur voordat hij de oven in gaat uit de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Bak in een koekenpan het gerookte spek krokant.
  • Schep alles uit de pan en maal het spek met de boter en de ahornsiroop tot een pasta.
  • Probeer zoveel mogelijk van de bacon-boter onder de huid van de kalkoen. Wat er over blijft van de boter wrijf je over de huid van de kalkoen.
  • Snij de citroenen doormidden en stop deze in de kalkoen gevolgd door de tenen knoflook en rozemarijn.
  • Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en zet hem in de oven.
  • Bak de kalkoen dan ongeveer 3 uren, haal dan het folie eraf en laat nog een uur in de oven staan zodat de huis mooi goudbruin kan worden.
  • De kalkoen is gaar wanneer (als je er in prikt) het sap helder is en niet meer rose. Of wanneer de kerntemperatuur 70 tot 72 graden Celsius aangeeft.
  • Haal de kalkoen uit de oven en dek hem weer af met aluminiumfolie en laat hem nog een uur rusten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Ook lekker:

  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


Reageer

« Engelse kersen chocolade trifle recept
Recept pittige garnalen cocktail »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}