Zalm. Alleen de kleur vind ik al zo mooi. Ik vermoed dat dit een vis is die juist met kerst veel gegeten wordt.
Hij is zo divers en makkelijk te verkrijgen.
Simone en ik maakten er deze terrine van. In mijn hoofd zaten lange repen komkommer. Ik keek dan ook even heel vreemd op toen ik Simone vrolijk (en fanatiek!) de komkommer in plakjes zag snijden.
Eerlijk is eerlijk, die plakjes zien er dan wel weer leuk uit. Dus mocht u ook graan die plakjes hebben,leg ze dan gerust eerst op de bodem van het cakeblik.
Wij gebruiken een cakeblik van 25 centimeter. Is uw cakeblik groter dan is de terrine lager. En andersom: kleiner cakeblik geeft een hogere terrine.
Zalm ei bieslook terrine feestelijk recept

Zalm ei bieslook terrine feestelijk recept
Ingrediënten
- 3 blaadjes gelatine
- 200 gram gerookte zalm heel fijn gesneden
- 200 gram verse zalmfilet heel fijn gesneden
- 1 bakje verse bieslook fijn gesneden
- 200 gram creme fraiche
- peper en zout naar smaak
- 60 milliliter slagroom
- 2 komkommers in dunne lange repen gesneden op de mandoline of met een mes
- 4 eieren hardgekookt
Instructies
- Week de blaadjes gelatine in een bak met koud water.
- Meng in een grote kom de twee soorten zalm met de bieslook en creme fraiche.
- Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de slagroom in een klein pannetje, maar laat het niet koken.
- Laat de gelatine oplossen in de slagroom. (Zet het vuur uit onder het pannetje)
- Voeg dit toe aan het zalmmengsel en roer het goed door.
- Bekleed een 25 cm cakeblik met plastic vershoudfolie. Probeer het zo glad mogelijk erin te leggen en laat het vershoudfolie overhangen bij de randen.
- Leg nu de repen komkommer een beetje overlappend in het cakeblik. Laat ook de repen komkommer over de rand heen hangen.
- Doe de helft van je zalmmengsel in het bekleedde cakeblik en druk dit goed aan met de achterkant van een lepel.
- Schik de eieren in het midden van het cakeblik bovenop de zalm.
- Schep de rest van de zalm in het cakeblik en druk weer even goed aan met de achterkant van een lepel.
- Sla de repen komkommer over de bovenkant van de zalm zodat de terrine is afgedekt.
- Vouw het vershoudfolie over de komkommer.
- Neem iets zwaars, zoals een pak melk, en leg dit op de terrine. Leg nog iets zwaars bovenop het pak melk. Nog een pak melk of een paar blikjes.
- Zet nu de terrine minimaal 4 uren in de koelkast om op te stijven.
- Stort de terrine vlak voor het serveren uit de vorm. Dit gaat makkelijk vanwege het vershoudfolie. Verwijder wel het vershoudfolie voor het serveren.
- Een groene salade past hier prima bij.
Disclaimer: deze post bevat een affiliatelink.
Natuurlijk kan je dat! En in principe kun je alles (bijna) zittend doen! Dat lijkt me voor jou ook heel erg handig!
Dikke kus van hier!
Dank dank dank. Deze ga ik maken,l voor 1e kerstdag! Ziet er top uit, uitdaging of ik het ook zo er uit kan laten zien haha.