Geschreven door Sanne.
Bij de life of pie workshop vertelde een van de meiden me dat ze Zwitserse botercrème hadden gebruikt. Dit wilde ik natuurlijk uittesten, en ik ben helemaal verkocht. Bij mij wilt gewone botercrème niet altijd lukken, en het smaakt naar boter.
Dit recept vergt iets meer werk, maar het is vrij makkelijk onder de knie te krijgen en hij smaakt gewoon echt top.
Cupcakes met Zwitserse botercreme recept
De boter voor de crème moet wel echt op kamertemperatuur zijn, dus voor ik begin snij ik de boter in plakjes en leg ze op een bord, en zet ze bovenop de oven terwijl die voor verwarmt. Laat het niet te lang staan, het moet niet smelten.
Om eiwitten op te kloppen, moet alles goed ontvet zijn. Als er teveel vet bij de eiwitten komt, worden ze niet stijf. Ik ontvet alles met wat citroensap en een keukenpapiertje, maar alles afwassen met (citroen)afwasmiddel werkt ook. Droog het wel af met een schone theedoek, of laat het aan de lucht drogen.
Dit zijn beide basisrecepten voor zowel de cupcakes als de botercrème. Je kan vele variaties en combinaties van smaken maken met cupcakes en crème.
Denk aan appel-kaneel cupcakes met een karamelbotercrème. Aardbei, vanille of blauwe bessen cupcakes. Chocolade, citroensap of een likeurtje door de botercrème. Maar ook simpel zijn ze heerlijk!

Cupcakes met Zwitserse botercrème recept
Ingrediënten
- 260 gr bloem
- 9 gr bakpoeder
- 5 gr baksoda
- 5 gr zout
- 4 eieren
- 170 gr suiker
- scheutje vanille extract
- 100 ml olijfolie
- 100 gram gesmolten boter
- 250 ml melk
- 1 theelepel citroen
- Voor de Zwitserse botercreme:
- 125 gr eiwit
- 250 gr suiker
- 500 gr boter kamertemperatuur
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Zet het cupcakebakblik klaar met papieren vormpjes er in.
- Zeef de bloem en meng dit met de bakpoeder, baksoda en zout.
- Klop de 4 eieren los, terwijl je de suiker toevoegt. Klop als laatste het vanille extract er doorheen.
- Meng de melk met het citroensap.
- Mix op lage stand de melk, en het bloem in delen door de eieren heen. Mix als laatste de boter en de olie door het beslag.
- Vul de cupcakevormpjes voor 2/3e met het beslag.
- Bak af in 15-20 minuten.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen alvorens ze te versieren.
- Voor de Zwitserse botercreme:
- Zet een pan met water op het vuur en zet een kom op de pan. De kom mag het water niet raken.
- Doe het eiwit en het suiker in de kom. Blijf dit constant roeren.
- Breng de temperatuur tot 73 graden celsius of tot het suiker helemaal opgelost is in het eiwit. Wrijf het eiwit tussen twee vingers om te voelen of je nog korrels suiker voelt.
- Als het suiker opgelost is, klop dan de eiwitten stevig op. Dit duurt wel even, de punten moeten stijf blijven staan als de garde er uit wordt getild.
- Laat de eiwitten afkoelen tot kamertemperatuur. Schep na een paar minuten even de eiwitten om zodat ze wat sneller afkoelen.
- Mix nu 1/3e van de boter door de eiwitten. Schraap ook even langs de randen zodat alle eiwit meegenomen wordt.
- Spatel de rest van de boter door de eiwitten.
- Versier je cupcakes met de botercrème.
Ja, wel suiker, maar voor een keertje moet dat kunnen vind ik. 😉 Je alles ontzeggen, dat lijkt mij namelijk echt ongezond. 🙂
Wat een schattige cupcakes! Veel suiker dus het zal niet zo gezond zijn, maar wel lekker 🙂