Geschreven door Sanne.
Al voordat ik één jaar oud was, kwam ik in Frankrijk. Mijn opa en oma hebben er een huis, dus het is een vast vakantieadresje. Ik ben zelf ondertussen even gek op Frankrijk als m’n grootouders. En dan voornamelijk het gebak.
Ze weten daar echt heerlijke dingen te maken. Waar ik voornamelijk gek op ben is de eclair. Een lange soes, gevuld met heerlijke room en bovenop een laag glazuur. Echt waar, je doet me geen groter plezier dan met een eclair.
En om deze reden heb ik ooit voor het eerst geprobeerd soezen te maken. Ik heb nog lang niet het perfecte eclair-recept gevonden, maar de soezen willen aardig lukken. En van deze kan ik ook niet afblijven!
Ik vul de soezen met Zwitserse room in plaats van slagroom. Zwitserse room is één deel banketbakkersroom en één deel slagroom. Lekker luchtig, maar wel eens wat anders dan een slagroomsoes.
En omdat alles beter wordt met chocola, heb ik me laten vertellen door Es, is de glazuur in dit geval chocola. 😉
Stapel alles op, en het ziet er ook nog eens hartstikke feestelijk uit op tafel.
Recept chocolade soezen toren

Recept chocolade soezen toren
Ingrediënten
- 180 gram bloem
- 200 ml water
- 100 gram boter
- 3-4 eieren
- snufje zout
- 500 ml melk
- 50 gram custardpoeder
- 75 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 250 ml slagroom
- 1 el suiker
- 150 gram chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Verhit de boter, water en zout in een pannetje op het vuur, tot de boter gesmolten is.
- Haal de pan van het vuur en roer de bloem door het mengsel heen.
- Zet de pan terug op het vuur, en kook het deeg gaar. Dit duurt zo'n 2-3 minuten,
- Haal de pan van het vuur en laat het deeg wat afkoelen.
- Mix nu één voor één de eieren er doorheen. Doe de volgende pas er in als het ei goed opgenomen is.
- Spuit de soezen op tot bolletjes met ongeveer een diameter van 3 cm. Ze gaan nog flink groeien.
- Bak de soezen af in 20-25 minuten.
- Ga ondertussen verder met de banketbakkersroom. Klop in een kom het ei en de helft van de suiker met het vanillesuiker los.
- Roer hier goed de custardpoeder met 50 milliliter melk doorheen.
- Doe de melk en de rest van de suiker in een pannetje, en breng dit aan de kook.
- Als dit kookt, kan je de melk bij het custardmengsel gieten. Roer het goed door.
- Nu kan de room weer in het pannetje gegoten worden, en weer op het vuur gezet worden. Het moet namelijk indikken.
- Hou het goed in de gaten, en zodra het dik genoeg is haal je het pannetje weer van het vuur.
- Doe de room in een kom of schaal, en dek het goed af met folie.
- Laat het afkoelen in de koelkast.
- Als het afgekoeld is, klop dan de slagroom met de eetlepel suiker op.
- Spatel de slagroom door de banketbakkersroom.
- Als de soezen volledig afgekoeld zijn, spuit ze dan met een klein spuitje vol met de room. Als je geen spuitje hebt, snij ze dan door de helft en vul ze zo met room.
- Smelt de chocola au bain-marie of in de magnetron.
- Dip de bovenkant van de soes in de gesmolten chocolade. Zet op een bord een laag soezen neer. Plak de volgende laag soezen vast met de chocola van de soes er onder. Bouw zo een soezentoren op. Gebruik eventueel wat satéprikkers. Haal ze er wel uit voordat je de toren serveert.
Hoi Marja,
Dank voor je oplettende oog! Het klopt en ik heb het veranderd!
Punt 3 zal bloem moeten zijn ipv boter?
En ja…..alles wordt beter van chocola😎😎