Wanneer je me vroeger had gezegd dat bloggers tegenwoordig hip zouden zijn, had ik heel hard moeten lachen.
Vroeger, heel vroeger, had ik al een blog. Ik schat nu zo’n 15 jaren geleden. En ik vond het heerlijk om mijn net aangeschafte kookboek uitgebreid te bespreken. Of mijn nieuwe recept. Of iets dat ik handig vond ik de keuken.
Ik typte er wat op los.
Ja, mensen lazen het. En ik keek wel eens naar mijn statistieken. Maar voor de rest was het mijn uitlaatklep.
Wat ik zei: ik typte er wat op los.
Alles is veranderd. Bloggers (of influencers, zoals ze nu genoemd worden…) is hot.
Dus, eigenlijk ben ik hartstikke hip.
Toch?
Enfin. Daar hou ik het dan maar op.
Hip.
En zodoende (want dat maak ik mezelf gewoon graag wijs), werd ik uitgenodigd om eens bij Sushi Daily te komen kijken. Sushi Daily is een winkel í (grotere) Albert Heins waar je, juist, sushi kunt kopen.
Daar leerde ik eindelijk de sushi maken met rijst aan de buitenkant. (Ik was thrilled!)
Zelf thuis sushi maken doe je zo
Sushi maak je zo:
- Kook en breng de rijst op smaak volgens de verpakking. En laat deze een beetje afkoelen.
- Leg het (oprol) matje neer op je aanrecht. Tip: bekleed het matje met plastcifolie, zo blijf hij schoner)
- Leg een vel nori op het matje.
- Voor gewoon sushi: strijk rijst in een dunne laag over de nori, maar laat ruim 2 cm aan de bovenkant vrij.
Voor rijst aan de buitenkant: strijk rijst in een dunne laag over de gehele nori én 1 cm buiten (de onderkant) van de nori. Dat kan omdat de rijst nogal plakt. Draai dan de nori om zodat de rijst aan onderop ligt.
Voor de rijst aan de buitenkant: de extra centimeter rijst aan de bovenkant. - Beleg nu de sushi naar keuze. Ik gebruik graag (gerookte) zalm, reepjes omelet, plakjes avocado, surimi (voor de kleur vooral), komkommer en / of dunne reepjes wortel.
- Begin nu met oprollen vanaf de onderkant. Een beetje voorzichtig steeds een beetje verder met behulp van het matje.
- Trek tijdens het oprollen af en toe de onderkant van het matje naar je toe, zo wordt de sushi mooi strak.
- Rol nu de sushi rol helemaal op. Maak eventueel (bij de gewone sushi) de rand van de nori iets nat met water zodat hij beter plakt.
Voor de sushi met rijst aan de buitenkant: bestrooi eventueel met geroosterde sesamzaadjes. - Wikkel de sushi in vershoudfolie tot gebruik.
- Snij de sushi vlak voor het serveren in plakjes en geef er sojasaus, ingelegde gember en wasabi bij.
Hi Marieke,
Het mag dan pietluttig zijn, maar dank voor de tip! Dat ga ik uiteraard proberen!
En als je bij de inside out ook een rand van een cm of 2 vrij houd en je die kant na het omdraaien van de nori aan de rand van het matje hebt, dan heb je niet die ‘komma’ in je rol, dan is hij net een beetje strakker 🙂
Maar dat is voor de pietlutten, ik vind ze er fantastisch uit zien en ze waren ongetwijfeld erg lekker!