Pasta en pastasauzen.
Geregeld maak ik er een zooitje van. Dat ik nog nooit door een Italiaan ben geslagen mag gewoon een wonder heten.
Het werd mij weer eens duidelijk toen ik laatst in Spaghetteria in Amsterdam oost was. Ik geef u een kleine opsomming van de ‘regels’ van de Italiaanse keuken:
- Pasta snijden met een mes? Dan snijdt u dwars door het hart van een Italiaan. (Mijn hart krimpte ineen bij deze wijze les.)
- Het broodje dat u geserveerd krijgt bij de pasta is niet, ik herhaal: nĂet, bedoeld om boter op te smeren en uw eetlust ermee te verpesten. Het is ‘de kinderschoen’ om de laatste saus mee op te vegen.
- Na de maaltijd koffie. Nee geen latte macchiato en zelfs geen suiker en melk in de koffie. Zwart als de nacht.
Dat is goed voor de spijsvertering.
En?
Ik heb heerlijk gegeten! Met alleen een vork, gezellig aan een grote tafel met grote kannen water. Want ook dat hoort erbij. Gewoon water kunnen drinken, nee geen bubbeltje of anders. Gewoon water.
Ik vond het een heel verfrissend format. Zes soorten pasta: 2 vega, 2 vis en 2 vlees. En dat is het. Maar wel echte homemade pasta. En dan komen we terug bij de Italiaanse keuken zoals hij hoort: eerlijk en gewoon een goede basis.
Volgende week ga ik nog een keer. En dan neem ik mensen mee. Want ik vind het leuk om anderen te laten zien hoe je eenvoudig kunt eten en toch genieten.
Enfin.
Deze saus maak ik thuis ook regelmatig. Soms ook met homemade pasta. En soms niet. De saus is er niet minder om.
Gestoofd rundvlees tomaten pastasaus recept

Gestoofd rundvlees tomaten pastasaus recept
Ingrediënten
- olijfolie om in te bakken
- 2 uien fijn gesnipperd
- 4 tenen knoflook door de pers
- 1 grote winterwortel in kleine stukjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij in kleine stukjes gesneden
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 kilo rundvlees (stoofvlees) in blokjes gesneden
- 1 takje verse rozemarijn alleen de blaadjes en fijn gehakt
- 2 takjes verse tijm alleen de blaadjes
- 2 blikken gepelde tomaten
- 2 blokjes bouillon rund
- 200 milliliter slagroom
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Verhit de olijfolie in een grote pan.
- Bak de ui en de knoflook een paar minuten totdat de ui glazig ziet.
- Voeg de winterwortel en bleekselderij toe en bak dit vijf minuten mee.
- Bak de tomatenpuree een paar minuten mee om te ontzuren.
- Doe het rundvlees, rozemarijn, tijm, gepelde tomaten, bouillonblokjes en slagroom ook in de pan.
- Breng alles aan de kook op hoog vuur.
- Draai het vuur zacht en laat het vlees stoven tot het zacht is. Dit duurt (afhankelijk van het soort stoofvlees) 2 tot 3 uren.
- Roer regelmatig in de pan en controleer of er genoeg vocht in de pan zit.
- Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de saus met pasta of gebruik hem voor de lasagne.
Disclaimer: Ik was op uitnodiging hier naar toe.
Geef een antwoord