Robin.
Stiekem heb ik een crush op haar denk ik. Haar site Aziatische Ingrediënten is mijn favoriete plek als ik iets wil weten.
Ik heb het al wel eerder gezegd: Maar als u iets wilt weten over ingrediënten uit de Aziatische keuken, dan is de site van Robin de plek.
Enfin.
Jaren geleden zag ik haar recept voor ‘Kip in Meestersaus’. Enthousiast ging ik aan de slag. Om er vervolgens achter te komen dat ik eigenlijk nèt niet de goede ingrediënten in huis had. Beetje koppig ging ik toch door…
En het smaakte niet. Gezin vond het ook al niks. Op Twitter vroeg ik Robin en ze zei dat het ‘valt of staat’ met de juiste ingrediënten.
En dat mijn meestersaus geen meestersaus was.
Ze had gelijk.
Afgelopen maand maakte ik de meestersaus opnieuw. Met de juiste ingrediënten. En vanaf die dag eten wij elke week een gegrilde kip gepocheerd in meestersaus.
En dat zeg wat.
Om het u makkelijk te maken heb ik van de ingrediënten een link gemaakt (affiliate links, maar goed). Zodat u niet zit met een nep-meestersaus.
Recept gepocheerde meestersaus kip

Recept gepocheerde meestersaus kip
Ingrediënten
- 400 milliliter water
- 250 milliliter lichte sojasaus
- 250 milliliter Shaoxing rijstwijn
- snuf 5-kruidenpoeder niet te veel
- 150 gram kristalsuiker
- 3 tot 4 tenen knoflook gekneusd
- stuk gember duimgroot in dunne plakjes
- 1 kaneelstokje
- 1 stukje sinaasappelschil zonder het wit
- 2 theelepels Sichuan pepertjes gekneusd
- 3 steranijs
- ½ theelepel sesamolie
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een pan waarin je kip precies inpast.
- Breng alles aan de kook en draai dan het vuur zacht.
- Leg het deksel op de pan en laat hem op heel zacht vuur (een vlamverdeler is heel geschikt hiervoor) 20 minuten tot een half uurtje zachtjes trekken.
- Leg dan voorzichtig de kip erin met zijn rug naar beneden.
- Laat de kip dan ongeveer 10 minuten pocheren in de bouillon.
- Draai de kip om en pocheer deze kant nog ongeveer 20 minuten.
- Haal dan de pan van het vuur en laat de kip afkoelen in de bouillon.
- Kip grillen:
- Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius.
- Dep de kip goed droog met wat keukenpapier of een schone theedoek.
- Wrijf dan de kip in met wat (olijf)olie en bestrooi hem met wat zout.
- Leg de kip in een schaal of op het rooster met schaal eronder.
- Rooster de kip in ongeveer 20 minuten goudbruin en het vel knapperig.
- Serveer direct, maar op kamertemperatuur is hij ook heel goed.
- Bewaren meestersaus:
- Laat de bouillon zo snel mogelijk afkoelen. Dit gaat goed in de gootsteen vol met koud water waar je de pan in zet.
- Schep het vet van de bouillon.
- Giet de bouillon door een zeef in een diepvriesdoos.
- Sluit de doos af en zet hem in de vriezer.
- Opnieuw gebruiken meestersaus:
- Ontdooi de bouillon. Dit kan in de magnetron of op het aanrecht.
- Giet de saus in een pan. (Waar de kip net in past)
- Voeg eventueel nog iets van gember, steranijs, gember, kaneel, knoflook, sinaasappelschil of Sichuan pepers toe.
- Laat de bouillon weer aan de kook komen en kook hem een aantal minuten goed door.
- Zet de pan dan weer op heel laag vuur en pocheer de kip zoals hierboven is beschreven.
- Hierna kan de meestersaus weer gezeefd en ingevroren worden. Ook zoals hierboven beschreven.
Geef een antwoord