• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Brood / Challah Joods brood zelf maken Pasen recept

Brood Deeg Echt Eten Feestelijk Hartige lunch/ brunch recepten Hartige ontbijt recepten Lunch Ontbijt Vegetarisch Wereldgerechten Zoete lunch/ brunch recepten Zoete ontbijt recepten

Challah Joods brood zelf maken Pasen recept

Mijn blog.
Ik mis het/ hem/ haar.

Maar het is nu eenmaal zo dat afgelopen weken maanden niet zo fijn zijn verlopen. Mijn vader is toch weer zieker dan we hadden gehoopt.

En dat betekend dat ik daar veel ben. Of met hem naar de fysiek ben. Of met zijn partner naar het ziekenhuis ga, want die mankeert iets aan zijn hart.

Tegen de tijd dat ik dan weer thuis ben is een groot deel van de dag alweer voorbij. Ik kook natuurlijk nog wel steeds. Maar dan komt het weer niet van foto’s maken.

En zo rommel ik maar wat door… Kijk ik soms met lede ogen naar mijn statistieken, om mijzelf ook gelijk weer te bedenken dat het maar cijfers zijn. En dat ik toch liever mijn tijd met mijn vader doorbreng.

Kent u dat? Dat dubbele gevoel. Want natuurlijk weet ik dat wel. Maar dan open in mijn Lightroom en kijk ik naar alle foto’s die er nog staan.
Gewoon te staan.
Wachtend tot ik er iets mee ga doen.

Met gepaste trots durf ik dan nu wel te zeggen dat dit Paasbrood in ieder geval gepubliceerd is voor Pasen.

Dat maakt me weer een beetje blij.

Challah Joods brood  zelf maken Pasen recept

Challah Joods brood zelf maken Pasen recept

Challah Joods brood zelf maken Pasen recept

Es
Dit feestelijke Joodse Paasbrood bak je gewoon zelf in je eigen oven. Prachtig voor op de tafel voor ontbijt, brunch of lunch.
4 van 1 stem
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur 5 min
Gang Brood bakken
Keuken Joodse
Porties 1 Joods paasbrood

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem
  • 30 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 7 gram gist zakje, korrels
  • 30 milliliter olijfolie
  • 2 grote eieren
  • 2 eidooiers
  • 190 gram water
  • 1 eiwit om mee te bestrijken
  • sesamzaadjes voor garnering

Instructies
 

  • Doe, in een grote kom de bloem, suiker, zout, gist, (olijf)olie, eieren en de eidooiers.
  • Giet er het grootste deel van het water bij en kneed (met handen of machine) er een soepel deeg van. Eventueel iets meer water toevoegen wanneer het deeg iets te droog blijft. En eventueel iets meer bloem wanneer het deeg te plakkerig is.
  • Vet een kom in met wat olie.
  • Vorm een bol van het deeg en leg het in de kom.
  • Draai het deeg een keer om zodat de bovenkant bedekt is met een beetje olie.
  • Laat het deeg in ongeveer een uur rijzen. Het deeg moet twee keer zo groot zijn geworden.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  • Verdeel het brood in drie of vier gelijke delen.
  • Vorm lange strengen van het deeg.
  • Vlecht de strengen deeg tot een groot brood.
  • Leg het brood op een bakblik bekleed met bakpapier.
  • Bestrijk het brood met het eiwit.
  • Dek het brood losjes af met een stuk vershoudfolie of plastic.
  • Laat het brood nu nog een uur rijzen. Het moet bijna 1,5 keer zo groot zijn geworden.
  • Bestrooi het brood met sesamzaadjes.
  • Schuif het brood in de oven en bak het in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar. Draai eventueel het bakblik met brood om wanneer het brood niet egaal bruin wordt.
  • Haal het brood uit de oven en leg het op een rek om af te koelen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Ook lekker:

  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


5 Reacties

« Frisse kokos wortelcake bakken recept
Harissa poussins of kip uit de oven recept »

Reacties

  1. Es zegt

    07/06/2022 om 14:41

    Oh. Dank voor je reactie!
    Nu weet ik dus dat het iedere vrijdag gegeten wordt! (Hoop niet dat ik iemand gekrenkt heb…) En van dat gist wist ik ook niet!
    Ik ben weer een stuk wijzer geworden!

  2. Armand zegt

    06/05/2022 om 13:19

    4 sterren
    Wat een verhaal. Bedankt voor het recept. Challah is geen joods paasrecept overigens. Challah wordt traditioneel iedere vrijdagavond gegeten al start van de sabbat, de rustdag. Tijdens het joodse pesach, wat meestal rond pasen valt mogen joden 8 dagen lang geen gist in huis hebben of gegiste producten eten / drinken.

  3. TessaC zegt

    08/04/2017 om 11:25

    Die foto’s blijven wel in Lightroom staan hoor, die lopen niet weg en wachten geduldig tot het juiste moment. Zoals nu dit. Sterkte meid en wees maar lekker bij je vader. Liefs, Tessa

  4. Simone zegt

    05/04/2017 om 15:33

    O verdorrie.. Balen meis… Moeten we binnenkort maar snel weer eens afspreken. Als je tijd en zin hebt natuurlijk…

  5. Merel zegt

    04/04/2017 om 11:21

    Heel veel sterkte lieverd en inderdaad, de tijd met je vader is echt zo ontzettend belangrijk!! Toch heel erg bedankt voor dit fijne recept 🙂 lijkt me weer heel lekker. Doe wat goed voelt voor jou. Liefs, Merel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}