Mijn blog.
Ik mis het/ hem/ haar.
Maar het is nu eenmaal zo dat afgelopen weken maanden niet zo fijn zijn verlopen. Mijn vader is toch weer zieker dan we hadden gehoopt.
En dat betekend dat ik daar veel ben. Of met hem naar de fysiek ben. Of met zijn partner naar het ziekenhuis ga, want die mankeert iets aan zijn hart.
Tegen de tijd dat ik dan weer thuis ben is een groot deel van de dag alweer voorbij. Ik kook natuurlijk nog wel steeds. Maar dan komt het weer niet van foto’s maken.
En zo rommel ik maar wat door… Kijk ik soms met lede ogen naar mijn statistieken, om mijzelf ook gelijk weer te bedenken dat het maar cijfers zijn. En dat ik toch liever mijn tijd met mijn vader doorbreng.
Kent u dat? Dat dubbele gevoel. Want natuurlijk weet ik dat wel. Maar dan open in mijn Lightroom en kijk ik naar alle foto’s die er nog staan.
Gewoon te staan.
Wachtend tot ik er iets mee ga doen.
Met gepaste trots durf ik dan nu wel te zeggen dat dit Paasbrood in ieder geval gepubliceerd is voor Pasen.
Dat maakt me weer een beetje blij.
Challah Joods brood zelf maken Pasen recept

Challah Joods brood zelf maken Pasen recept
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 30 gram suiker
- 10 gram zout
- 7 gram gist zakje, korrels
- 30 milliliter olijfolie
- 2 grote eieren
- 2 eidooiers
- 190 gram water
- 1 eiwit om mee te bestrijken
- sesamzaadjes voor garnering
Instructies
- Doe, in een grote kom de bloem, suiker, zout, gist, (olijf)olie, eieren en de eidooiers.
- Giet er het grootste deel van het water bij en kneed (met handen of machine) er een soepel deeg van. Eventueel iets meer water toevoegen wanneer het deeg iets te droog blijft. En eventueel iets meer bloem wanneer het deeg te plakkerig is.
- Vet een kom in met wat olie.
- Vorm een bol van het deeg en leg het in de kom.
- Draai het deeg een keer om zodat de bovenkant bedekt is met een beetje olie.
- Laat het deeg in ongeveer een uur rijzen. Het deeg moet twee keer zo groot zijn geworden.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
- Verdeel het brood in drie of vier gelijke delen.
- Vorm lange strengen van het deeg.
- Vlecht de strengen deeg tot een groot brood.
- Leg het brood op een bakblik bekleed met bakpapier.
- Bestrijk het brood met het eiwit.
- Dek het brood losjes af met een stuk vershoudfolie of plastic.
- Laat het brood nu nog een uur rijzen. Het moet bijna 1,5 keer zo groot zijn geworden.
- Bestrooi het brood met sesamzaadjes.
- Schuif het brood in de oven en bak het in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar. Draai eventueel het bakblik met brood om wanneer het brood niet egaal bruin wordt.
- Haal het brood uit de oven en leg het op een rek om af te koelen.
Oh. Dank voor je reactie!
Nu weet ik dus dat het iedere vrijdag gegeten wordt! (Hoop niet dat ik iemand gekrenkt heb…) En van dat gist wist ik ook niet!
Ik ben weer een stuk wijzer geworden!
Wat een verhaal. Bedankt voor het recept. Challah is geen joods paasrecept overigens. Challah wordt traditioneel iedere vrijdagavond gegeten al start van de sabbat, de rustdag. Tijdens het joodse pesach, wat meestal rond pasen valt mogen joden 8 dagen lang geen gist in huis hebben of gegiste producten eten / drinken.
Die foto’s blijven wel in Lightroom staan hoor, die lopen niet weg en wachten geduldig tot het juiste moment. Zoals nu dit. Sterkte meid en wees maar lekker bij je vader. Liefs, Tessa
O verdorrie.. Balen meis… Moeten we binnenkort maar snel weer eens afspreken. Als je tijd en zin hebt natuurlijk…
Heel veel sterkte lieverd en inderdaad, de tijd met je vader is echt zo ontzettend belangrijk!! Toch heel erg bedankt voor dit fijne recept 🙂 lijkt me weer heel lekker. Doe wat goed voelt voor jou. Liefs, Merel