• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Aubergine ovenschotel met aardappel recept

Aardappelen Budget Echt Eten Ovenschotels Rundvlees Varkensvlees

Aubergine ovenschotel met aardappel recept

Tien procent van alle mensen in Nederland eten regelmatig aubergine. Dat is weinig en best jammer, want deze groente is voor allerlei bereidingen geschikt. Zwarte knoflook met aubergine bijvoorbeeld of gefrituurde aubergine staan al op mijn blog.

Vandaag geef ik het recept voor een ovenschotel met aubergine die hevig geïnspireerd is op de Griekse moussaka.

Aubergine ovenschotel met aardappel recept

Aubergine ovenschotel met aardappel recept

Aubergine ovenschotel met aardappel recept

Es
Deze aubergine ovenschotel met gehakt en aardappel is misschien een beetje bewerkelijk maar zo de moeite waard. Je kunt hem van te voren maken en bewaren in de koelkast of invriezen. (Laat hem voordat je hem in de oven zet dan wel ontdooien.
5 van 1 stem
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur 40 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Griekse
Porties 6 personen
calorieën 731 kcal

Ingrediënten
  

  • Voor de bechamelsaus:
  • 80 gram boter
  • 90 gram bloem
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 liter melk
  • Voor de ovenschotel:
  • 4 aubergines in de lengte in dunne plakken gesneden
  • zout om de aubergines mee te bestrooien
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 500 gram gehakt
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt of door de pers
  • 1 bouillonblokje groente of rund
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 100 milliliter rode wijn Liever geen alcohol? Laat het dan gewoon weg
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • 800 gram aardappelschijfjes
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Olijfolie om in te bakken

Instructies
 

  • Aubergines voorbereiden:
  • Zet een vergiet klaar op een grote kom.
  • Bestrooi de plakken aubergine met zout en leg ze in het vergiet.
  • Laat de aubergines minimaal een half uur uitlekken.
  • Bechamelsaus maken:
  • Smelt de boter in een pan.
  • Voeg de bloem, witte peper en zout toe en roer goed door tot er een bal deeg ontstaat.
  • Schenk in één keer de melk erbij.
  • Zet het vuur half hoog en blijf goed roeren met een garde.
  • Roer tot de bechamelsaus gebonden is. Dit duurt ongeveer 7 tot 10 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en zet weg tot later gebruik.
  • Gehaktvulling voor de ovenschotel maken:
  • Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan.
  • Doe de gesnipperde ui in de pan en bak deze tot hij zacht is.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
  • Pers de tenen knoflook boven en de pan en verkruimel het bouillonblokje boven het gehakt.
  • Doe de kaneel in de pan en bak dit allemaal even mee.
  • Schenk de tomatenblokjes en de rode wijn in de pan.
  • Laat alles op hoog vuur aan de kook komen.
  • Draai dan het vuur zacht en laat alles, zonder deksel, een beetje inkoken.
  • Roer af en toe.
  • Proef en breng op smaak met eventueel wat zwarte peper en / of zout.
  • Aubergines bakken:
  • Dep de aubergines droog met wat keukenpapier.
  • Verhit een (grill)pan op hoog vuur.
  • Bak de aubergines om en om in de (grill)pan tot ze zacht zijn.
  • Leg de gegrilde aubergines op een bord en bewaar tot later gebruik.
  • Ovenschotel opbouwen:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Schep een derde van het gehaktmengsel in een (grote) ovenschaal.
  • Leg op het gehaktmengsel een laagje aardappelschijfjes.
  • Schik over de aardappelschijfjes de plakken aubergine.
  • Schep een laag bechamelsaus over de aubergine.
  • Verdeel dan weer een derde van het gehaktmengsel over de bechamelsaus, gevolgd door aardappelschijfjes en aubergine.
  • Maak dan nog 1 laag en sluit af met een laag bechamelsaus.
  • Bestrooi de ovenschotel met de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Zet de ovenschotel in de oven en laat alles door en door warm worden in ongeveer 40 minuten.
  • Serveer direct. Lekker met een groene salade.

Nutrition

Serving: 1gCalories: 731kcalCarbohydrates: 73.7gProtein: 46.2gFat: 28.8gSaturated Fat: 14gPolyunsaturated Fat: 14.8gCholesterol: 129mgSodium: 1045mgFiber: 19.1gSugar: 24.6g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

%CODEAH%

Disclaimer: Ik kreeg toevallig een aantal aubergines opgestuurd, maar ben niet verplicht erover te schrijven. Ook bevat deze post een affiliate link.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ook lekker:

  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


2 Reacties

« Pad Thai met kip en garnalen recept
Toetjes recept Italiaanse tiramisu »

Reacties

  1. Es zegt

    11/08/2017 om 12:10

    Dank! XXX
    En het valt ook wel mee, maar lap tekst he? hahaha

  2. Simone zegt

    10/08/2017 om 16:51

    5 sterren
    Ik ben aubergine fan! En dit ziet er lekker uit….! Dus dat werk lijkt me goed te doen hoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}