Joke.
Een van de mensen die ik al lang geleden in ‘het echte leven’ ontmoette. En iedere keer wanneer ik haar weer zie ben ik blij.
Het is een enig en verschrikkelijk lief mens. En haar passie voor eten, recepten en koken deel ik.
Nu is haar nieuwste kookboek uit: Koken met Kleur. Wat vind ik dat een leuke insteek! Want ook op deze manier varieer je met verschillende groenten en fruit in de keuken.
Kookboek Koken met kleur Joke Boon
Het boek bestaat uit 14 hoofdstukken:
- Maten en gewichten.
Over inhoud van theelepels en lepels etc. - Inleiding.
Een persoonlijk stuk over en van Joke. Over haar moeder die de hongerwinter heeft meegemaakt en zich heilig had voorgenomen om nooit meer honger te leiden. Wat kleur doet met emoties, cultuur, natuur en eten. En hoe handig de industrie hierop inspeelt. - Rood.
Aardebeien ketchup. Dat is het recept dat op mijn lijst staat! - Oranje.
Van hartig tot zoet en echt niet alleen maar zoete aardappel en worteltjes! Pompoen-polenta-sinaasappelvla met gesuikerde amandelen trok mijn aandacht. - Geel.
Jam van kiwi en ananas die aan Napeleon zuurtjes doet denken tot socca, een Zuid-Frans platbrood. - Groen.
Onder andere: Kruidenkaas-flensjes gemaakt met gemalen peterselie en koriander. En een felgroene macadamia pesto. - Paars/ blauw.
Denk bij deze kleur aan: Artisjok, paarse spitskool, blauwe bessen en druiven, bramen en bijvoorbeeld paarse broccoli. - Regenboog Kleurenmix.
Vanuit de gedachte dat iedere kleur andere voedingsstoffen bevat is het idee van ‘regenboog-eten’ ontstaan.Eten volgens de regenboog manier is kleurrijk en zal leiden tot betere keuzes. - Goud.
Dat vond ik lastig om te bedenken, maar denk bij deze kleur aan producten zoals honing, saffraan en Kaapse bessen. En natuurlijk eetbaar goud! - Roze.
Roze is een mengkleur (wit met rood) en roze voedingsmiddelen zijn er niet zoveel. Garnalen en zalm zijn roze en natuurlijk de rabarber. Maar Joke maakte ook een roze kippensoep! - Bruin.
Ondanks dat je dan al snel aan chocolade denkt, komt Joke toch verrassend met bruine bonensoep en een ‘Waltella’! Notenpasta met chocolade en walnoten. - Zwart.
Grappig om te lezen dat Japanners niet de sombere associatie hebben met zwart. Wit is namelijk de kleur van rouw in Japan. In Japan zie je dan ook veel meer voedingsmiddelen die zwart zijn. Denk bijvoorbeeld aan de nori die om de sushi zit. Maar de Ikea in Japan heeft ook zwarte hotdogs! - Wit.
Hier vond ik de ‘Sunny Side up’ heel grappig. Hangop met in het midden citruscurd. Ik ben nu eenmaal dol op citroen. - Register.
- Dank je wel!
Dankwoord van Joke.
Koken met kleur ligt in de winkel! En natuurlijk ook via Bol.com.
[bol_product_links block_id=”bol_5adf04aeb9850_selected-products” products=”9200000084995658″ name=”Koken met kleur” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links.
Zou ik zeker doen. Is echt leuk en gevarieerd!
Wat een grappig idee om zo met kleuren te werken! Totaal iets anders wat ik gewend ben, lijkt me dit boek eens te bekijken 🙂