Een tijd geleden kreeg ik een mail van een bedrijf. Of ik een machine wilde testen (en ik mocht hem houden). Nu heb ik meer dan genoeg machines en veel van hen staan vooral stof te vangen ergens in de kast, schuur of op zolder.
Dus ging ik eerst kijken of ik die machine ook zou gebruiken. En ik hoefde maar even te kijken en ik was om. De Maxima Planeetmenger is een machine voor kneden van deeg en kloppen van bijvoorbeeld slagroom.
Van alle machines die ik gebruik is de ‘deegkneder’ er één die ik echt vaak gebruik. En het apparaat bij uitstek dat altijd stuk gaat. Meestal rond de kerst.
Ik heb dus ‘ja’ gezegd op deze samenwerking en heb het apparaat uitgebreid getest. Wat ik ervan vind? Ik vind het echt een fijn apparaat. Hij is zo stil dat ik de eerste keren vergat dat hij aanstond. En hij is heel stabiel. Vanwege ruimtegebrek staat hij bij mij op een gammel kastje, maar hij beweegt amper dus kan hij daar prima zijn taak doen.
En dan de kleur…. Ik wilde graag een roze, maar er zijn ook andere kleuren.
Maxima Planeetmenger (link naar specificaties)
Uiteindelijk maakte ik ook weer eens bagels. Natuurlijk in mijn nieuwe machine!
Recept bagels zelf bakken

Recept bagels zelf bakken
Ingrediënten
- 20 gram honing
- 3,5 gram gist half zakje
- 10 gram zout
- 255 gram water
- 450 gram bloem
- Om in te pocheren:
- 275 milliliter water
- 30 gram honing
- 15 gram baking soda natriumbicarbonaat
- 5 gram zout
- Om te garneren optioneel:
- losgeklopt eiwit hiermee de broodjes bestrijken voor de topping erop komt
- havermout
- sesamzaad
- nigellazaad
- zwart sesamzaad
- maanzaad
- pompoenpitten
Instructies
- Kneed een deeg van de honing, gist, zout, water en bloem. Het deeg is droger dan ander deeg maar mocht het iets te droog zijn voeg dan een beetje water toe. Het deeg zal amper plakken.
- Leg het deeg in een ingevette kom, keer het deeg om en dek de kom af.
- Laat het deeg een uur rijzen.
- Vormen van de bagels:
- Leg een bakplaat neer bekleed met een stuk bakpapier.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
- Maak er bolletjes van en dek de stukjes deeg af waar je niet mee aan het werk bent.
- Rol nu onder je hand de bolletjes deeg tot strengen van ongeveer 15 centimeter lang.
- Wikkel de streng om je hand en zorg dat de uiteinden onder je handpalm zitten.
- Rol nu in een paar keer de uiteinden dicht onder je handpalm.
- Leg de bagels op de bakplaat.
- Laat de bagels nog een half uur rijzen.
- Pocheren:
- Leg een bakplaat neer bekleed met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
- Wrijf het bakpapier in met olie. (Gepocheerde bagels willen nog wel eens plakken...)
- Breng het water met de honing, baking soda en zout aan de kook. Draai zodra het water kookt het vuur zacht. Af en toe een belletje, dus heel zachtjes het water laten simmeren.
- Pocheer de bagel 1 minuut en keer ze om met behulp van een schuimspaan. Pocheer de bagel nog 1 minuut.
- Haal de bagel uit het water en leg op de met olie bestreken bakpapier.
- Ga zo door tot alle bagels gepocheerd zijn.
- Toppings (optioneel):
- Bestrijk de bagels met het losgeklopt eiwit en bestrooi met topping naar keuze.
- Bakken:
- Bak de bagels bruin en gaar in ongeveer 18 tot 20 minuten.
- Haal de bagels uit de oven en laat ze afkoelen op een rek.
Bagels vriezen prima in. Verpak ze apart in een zakje en leg ze in de diepvries. Laat de bagels voor gebruik ontdooien in het diepvrieszakje.
Doen! Ze zijn echt niet moeilijk te maken en weer eens iets anders!
wil ik zeker testen
ze zien er zo lekker uit…