In samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, Unilever en Albert Heijn heb ik met de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-cadeaukaart t.w.v. 12.50 een recept bedacht voor een duurzamere maaltijd. De bijgesloten blog heb ik geschreven op basis van mijn eigen inzichten en invulling.
Chocolade broodjes met Ben en Jerry’s ijs
Voor deze campagne kreeg ik het stokje van Twinkelbella.
Van 30 oktober tot en met 18 november is het tijd voor: ‘DOE MAAR LEKKER DUURZAAM‘. Een campagne in samenwerking met de Postcode Loterij om mensen te laten zien en merken dat ‘duurzamer eten’ helemaal niet zo moeilijk en ook niet duur hoeft te zijn.
Ook kan er heel goed duurzamer gegeten worden wanneer het gaat om de zoete trek. Chocolade met een Fairtrade kenmerk is volop verkrijgbaar. En als het om ijs gaat is Ben en Jerry’s een van de eerste merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.
Zo zijn zij van mening dat de ijskappen -net zoals hun ijs- beter zijn als ze bevroren blijven. Bij klimaat blijft het niet, gelijkheid van alle mensen, samenwerkingsverbanden met vluchtelingenorganisaties, veggie vriendelijk en (natuurlijk) ook ingrediënten die zijn verkregen in een Fairtrade verband.
Vaak wordt nog gedacht dat duurzaam duur zou zijn. Natuurlijk zijn er altijd ingrediënten te koop die (iets) minder kosten. En dat zal altijd zo blijven. Maar alle mensen die meespelen met de Postcodeloterij krijgen een cadeaukaart van 12,50 EUR om duurzame producten van te kopen bij de Albert Heijn.
En kijk maar eens wat je daar allemaal van kan doen.
Voor mij hadden ze een uitdaging met een pot Ben en Jerry’s ijs. ‘Cookie dough’. Nu vond ik een schaaltje met een bolletje ijs niet erg fantasierijk dus maakte ik van het ijs een deeg. Dat deeg vulde ik met chocoladepasta en roomboter. (Daar wordt echt alles beter van!)
Wanneer je alles in één keer moet aanschaffen en alle artikelen met een duurzame oorsprong koopt, ben je net even iets meer kwijt.
Maar bedenk erbij dat er dan genoeg is voor 32 broodjes. Dus al met al kun je de kosten delen door 8. De totale kosten voor deze heerlijke broodjes is dan rond de 1,75 EUR. Duurzaam, goedkoop en lekker!
Hier mijn recept.
Chocolade broodjes met Ben en Jerry’s ijs

Chocolade broodjes met Ben en Jerry's ijs
Ingrediënten
- 500 milliliter Ben en Jerry's Cookie Dough ijs gesmolten
- 500 gram bloem
- 6 gram zout
- 7 gram gist gedroogd, korrels uit een zakje
- Voor de vulling:
- 100 gram zachte boter
- 4 grote eetlepels pure chocoladepasta
- poedersuiker om mee te bestrooien
- Extra: een ovenschaal bekleed met bakpapier
Instructies
- Maak van het gesmolten ijs, bloem, zout en gist een soepel deeg. Het deeg is iets aan de zware kant, maar voeg iets melk toe wanneer het echt te droog is. (Dit ligt aan het soort bloem)
- bestrijk een kom met wat olie en leg het deeg erin. Keer het deeg om in de schaal en dek de schaal af met stuk plastic, vershoudfolie of een douchemuts.
- Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is. Dit duurt op kamertemperatuur ongeveer een uur.
- Bekleed een ovenschaal met bakpapier.
- Rol het deeg uit tot een lange lap van ongeveer 30 cm bij 20 cm.
- Zorg ervoor de de lange kant de onderkant is.
- Bestrijk het deeg met de boter gevolgd door de chocoladepasta. Laat aan de bovenkant een rand van 1,5 cm vrij.
- Rol dan het deeg op en leg het deeg met de naad naar beneden op je werkvlak.
- Snij dan het deeg in 16 plakjes.
- Schik de broodjes in de ovenschaal.
- Dek de broodjes af met wat vershoudfolie en laat ze nog 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Zet de broodjes in de oven en bak ze goudbruin en gaar in 45 minuten.
- Haal de broodjes uit de oven en laat ze iets afkoelen in de schaal.
- Bestrooi met poedersuiker en serveer.
Geef een reactie