Een donkerbruin vermoeden heb ik. Dat dit jaar we vooral veel zelf thuis zullen koken voor de feestdagen. En om niet gelijk de focus op het diner te geven deel ik hier ontbijt recepten.
Dochterlief heeft het voor ons al helemaal uitgestippeld. Kerstavond gaan we met A. wildstoof eten. Erbij friet en spruitjes. Of rode kool. Of allebei.
Eerste kerstdag
Deze dag gaan we ‘op chique’. Mijn bron heeft nog niet mij helemaal geïnformeerd over dit diner. Ik laat het u weten wanneer ik het wel weet.
Tweede kerstdag
Dan wordt toch weer de oude vertrouwde gourmet. Ook een beetje eerbetoon aan mijn vader. Maar hier geen kant en klare, voorgesneden schalen. Dat dan weer niet.
Voor het ontbijt, brunch of lunch geef ik hier de leukste recepten om zelf te maken. Want buiten een wandeling kunnen we toch niet erg veel. Dus wel zo leuk om er thuis wat extra aandacht aan het ontbijt (brunch of lunch) te besteden.
9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
Om mee te beginnen homemade bagels. Deze kunnen prima (ruim) van te voren gemaakt worden. Want ze vriezen prima in. Verpak ze luchtdicht in een plastic zakje en laat ze daar ook in ontdooien. Dat kan prima de avond van te voren.

Challah. Traditioneel wordt dit brood met Pasen gegeten. Maar ik vind hem te mooi om het alleen met Pasen te eten.

Natuurlijk vergeten we de mensen met een voorkeur voor zoet niet. Dit suikerbrood is net even wat anders door de kruiden.

Ook voor de mensen met een voorkeur voor zoet is de Haagse Kakker. Een met spijs gevuld brood. Een soort van stol, maar dan anders. Dit brood blijft na het bakken geruime tijd goed vanwege (dus) het vele suiker.

Dit is ook een leuk brood om te bakken. Ook deze blijft redelijk lang goed door de bananen en de kwark.

Wanneer het gaat om een uitgebreid ontbijt, brunch of lunch mogen scones niet ontbreken. Deze moeten alleen wel vlak voor het serveren gebakken worden. Maar de scones zelf kunnen ongebakken van te voren gemaakt worden. Zelfs weken. Vries ze dan ongebakken in en bak ze bevroren 10 minuten langer dan aangegeven in het recept.

Engelse crumpets. Een niet alledaags broodje. En om eerlijk te zijn heb ik ze ook nooit in de winkel zien liggen. Ze zijn van te voren te maken en in te vriezen. Daarna even in het broodrooster en klaar zijn ze.

Last but not least: Cranberry kaneel brood met rum. Misschien een beetje heftig op de heel vroeg morgen…

Geef een reactie